Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Online zeneboltot nyitott a Virgin

Vágólapra másolva!
Virgin Digital néven internetes zeneáruházat indított útjára a Virgin. A webboltban több mint egymillió zeneszámból válogathatnak az amerikai felhasználók.
Vágólapra másolva!

A hétfőn megnyitott internetes áruház alapjául a Microsoft Windows Media zenetömörítési és másolásvédelmi technológiája szolgál, azonban a Virgin Digitalt egy saját fejlesztésű, windowsos szoftveren keresztül lehet elérni. A zenebolt jelenleg több mint 1 milliós zeneszám-katalógussal rendelkezik, melyhez többféle díjkonstrukcióban biztosítanak hozzáférést a vásárlóknak.

A zenéket külön-külön 99 centes darabáron kínálja a Virgin, s az így megvásárolt állományokat tulajdonosuk CD-re írhatja, illetve hordozható zenelejátszó eszközökre is áttöltheti. A Digital Music Club névre keresztelt szolgáltatás keretében az ügyfelek havi 8 dollár ellenében korlátlan számú zenét tölthetnek le egy százezer albumot tartalmazó katalógusból. Ebben az esetben azonban csak azon a PC-n hallgathatják azokat, amelyekről a vásárlás történt, s csak addig, amíg érvényes előfizetéssel rendelkeznek. A Virgin tervei szerint az Egyesült Államokon kívül is elérhetővé kívánja tenni internetes zeneboltját, ennek várható idejéről azonban konkrét információkkal nem szolgált a cég. Bár az Apple cég iTunes Music Store nevű online zeneszolgáltatása már jó másfél éve sikeresen működik, a vállalat szerint az ismert Virgin Megastore márkanév alkalmazásának köszönhetően a zenebolt-hálózat világhálón nyitott áruháza is riválisához hasonló népszerűségre tesz majd szert.

A legális online zeneletöltési piac felfutására jellemző, hogy a korai, kevésbé sikeres kísérletek (Pressplay, MusicNet) után az elmúlt hónapokban több új kezdeményezés is megjelent. Magyarországon ilyen az [origo>play] portál, ahol jelenleg több mint ötezer szám tölthető le, a nemzetközi piac vezetője az Apple iTunes zeneboltja, szeptember elején pedig a Microsoft számolt be MSN Music nevű szolgáltatása startjáról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről