Látványos képek az internet mélyéről

Vágólapra másolva!
Az internetről próbál részletes térképet készíteni egy amerikai kutató. A szakember a projekt gyakorlati haszna mellett elsősorban a létrehozott rendkívül összetett és látványos grafikák művészi vonatkozásaira hívja fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Barrett Lyon amerikai informatikus módszerével akár egy nap alatt is leszkennelhető a világháló, és a kapott információk alapján összetett topológia rajzolható meg. A szakember költséges laboratóriumok helyett mindössze egy mezei számítógéppel és internetkapcsolattal próbálja véghez vinni a munkát. Az Opte névre keresztelt projekt honlapján elhelyezett információk szerint a hálózati útvonalkövetésre (traceroute) épülő algoritmus mindössze két óra alatt képes átfutni a teljes internet egyötöd részén, ennél jóval kevesebb időt vesz igénybe a grafikus térkép legenerálása.

- A térképek hasznosnak bizonyulhatnak a hálózat felépítésének elemzése során, de akár az egyes útvonalak hibáinak kiszűrésére is szolgálhatnak - állítja Barrett, aki ennek ellenére jelenleg sokkal fontosabbnak tartja a szoftveresen előállított térképek művészi vonatkozásait.

Az opte.org weboldalon elhelyezett térképek valóban inkább utóbbira utalnak: az útvonalkövetések eddig elkészült grafikái igen látványosan mutatnak, de talán kevés, valóban gyakorlati információval szolgálnak.

Forrás: opte.org

Weboldalán Barrett elmondja: a projektet fogadásból indította, amikor is egy kollégája azt állította, hogy lehetetlen ilyen rövid idő alatt a teljességre törekvő hálózati topológiát létrehozni. A kutató ígérete szerint a szoftver forráskódja rövidesen nyilvánosan is elérhető lesz, így a vállalkozó kedvűek maguk is kipróbálhatják.