Jól megy a netes pornó a cseh közszférában

Vágólapra másolva!
Igen gyakran néznek pornót az interneten munkaidejükben a cseh állami alkalmazottak - derült ki egy felmérésből, amelynek eredményét pénteken közölte a Mladá Fronta Dnes című prágai napilap.
Vágólapra másolva!

Az élen a védelmi minisztérium áll, amelynek alkalmazottai augusztus első két hetében 211 alkalommal léptek kapcsolatba a vizsgálatra kiválasztott egyik nagy internetes pornószolgáltatóval. A Ceské Dráhy állami vasúti társaság sem nagyon maradt le, mert munkatársai 194 esetben néztek pornót. A harmadik helyet az igazságügyi tárca vitte el, amelynek alkalmazottai 137 esetben szórakoztak pornóval munkaidejükben. Meglepetés, hogy az iskolákban felszerelt számítógépes rendszerről 121 esetben néztek pornót, holott még javában tartott a nyári szünidő, s a szabályok szerint ezeken a gépeken az erotikus szolgáltatókat nem lenne szabad elérhetővé tenni. Ugyanakkor jól vizsgázott az egészségügy, a külügy és a pénzügy, ahonnan csak néhányszor teremtettek kapcsolatot a virtuális erotikát szolgáltató szerverrel.

Tekintettel arra, hogy a számítógépekről más cseh, illetve külföldi pornószolgáltatók is elérhetők, nyilvánvaló, hogy a gyakorlatban sokkal többen foglalkoznak munkaidejükben hivatali dolgaik helyett erotikával - állapították meg a felmérés kapcsán a szociológusok.

Az egyes hivatalok eltérő módon reagáltak a felmérés eredményére. - Természetesen nem helyes, ha valaki munkaidejében pornót nézeget. A hivatalnokok azonban sokszor munkájukból kifolyólag is ellátogathatnak vagy kénytelenek ellátogatni az ilyen oldalakra - mondta a lapnak Vladimír Vorácek, az igazságügyi minisztérium szóvivője, aki szerint a tárcánál ez nem probléma. Hasonlóan megértő volt az ombudsmani iroda is, ahonnan egyébként csak öt hívást regisztráltak a vizsgált időszakban.

Más hivatalok viszont keményen fel kívánnak lépni a jelenség ellen. - Saját hatáskörünkben is kivizsgáljuk, hogy alkalmazottaink néznek-e erotikus műsorokat munkaidejükben, s megfelelő intézkedéseket foganatosítunk. A jelenséget komoly problémának tartjuk - mondta Karolína Sulcová, a környezetvédelmi tárca szóvivője. A felmérés alatt 67 esetben hívták a tárca alkalmazottai az internetes erotikaszolgáltatót.

A Cseh Nemzeti Banknál tilos az erotikus oldalak nézegetése - jelentette ki Pavel Palivec, a jegybank szóvivője, s szerinte az intézkedés betartását ellenőrzik is. Ennek ellenére a figyelt időszakban a pornószerverre 12 esetben kapcsolódtak rá a bank alkalmazottai.