Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ausztrál győzelem a robotok futball-vb-jén

Vágólapra másolva!
Egy ausztrál csapat robotjai beépített tanulási képességük révén szerezhették meg a legjobb csapatnak járó díjat az idei RoboCup futball-világbajnokságon.
Vágólapra másolva!

A RoboCup névre hallgató robotfutball-bajnokság idei, Olaszországban megrendezett kupáján egy ausztrál csapat módosított Aibo robotkutyái vitték el az első díjat a négylábú robotok kategóriájában. A gépek futball-vb-jén 5 fő kategóriában indulhattak a csapatok: a szimulációs ligában komputeres programok mérkőznek meg egymással, de külön kategórában mérik össze tudásukat a kicsi- és közepes méretű, illetve a négy- és kétlábú (humanoid) robotok. Ezenkívül a "RoboCup Rescue" névre keresztelt versenyszám keretében a robotoknak szimulált veszélyhelyzetből kell kimenteniük egy sérült embert jelképező próbababát.

Forrás: [origo]A négylábú kategória győztes csapatának tagjai a boltban is megvásárolható Sony Aibo robotkutyák módosított változatait használták, de a digitális háziállatokat olyan öntanulási képességgel vértezték fel, mely révén a gépek a lehető legnagyobb sebességgel voltak képesek mozogni - jó pár órányi tanulási folyamatot követően. Dr. William Uther, a csapat vezetője elmondta, míg más csapatok robotjai másodpercenként 23 cm megtételére voltak képesek, addig az öntanulásra képes Aibók ugyanennyi idő alatt 27 cm-t tudtak haladni. Emellett a győzelemhez az is hozzájárult, hogy míg más csapatok robotjai soksor a távolból próbálkoztak gólrugással, addig az ausztrál robotkutyák egymás között passzolgatva csak a pálya végéhez közeledve rúgtak kapura. A robotok megfelelő kooperációjának kivitelezése azonban sok időt igénylő feladat volt - emelte ki Uther.

Maga a RoboCup egy nemzetközi kutatási projekt, melynek célja a mesterséges intelligencia, illetve robottervezés támogatása, továbbá az, hogy 2050-re egy olyan robotokból álló futballcsapatot tudjanak pályára állítani a fejlesztők, amely képes lesz legyőzni az emberi világbajnok csapatot. A robotok foci-vb-jét 1997 óta minden évben megrendezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről