Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Háromszor 7 a Westeltől

Vágólapra másolva!
A Westel harsány reklámhadjárattal beharangozva nemrégiben indította el 777 nevű multimédiás mobil szolgáltatáscsomagját. Ahogy korábban a hasonló Vodafone Live-ot, most ezt is górcső alá vettük.
Vágólapra másolva!

Március elején közöltünk tesztet a Vodafone pár hónapja bevezetett, Live névre hallgató szolgáltatáscsomagjáról, melynek keretében jelenleg multimédiás üzenetküldést, játék- és csengőhangletöltést, illetve a későbbiekben többek között mobil e-mailszolgáltatást kínál. Ezúttal a Westel hasonló szolgáltását, a 777mobilt vizsgáltuk meg.

Vodafone Live: multimédia mobilon/techbazis/mobil/20030303vodafone.html

A Vodafone stratégiája a Live esetében az, hogy olyan készülékeket dobjon piacra, melyek a társaság igényei szerint kialakított menürendszerrel rendelkeznek. A cég hazai leányvállalata jelenleg egyféle Live-os mobiltelefont árusít (a színes képernyős, digitális kamerával felszerelt Sharp GX10-est), de a tervek szerint hamarosan további két, hasonló paraméterekkel rendelkező készülékkel bővül majd a kínálat. Ettől eltérő stratégiát folytat a Westel: a WAP-alapokon nyugvó 777mobilt a társaság közlése szerint 63-féle mobiltelefonról lehet elérni. A mobilportál megjelenését azonban mindig az adott készüléktípushoz igazítja a rendszer (például színes kijelzős telefonról nézve a szöveges tartalom mellett képek is megjelennek az egyes oldalakon).

Kamerás mobil: Samsung V200

Forrás: ORIGOTesztelőnk az esélyek kiegyenlítése végett egy Sharp GX10-eséhez hasonló paraméterekkel rendelkező Samsung mobiltelefonnal próbálta ki a Westel 777mobil szolgáltatását. A Samsung SGH-V200-as a Sharp Live-mobilhoz hasonlóan dupla kijelzővel (egy kicsi monokróm külső, és egy 65 ezer színű, nagyfelbontású belső LCD-vel) van felszerelve. Extra lehetőség, hogy míg a GX10-esben a digitális kamerát fixen rögzítették, addig a Samsung telefonban a lencsét 180 fokban elforgathatja a tulajdonos, ami jelentősen megkönnyíti az önarcképek készítésének lehetőségét, mivel így az LCD-n a felhasználó láthatja magát a fotók komponálása közben. A mobil navigáló gombjaival emellett szabályozhatjuk a fényerőt, valamint 20 fokozatban adagolhatunk digitális zoomot is, a képeket pedig e-mailben vagy MMS-ben továbbíthatjuk a készülékről, vagy háttérként használhatjuk fel azokat. A fotók számítógépre másolására csak az internetről letölthető kliensprogram új változatának telepítése után nyílt lehetőségünk, az alapszoftver még nem támogatta ezt a funkciót (a Sharp GX10-es esetében pedig csak MMS-ben továbbíthatjuk a memóriában lévő képeket).

Nem mellékes továbbá, hogy a készülék 40 szólamú dallamokkal képes jelezni a bejövő hívásokat, és mivel háromsávos (GSM 900/1800/1900 MHz), így Amerikában is használható. Természetesen a V200-as támogatja a GPRS adatátvitelt, a multimédiás üzenetküldést, nem lehet azonban Java-játékokat letölteni rá, és Bluetooth-eszközökhöz sem csatlakoztatható drótok nélkül. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy az alapcsomag részét képezi egy adatkébel, illetve egy második, vékony akkumulátor is. Az adatkábelt és a mellékelt EasyGPRS nevű Windows-os szoftvert használva a telefonkönyvhöz, az SMS-ekhez, az időbeosztáshoz, illetve a híváslistához férhet hozzá a felhasználó. A kliensprogram segítségével a PC-hez a soros porton csatlakozó telefonon keresztül SMS-t vagy e-mailt küldhetünk, illetve a készülék memóriájába csengőhangot vagy háttérképet tölthetünk fel. Egy másik alkalmazás révén a V200-as GPRS modemként is használható.

Noha a forgalmazott adatmennyiség a legtöbb GPRS-telefon menüjében egy gombnyomással leolvasható, valamilyen oknál fogva ez a funkció kimaradt a Samsung V200-asból, ami felettébb zavaró tényező.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről