Digitális fotóalbum az Adobe-től

Vágólapra másolva!
Az év elején felröppent a hír: a Photoshop kódját felhasználva az Adobe hamarosan új termékkel jelentkezik. A Photoshop Album elsősorban az amatőr fényképészeket célozza meg, és az Adobe-től meglepően alacsony áron kerül piacra.  
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOHa nem kellene többé filmre és előhívásra költeni, vajon Ön, kedves olvasó, mennyivel fényképezne többet? Valószínűleg sokkal. És minthogy ma már ez a digitális fényképezőgépekkel egyáltalán nem lehetetlen, előbb-utóbb szükség lesz egy digitális fotóalbumra is, ahol kényelmesen el lehet helyezni ezt a rengeteg képet.

A nagyítás (illetve ez esetben a nyomtatás) költségeit digitális képek esetén sem lehet megtakarítani - feltéve, ha egyáltalán bármit is ki akarunk nyomtatni. Persze ha valaki a tárcájában szeretné őrizni szerettei fotóját, annak sincs semmi akadálya, de a nyaralásunkról készített felvételek remekül élvezhetőek a számítógép monitorán vagy éppen a tv képernyőjén is.

Fényképek garmadája

A Photoshop Album azoknak készült, akik egyre gyakrabban szembesülnek a fenti dilemmákkal. Legnagyobb erőssége a képek katalogizálása és rendezése. Indításakor egyből a Quick Guide jelenik meg; ez amolyan varázslóféle, amely segít a különböző munkafolyamatok kiválasztásában és végigvitelében. A panelen az alábbi hat fül közül választhatunk:

- Get Photos: különféle forrásokból (fényképezőgép, lapolvasó stb.) fényképeket hoz be a programba,
- Organize: segít a képeket megadott szempontok szerint rendezni,
- Find Photos: megtalálja az általunk keresett fotót,
- Fix Photo: a segítségével kijavíthatjuk a felvételek kisebb-nagyobb problémáit, tipikus hibáit,
- Create: hasznos apróságok készíthetők vele, például naptár vagy üdvözlőlap,
- Share: kedvenc fotóinkat megoszthatjuk barátainkkal, ismerőseinkkel.

Első lépésként a már meglévő - vagy éppen frissen készített - képeket kell behoznunk a programba, válasszuk hát a Get Photos pontot. Jelöljük meg a kívánt forrást, amely a fentieken kívül akár merevlemezünk is lehet, ha ott bújik meg egy régebbi kép. Hacsak külön meg nem kérjük erre a programot, akkor az eredeti képeket meghagyja eredeti helyükön, csak egy kis bélyegképet hoz létre, és azt tárolja el. Így a képeket a többi program is megtalálja ott, ahol addig is voltak.

Történelmet írunk...

Letöltés: Photoshop 7 (próbaverzió)/szoftverbazis/multimedia/grafika/adobeps7tryout.htmlLetöltés: Photoshop Elements 2.0/szoftverbazis/multimedia/grafika/pse2trial.html

Miután már vannak képeink, elkezdhetjük a rendezésüket. A Photoshop Album a fotókat készítési idejük szerint teszi sorrendbe, s ezt a digitális fényképezőgépek által használt EXIF adatokból nyeri ki. Ha ilyet nem talál, akkor az állomány létrehozásának dátumát veszi alapul.

Fényképeink történelmét így könnyedén elkészíthetjük: erre szolgál az ablak tetején található idővonal. Emögött az a felismerés rejlik, hogy az emberek sokkal könnyebben jegyzik meg, mikor készült egy adott fénykép, mint azt, hogy hova és milyen néven lett elmentve. Az idővonalon minden egyes osztás egy hónapot jelöl, s a rajta levő oszlop az akkor készített felvételek számával arányos. Ha bármelyik hónapra rákattintunk, automatikusan megjelenik az első kép a kijelölt hónapból. Az idővonal két végének mozgatásával szűkíthetjük, vagy bővíthetjük a megjelenő fotók tartományát. A Calendar gombra kattintva még egy ennél is részletesebb történelmi áttekintést kaphatunk: az így megjelenő naptárban minden egyes dátum mellett megjelenik az aznap készült kép bélyegképe.

Ha az idő szerinti keresés nem lenne elég, használhatunk saját címkéket is képeinkhez. Néhány ilyet már eleve is találunk a programban a képek mellett, de persze további, tetszés szerinti kategóriákat és alkategóriákat is létrehozhatunk. Ezeket a kis címkéket az egérrel ráhúzhatjuk a kiválasztott képre, és az már bele is került kategóriánkba. Például előállíthatunk egy London címkét, így az ott készült képeket nagyon gyorsan ebbe a kategóriába sorolhatjuk. A dolog visszafelé is működik: a címkék segítségével vissza is kereshetjük beskatulyázott képeinket.

Az ablak közepén, a legnagyobb helyet a képtár (Photo Well) foglalja el, ahol az egyes fényképeket kicsinyítve, bélyegképként láthatjuk. Utóbbiak méretét az ablak alján állíthatjuk be. A méret itt nemcsak azt befolyásolja, hogy egyszerre hány kép fér el monitorunkon, hanem azt is, hogy a kép mellett mennyi kísérőinformációt jelenít meg a program. A legnagyobb nézetben - amelyet egyébként a képre kétszer kattintva is elérhetünk - az összes fontos adat olvasható.