Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Magyar fejlesztésű mobil és online fizetési rendszer

Vágólapra másolva!
Digitális tartalmak letöltésének kifizetése mellett hagyományos elektronikus fizetésre is alkalmas egy új mobil és internetes platform alá fejlesztett fizetési rendszer. A módszer kidolgozásában számos magyar cég vett részt.
Vágólapra másolva!

Új mobil- és internetes fizetési rendszert dolgozott ki egy 15 magyarországi és külföldi vállalatokból álló konzorcium. A SEMOPS elnevezésű projekt költségvetése 6 millió euró volt - mondta Vilmos András projektvezető, a SafePay Systems Kft. ügyvezető igazgatója. A nevében az egyik fejlesztő cég nevét viselő Safepay rendszer szolgáltatófüggetlen, valós idejű és biztonságos fizetést tesz lehetővé - áll a SEMOPS közleményében. A felhasználók bankon vagy mobil szolgáltatón keresztül, akár mobil, akár internetes fizetések, vásárlások lebonyolítására is használhatják a rendszert, amely a konzorcium tervei szerint 2006-ban már teljes körűen elérhető lesz az Európai Unió országaiban. A fejlesztők szerint az alkalmazás lehetővé teszi a digitális tartalomletöltést és az elektronikus portálokról történő vásárlást mobil és internetes környezetben, ezen kívül alkalmas személyek közötti és hagyományos bolti (POS-terminálon keresztüli) fizetések teljesítésére, de vállalati beszerzések bonyolítására, sőt aukciós házi vásárlásokra is.

A fizetési rendszert kidolgozó csoport tagjai között a Motorola Magyarország, a SafePay Systems, a Bull Magyarország, a Deloitte & Touche, a Fraunhofer FOKUS, a Fornax Rt., az Intrasoft, a Kereskedelmi és Hitelbank, a Libri, a Piraeus Bank, a Profitrade, a Raiffeisen Bank, a görög Vodafone-Panafon és a Westel található.

A projekt költségeinek több mint felét uniós pályázati támogatással finanszírozták, a fennmaradó részt a konzorcium tagjai biztosították. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a SEMOPS sajtótájékoztatóján kijelentette: ha az unió számára az információtechnológia fejlesztése és terjesztése stratégiai cél, akkor Magyarország számára létkérdés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről