Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Xbox-emulátorként érkezik a trójai program

Vágólapra másolva!
A Microsoft játékkonzoljára fejlesztett szoftverek PC-n történő futtatását ígéri, valójában azonban a gépen tárolt adatokat lopja el a neten terjesztett emulátorprogram.
Vágólapra másolva!

Az ingyenesen letölthető alkalmazás installálása után az Xbox-környezet szimulálása helyett mindössze hibaüzeneteket produkál. Eközben a háttérben futó, netbuei.exe nevű program különböző reklámszerverekkel létesít kapcsolatot, mesterségesen létrehozott "kattintásokat", így bevételt generálva bizonyos hirdetőknek - állítja a TruSecure számítógépes biztonsági vállalkozás szakértője. Az alkalmazás készítői a netbuei.exe-t feltehetően a Netbeui hálózati protokoll után nevezték el.

A PlayStation 2 babérjaira törő játékkonzolt a Microsoft 2001 őszén először Észak-Amerikában jelentette meg, az európai premierre az idei év márciusában került sor. Az Xbox hardvere a játékok futtatása mellett lehetővé teszi például DVD-k lejátszását is.

Április közepe óta több mint 30 ezren töltötték le az alkalmazást. Egy fórum hozzászólója a trójai program futtatása után - tűzfala jelentése szerint - azt tapasztalta, hogy az alkalmazás a Microsoft msn.com honlapjával próbál kapcsolatot létesíteni. A hozzászólás szerint rögtön arra gondolt, hogy a netbuei.exe a szoftvergyártó eszköze, mellyel az Xbox megvásárlása alól "kibújókat", ám a szoftvereket illegálisan használni próbáló usereket kívánja ellenőrizni. Feltevését megerősíthette a tény, hogy a netbuei.exe tulajdonságainak vizsgálatakor a Microsoftot tünteti fel szerzőként.

A Microsoft illetékese elhatárolta magát az alkalmazástól. Az Emulator Zone honlap szakembere szerint az interneten felbukkanó Xbox-emulátorok 99 százalékos valószínűséggel nem az ígért szolgáltatást nyújtják. Gerard Krijgsman ugyanakkor hozzátette, hogy a játékosok részéről igen erős igény tapasztalható egy effajta alkalmazás iránt.

Korábban:

Felmondott az Xbox tervezője

Xbox: a dobozba zárt végtelen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről