Roska Tamás kapta az idén a Bolyai-díjat

Vágólapra másolva!
A Bolyai-díjat idén Roska Tamás professzor, akadémikus vehette át szombaton Mádl Ferenc államfőtől, a díjbizottság elnökétől a Budapest Kongresszusi Központban megtartott ünnepségen.
Vágólapra másolva!

A legrangosabb civil alapítású tudományos elismerés, az 50 ezer dolláros, közel 14 millió forintos pénzjutalommal járó díj átadásakor Mádl Ferenc azt mondta: csak a kivételes tehetségekben van meg a felismerése az újnak, a bátorság az új melletti kiállásra és a készség arra, hogy az újat a gyakorlatban is alkalmazza.

Roska Tamás 1940-ben született Budapesten. 1964-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán szerzett kitüntetéses diplomát. 1967-ben egyetemi doktori címet, 1973-ban a műszaki tudomány kandidátusa, majd 1982-ben a műszaki tudomány doktora fokozatot szerzett. Az MTA 1993-ban levelező, 1998-ban rendes tagjává választotta.

1964-től 1970-ig elektronikus műszerek fejlesztésével, majd aktív hálózatok szintézisével foglalkozott és elektronikus áramköröket analizáló algoritmusokat és számítógép programokat dolgozott ki. 1970-től 1982 elejéig a Távközlési Kutató Intézetben dolgozott, munkája elsősorban a nemlineáris áramkörök elméletéhez és az elektronikus áramkörök számítógéppel segített tervezéséhez kapcsolódott, tagja volt a Csurgay Árpád akadémikus alapította tudományos iskolának.

1982 óta az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetében dolgozik. Az Elektronikai TGE Rendszerek Kutatócsoportban tudományos tanácsadó, majd 1985 óta az Analogikai és Neurális Számítórendszerek Kutatócsoport vezetője. A mesterséges "neurális" áramkörök és az analogikai számítás problémáival foglalkozik, különös tekintettel a celluláris neurális áramkörökre.

1989 óta évente több hónapra a Kaliforniai Berkeley Egyetem meghívott vendégkutatója, egyben társfeltalálója az első programozható analogikai szuperszámítógép elvének (CNN Univerzális Számítógép, Leon O. Chua professzorral), valamint a "CNN bionikus szem"-nek (F.S. Werblin és L. O. Chua profeszorokkal).

1990 óta intenzív együttműködésben dolgozik Hámori József akadémikus neurobiológus kutatócsoportjával, 1993 elején létrehozták a Neuromorf Információs Technológia Postgraduális Központot, amely egyben egy interdiszciplináris doktori iskola is, négy egyetem közreműködésével.

Tudományos eredményeit nemzetközi folyóiratokban, konferenciákon tette közzé, és meghívott vendégelőadóként ismertette azokat külföldi egyetemeken és kutatóközpontokban Négy tankönyvet írt.

Roska Tamás akadémikus, az immár második alkalommal odaítélt díj ez évi jutalmazottja az elismerés átvételét követően azt mondta: úgy tekinti ezt a kitüntető díjat, mint az interdiszciplináris kutatásnak az információs technológiák agykutatás inspirálta új útjának és egy nemzetközi kutatásnak az elismerését.