Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Új technológia a processzor teljesítményének megduplázására

Vágólapra másolva!
Az Intel egy új, hyperthreading nevű technológiát kíván bevezetni, amelynek segítségével egyetlen chip közel olyan teljesítményt nyújthat, mintha két processzor lenne. A San Jose-ban megrendezett fejlesztői konferencián az óriáscég egyúttal bemuttatta a 3,5 GHz-es Pentium 4 működő változatát.
Vágólapra másolva!

Paul Otellini, az Intel architektúra csoportjának vezetője szerint a hyperthreading a Pentium 4 eddig kihasználatlan regisztereire épül, és lehetővé teszi, hogy a processzor hatékonyabban működjön - majdnem úgy, mint egy duálprocesszoros rendszer. A megoldás révén az operációs rendszer egyetlen CPU-t úgy kezelhet, mintha az két logikai processzor lenne, ezért párhuzamosan tud különböző adatáramlatokkal dolgozni, nanoszekundumonként váltogatva közöttük.

Bár ez a trükk igazából nem kettőzi meg a processzor áteresztőképességét - egyszerre csupán egy alkalmazás képes hozzáférni a chip lebegőpontos egységéhez - az Intel szerint a hyperthreading révén növelni lehet egy-egy alkalmazás felhasználóinak számát, illetve egy adott szerver által lebonyolítható webes tranzakciók mennyiségét. Otellini azt állítja, hogy az új technológiával a szerverek és munkaállomások esetében 30 százalékos teljesítménynövekedést lehet elérni.

A világ legnagyobb processzorgyártója azt tervezi, hogy hyperthreading fel fog tűnni a 2002-ben megjelenő Xeon szerver-processzorokban, 2003-tól pedig asztali számítógépekben, majd más termékekben is. Az Intel hozzátette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy segítsenek a szoftverfejlesztőknek optimizálni az alkalmazásaikat a Pentium 4-es és a hyperthreading technológiára.

A Developer's Forum keretében egyúttal bemutatták a 3,5 GHz-es Pentium 4 laboratóriumi prototipusát. Az új chippel felvértezett számítógépen a Quake 3 futott, miközben a PC még 4 videofolyamot is kezelt egyidőben. Ez a processzor még nem használta a hyperthreading technológiát.

(c|net)


IBM: logikai áramkör egyetlen molekulából

Hétfőtől kapható a 2GHz-es PC

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről