Hülyeség vagy ötletes édesség? Kirántottuk a Tibi csokit!

rántott csokiszelet
Vágólapra másolva!
A fél világ új hóbortja a csokoládé sütése. Mindenki megőrült, vagy ez tényleg jó buli? Kipróbáltuk a módszert, megkóstoltunk párat, hogy megtudjuk, miből lesz a legfinomabb végeredmény?
Vágólapra másolva!

Egy filmes műanyag cápa miatt a fél világ távol marad a tengerpartoktól, de hiába írnak bármilyen figyelmeztetést a cigarettás dobozokra, nem változik semmi – hangzik el Steven Soderbergh Fertőzés című filmjében. És valóban: ha valami jól esik, attól úgysem tud semmi elriasztani.

Így kezdődött az egész - a Milky Wayből kettőt vettünk, mert pici Forrás: Kovács Bálint

Nagyjából ennek az egyszerű, de örökérvényű lelki folyamatnak köszönheti a sikerét a rántott csokiszelet is.

Ezek a skótok!

Másfél évtizede azért kapta fel ezt az édességet a média, hogy szemléltesse vele, milyen borzasztó egészségtelenül étkeznek a skótok, sőt, a BBC szerint

De a hegyi beszéd senkit nem érdekel: a desszert hiába néz ki gusztustalanul és hiába nehéz nála kevésbé egészséges élelmiszert kitalálni, ami ennyire különleges és finom, azt hiába próbálja bárki is kárhoztatni.

A The Carron Fish Bar Stonehavenben Forrás: Wikimedia Commons

A rántott Mars-szeletet a szóbeszéd szerint először 1995-ben készítették el egy skót büfében. Az Aberdeenhez közeli, stonehaveni egykori Haven Chip Bar, amely ma már The Carron néven kompromittálja az egészségünket és a testsúlyunkat, mindenesetre mindmáig egy olyan molinóval igyekszik vendégeket fogni, amelyen szerényen csak „A világhírű rántott Mars-szelet szülőhelyeként" határozzák meg magukat.

Hogy valami ilyen ronda és ilyen finom legyen,

az valóban bőven elég is a világhírhez: a különleges fogásról szó volt már az amerikai Jay Leno legendás tévéműsorában, a Tonight Show-ban, foglalkozott a recepttel Nigella Lawson és Gordon Ramsey is, de van olyan előkelő párizsi étterem is, ahol rendelni lehet belőle. Az igazsághoz tartozik, hogy több skót étkezde nem hajlandó ilyesmit árusítani, bár ők sem az egészségügyi és élettani hatások miatt, hanem mert – ahogy mondják – a csoki elfeketíti az olajat.

Felszúrva Forrás: Kovács Bálint

Édes kiskutya

Mostanra már Magyarországig is elért a bolond brit hóbort. Igaz, egyelőre talán még csak egyetlen helyen, egy Gozsdu udvar melletti falatozóban lehet kapni a trükkös Sweet Dog néven – amiben az a trükk, hogy a szókapcsolatra keresve kizárólag cuki kiskutyák képeit találhatjuk meg, ha viszont hozzátesszük a recept szót is, édes kutyaeledeleket fog felkínálni a keresőprogram.

Alig kell hozzá valami Forrás: Kovács Bálint

Pedig korántsem muszáj kifizetni a gyorséttermi árat (egy boltban kapható, import csokiszelet árának hatszorosáért kényeztetnek el az egyébként tényleg életre szóló élménnyel): a rántott csokiszelet nagyszerűségét nemcsak extravaganciája és bűnös élvezet-mivolta adja, hanem az is, hogy

elképesztően egyszerű otthon is elkészíteni.

Sőt, még a sütési maradékból is kijön egy adag finomság.

Alapanyagok

  • 10-12 csokiszelet Snickerstől Sport szeleten át Bountyig
  • 1 tojás
  • 1 kisebb bögrényi tej
  • 1,5 bögrényi liszt
  • Egy csipet só
  • Némi szódabikarbóna
  • Néhány deci növényi olaj a sütéshez

Sokat árnyal az ötlet elvetemültségén, hogy a csokikat persze nem ugyanolyan „panírban” kell kirántani, mint a bécsi szeletet: a bunda sokkal inkább a palacsintatésztára emlékeztet.

Nem muszáj lisztba forgatni Forrás: Kovács Bálint

Mielőtt nekifognánk, érdemes kibontani a csokikat, és hurkapálcára vagy saslikrúdra tűzni őket: így sütés közben is kényelmesebb lesz kezelni őket, és megenni is könnyebben lehet, arról már nem is beszélve,

mennyivel előkelőbbnek tűnik így ez az egyébként az eleganciától távol álló édesség.

A dolognak egyetlen egy trükkje van: a csokikat alaposan le kell hűteni a leforrázás előtt, hogy ne olvadjanak szét azonnal, amint olajba érnek, ezért legalább három órára mélyhűtőbe kell tenni a felpálcázott szeleteket. Hasonló okokból egyes szakácsok azt is javasolják, hogy a tésztába mártás előtt forgassuk őket lisztbe: mi kipróbáltuk így is, úgy is, és semmi különbséget nem tapasztaltunk, úgyhogy ez a fázis nyugodtan elhagyható, legalább ennyivel is egyszerűbb az ügy.

Készítés közben sem gusztusosabb Forrás: Kovács Bálint

Igaz, amúgy sincs szó a két ismeretlenes egyenlet megoldó képletéről. Tegyünk fel egy mélyebb edényben vagy lábosban annyi olajat – napraforgóolaj is tökéletesen megfelelő, persze az ínyencebbek használhatnak akár mogyoróolajat is –, amennyiben el tud merülni a csoki, bár akkor sem dől össze a világ, ha sütés közben fordítunk egyet rajta. Melegítsük addig az olajat, amíg igazán forró, legalább 185 fokos nem lesz.

Eközben keverjük össze a tejet, a lisztet, az egész tojást, a sót és a szódabikarbónát (ami némi sütőporral is helyettesíthető), hogy a palacsintáénál jóval sűrűbb masszát kapjunk.

Olajfürdőben Forrás: Kovács Bálint

Mártsuk a tésztába a csokiszeleteket, ügyelve arra, hogy mindenhová egyenletesen jusson a bundából, és óvatosan helyezzük a forró olajba. Elég addig benne hagyni, amíg mindkét oldala aranybarnára sül: ennyi idő alatt a külseje puhán omlóssá válik, a csoki pedig felolvad belül.

Lehetetlen hibázni

Ez adja a szemérmetlenül rút édesség varázsát: a különféle rafináltan felépített csokik belsejének architektúrája felbomlik, és az ízek egybeolvadnak, hogy például a Snickersből egy, a karamell, a mogyoró és a csoki ízét egyesítő krém váljon az édeskés hatású palacsintatésztában.

Fél perc alatt aranybarnára sül Forrás: Kovács Bálint

Ráadásul, úgy tűnik, lehetetlen hibázni. A teszt kedvéért bevásároltunk mindenféle csokiból, még diabetikus banános rúdból és régimódi Tibi csokiból is, hogy kiderüljön, vajon csak a puccos, Marshoz hasonló csokikkal működik-e a recept. És bár igazán komoly különbségtől tényleg nem kell félni, akármilyen kirántható csoki is van otthon kéznél, de

ez volt a mi három kedvencünk:

  1. Bounty, mert a kókusz a ráolvadt csokiréteggel mindent visz,
  2. Balaton Bumm, mert a meg nem olvadó nápolyiréteg izgalmasabbá teszi az egészet,
  3. Snickers, a mogyoródarabok és a karamella miatt.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a legendás, mindent elindító Mars szelet valójában nemhogy nem az egyetlen, de nem is feltétlenül a legjobb választás. A rántás és a forró fürdő minden csokiból a legjobbat hozza ki, és még a Balaton szeletben egyben maradó nápolyis rész is csak hozzáadott az élményhez.

Akárhogy nézzük, nem szép Forrás: Kovács Bálint

És nem volt probléma a kevésbé szeletszerű csokival sem: a diabetikus vonulatban teszteltünk egy klasszikus, táblás jellegű csokit is, de az eredmény ebben az esetben is tökéletes volt. Annyira, hogy a tíz szelet rántott csokiból egy-két perc alatt csak a saslikrudak maradtak meg, mementójául a világ talán legkevésbé egészséges, legextravagánsabb és egyik legfinomabb édességének.

Viszont felülmúlhatatlan Forrás: Kovács Bálint

Konyhamalac helyett

És még a sütésből visszamaradt alapanyagok sorsán sem kell aggódni, abból ugyanis csaknem önmagában kijön egy kisebb adag amerikai palacsinta.

Csak egy kevés kell a pancake-hez Forrás: Kovács Bálint

A liszt, a tej, a tojás és a só már adott, de a szódabikarbónához vagy a sütőporhoz még hozzáadhatunk egy keveset, és az sem tesz rosszat, ha beleütünk a masszába még egy tojást. Adjunk hozzá ízléstől és a maradék mennyiségétől függően néhány kanál cukrot és pár deka olvasztott vajat, és már készen is van a tészta.

Süssük ki majdnem ugyanúgy, mint a hagyományos palacsintát, de a serpenyőbe csak kevesebb masszát csorgassunk, mivel a tészta a sütés közben megdagad.

Jóból is megárt Forrás: Kovács Bálint

Aztán fogjuk az egészet, és tegyük el holnapra. Azért egy uzsonnára ennyi már sok lesz a jóból.