Még Orbán Viktornak is éreznie kéne a különbséget

Orbán Viktor és a multik, Coca Cola
Vágólapra másolva!
Csak a zöld üveges sör az igazi, amihez a pécsi Szofit kell szívni – állították a retró mocsarában ragadt fanatikusok. Ne gondoljuk, hogy az effajta beskatulyázás eltűnt a kilencvenes évekkel: a Coca-Cola rajongói máig éltetik a minőség és íz mögé bekuckózott konteót.
Vágólapra másolva!

„Hidd el, nem egyformák a Coca-Colák!” – zsongta a fülembe kollégám, sőt állításhoz többen csatlakoztak. Kénytelen voltam komolyan venni kijelentésüket, hiszen az már korábban kiderült, hogy az osztrák és a magyar változat is jelentősen különbözik egymástól – annak legfőbb okát abban leltük meg, hogy a miénkben fruktóz-glükózszirup, a szomszédokéban meg cukor volt az édesítőszer.

Coca-Cola, a sokféle Forrás: Origo

„Nem, nem, a hazaiak is mások” – jött a replika.

A kólások szerint eltérő íze van a félliteresnek, a dobozosnak, a kisüvegesnek meg a nagy, 1,75 literes palacknak.

„A kimértek a legrosszabbak, a McDonald’sban mindig olyan híg, karaktermentes az íze!”

Kóstoljunk vakon!

Könnyű az ilyen kérdést eldönteni. Bevásároltam az összesből, sőt a Mekibe is lefutottam egy négydecis pohárért: a céges konyhában már szomjasan vártak a barna üdítőre és a pluszkoffeinre áhítozó újságírók.

Orbán Viktor és a multik, Coca-Cola Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Dolgozzanak az ízlelőbimbók, kell a vakteszt, naná – töltöttünk, újra töltöttünk, a kóstolók meg forgatták a szájukban. Hivatalosan persze nem lenne szabad különbözniük, így többen szkeptikusan álltak a kérdéshez. Ennek ellenére a teszt a konteós tábornak adott igazat – pedig a kimérten vett tételt leszámítva mindegyik biztosan nemzeti büszkeségünkből, a Dunaharaszti üzemből származik. Talán önök is emlékeznek: 2012-ben stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a kormány nevében Orbán Viktor a Coca-Cola HBC-vel.

A miniszterelnök akkor azt mondta: régen ez az ital azt is jelentette, hogy "legalább egy korty erejéig" a nyugati világhoz tartozunk.

Lássuk, ugyanannak a Nyugatnak melyik kiszerelésű kóláját találták kóstolóink most a legjobbnak?

1. 250 ml üvegpalack

A győztes a kontúrpalackban Forrás: Origo

A kedvenc. Mindenki egyetértett abban, hogy ez tűnik a leginkább szénsavasnak, íze élesebb, aromái kövérebbek. Tudjuk, hogy a PET műanyagjában minden oxidálni kezd egy idő után, így titkos tippünk szerint az üveg kontúrpalackos verzió talán azért tűnt többek számára jobbnak a plasztikos társaknál.

2. 330 ml pléhdoboz

Az ezüstérmes pléhdobozos Forrás: Origo

Majdnem holtverseny lett a vakteszten, hiszen a kólafüggők közül sokan ezt is kiemelték friss hatása miatt. Bár az igazi kólafüggők mintha szénsavasabbnak éreznék, de a poharas kóstolásnál ez nem igazolódott. Szemünk és beidegződéseink tehát itt könnyen átverhetnek, így nem fogadtuk el az enyhe fémíz emlegetését sem és kételyünk van a citrusosság utólagos emlegetésekor is.

3. 1,75 liter PET-palack

Ez sem rossz! Forrás: Origo

Olyan tipikus, bár nem érezni annyira robbanónak a szénsavakat, mintha laposabb lenne az íze is, vélték szinte egyhangúan. Ami biztos, hogy ennek langya változata már könnyen kiábrándíthatja a Cocával most ismerkedőket.

4. 0,4 liter kimért

Ha jéggel kérjük, a végére hígabb lesz Forrás: Origo

Kevesebb a szénsav, de ugye ezt pár perce csapolták már, egyeztünk ki. Sokan talán azért vélik hígabbnak a kimért, a helyszínen szirupból bekevert kólákat, mert tipikusan jéggel kérik, ami beleolvad és megváltoztatja az arányokat.

5. 0,5 liter PET-palack

Ezt kedvelték a legkevésbé Forrás: Origo

„Ezt már máskor is éreztem, mintha lenne benne aszpirin” – mondta kollégám, aki vakon is ráismert a tipikusan automatákban kapható kiszerelésre. Nem olyan jó – ebben kivétel nélkül megegyeztek. Szerkesztő vendéglátóipari helységekben kólarendelésnél például szigorúan tisztázza, hogy üveges vagy félliteres kiszerelésre számíthat-e: az utóbbival ő nem is próbálkozik.

Mi lehet az oka?

Valóban találtunk eltérést, igaz, ezek minimálisak voltak, bár meghatározhatók.

Megkérdeztük az üdítőiparba beépült emberünket, aki aránylag egyszerű magyarázatot adott.

az üdítőitalt ugyanis nem folyamatosan, hanem több ezer literes tételekben állítják elő.” A gyártás kapcsán elárulta, hogy a kólaszirup készítéséhez használt víz és cukor minősége is ingadozhat kissé, valamint a palackozáskor felhasznált szénsav mennyisége sem mindig azonos.

„A szűk keretek között változó minőséget az átlagos fogyasztó szinte kizárt, hogy észrevegye. A

ahogy igazodniuk kell az üdítők mindenkori legfontosabb összetevője, a víz minőségéhez is.”

Mi a baj a PET-palackkal?

A PET-palack, azaz a polietilén-tereftalát alapú műanyag hordozó gyártása sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos üvegeké. Ezen túl könnyebb tölteni, de számos szakértő szerint nem igazán alkalmas arra, hogy hosszabb időn keresztül alkoholos- vagy alkoholmentes italt tároljunk benne – nem véletlen, hogy a kólák palackján is feltüntetik a szavatossági időt. Ennek oka, hogy a PET-palack tulajdonképpen lélegzik, a folyadék oxidálódik benne, azaz lassan romlik a minősége.

A legendás kontúrpalack Forrás: Origo

A konteókban bízók szerint az eredmény oka, hogy a tesztgyőztes 2,5 decis verziót a legendás kontúrpalackba töltik – ezt az amerikai Terre Haute üveggyára, a The Root Glass Company alkotta meg. A tervezőt a kakaóbab formája és körvonalai inspirálták. Az 1915-ben szabadalmazott változat a legelső olyan, a Coca-Cola által használt üvegpalack volt, amelynek nem egyenes a fala. Ez akkoriban nagy innovációnak számított, hiszen addig nem volt olyan gép, amellyel nagy mennyiségben elő lehetett volna állítani domború falú üveget.

A hivatalos válasz

A Coca-Cola magyarországi vállalata az eredmény kapcsán igazolta a feltételézüsenket: "A termékekre négy összetevő hathat: a fény, az oxigén, a tárolási idő és a hőmérséklet. Az üveg az anyag szerkezetéből adódóan a palackon belül tartja a szén-dioxidot, míg a PET palack szerkezete lukacsosabb, így a szén-dioxid-molekulák néhány hónap elteltével kikerülhetnek a palackból. A PET-palackos termékek minőségmegőrzési ideje épp ezen oknál fogva rövidebb, mint az üveges termékeké. Ami mégis e mellett szól, hogy újrafeldolgozása és szállítása jelentősen olcsóbb és egyszerűbb, mint az üvegé."

Aki kíváncsi arra, hogy lehet-e valamivel pótolni az igazi Coca-Colát, mindenképpen olvassa el a közelmúltban készült, meglepetésekre is rávilágító kamukólatesztünket.