Pilótajátékot lepleztünk le a konyhában

piskótatallér teszt
Vágólapra másolva!
„Hagyjál, nem akarok vacak tésztát, gagyi zselatint és tortabevonót enni!” – rázott le kollégám, de rajta kívül mindenki úgy sorakozott fel a konyhában, mintha aranyat osztanék. A piskótatallér a családanyákból is követelőző kislányt, meglett férfiakból is kívánós, várandós macát csinált.
Vágólapra másolva!

Szinte érthetetlen egyesek rajongása – egy szatyornyi égi mannával sem lehettem volna jobb fej:

az iroda legszebb lányai jöttek utánam, szemükben mohó vággyal,

igaz, nem rám néztek, hanem a kezemben levő kupacnyi édességre.

Ágnes imádja a piskótatallérokat Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Van választék, nem kell aggódni

Nyolcféle piskótatallért találtunk idehaza. Eredetileg narancsosat kerestünk, de több cégnek nincs ilyenje. Éppen ezért színre szín alapon vettünk barackosat is, de az olcsóbbik tescósból kínunkban egy eprest hoztunk el a szatyorban.

Némelyikből elég egy harapás Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Meglepő módon sokan azt hiszik, hogy ez a termékcsoport a Pilóta másolata. Magyarországon annyira összefonódott a tallér képe a Győri márkájával, hogy légkalapáccsal sem lehetne kiverni az agytekervények közül. Ennek ellenére a márkát birtokló Mondelez nem a nyugat-magyarországi városban készíti, hanem Lengyelországban – így jártunk, a múltban még volt anyag, de már a jövő sem a régi.

A hazai választék Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Öregebb, mint hinnénk

Szögezzük le egyszer s mindenkorra:

a zselés-csokis piskóta nem magyar találmány.

Eredetijét Jaffa Cakes néven a McVitie and Price kezdte gyártani még 1927-ben. Nevét a Jaffa narancsról kapta, így mondani sem kell, milyen ízesítésű volt a 64 milliméter átmérőjű falat. Mivel a cég nem védette le a márkanevet, hamarosan rengeteg konkurens Jaffa Cake jelent meg – talán pont ennek köszönhető, hogy a termék mindent túlél, népszerűsége külföldön és idehaza is töretlen.

Van, hogy túl masszív a zselé Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Általánosságban jellemző, hogy mindben rengeteg az összetevő, sok a cukor, sok az aroma. Igazán remek ízekre nem bukkantunk, már az is öröm volt, ha egynémelyikbe egy kevés karakter szorult a műízek mellé.

Győzött a karakter

A Bahlsen az egyetlen, ami nem kerek Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

„Úgyis a Pilóta nyer!” – kacagott valaki, hogy néhány perccel később ő is győztesnek kiáltsa ki az Aldiban vásárolt Finest Bakery Orange Cake tallért. Az Origo szerkesztőségében tartott kóstolón a második helyet a Tesco Jaffa Cakes csípte meg, de harmadiknak azért a lengyel–magyar barátság jegyében készülő Pilóta is rárepült a dobogóra. Az utolsó hely a sparos S-Budget Soft Cakesé lett, amelyet mindenki kategorikusan a legkellemetlenebb terméknek nevezett meg.

Ha kíváncsi a részletes értékelésre és az árakra, lapozzon!