Ízetlen fehér gömb, vagy finom az itthon kapható mozzarella?

mozzarella
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a legkevésbé ízes sajtok közé tartozik, a mozzarella mégis nagy kedvenc a frissessége, a tejessége, az izgalmas állaga miatt. Kíváncsiak voltunk, milyenek azok a termékek, amelyeket idehaza ezen a néven árulnak.
Vágólapra másolva!

A mozzarella középkori találmány, és mint azt a neve is sejteti, az olaszoktól kaptuk. Eredeti változata háziasított bivalyok tejéből készült (mozzarella di bufala), ám ennek ellenére a hazai bolthálózatokban most csak tehéntejeseket kaptunk.

Természetesen delikátokban vagy néha akciósan időről időre kínálnak bivalyosat, de most akárhogy néztük, csak zacskós, sós lében úszó verziókat találtunk – mindegyik a tehén tőgyével volt kapcsolatba hozható, pedig van itthon bivaly is, valaki ráállhatna az üzletre.

Melyik lesz a nyertes? Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Olasz nincs. Magyart vagy németet?

A hazai áruházak jellemzően német vagy magyar termékeket kínálnak, de találtunk csehet is – azt is el kellett dönteni, hogy melyik ország tejipara a nyerő.

Kilenc olyat találtunk, amelyek nem apró golyócskák, hanem egydarabosak.

Közéjük kíváncsiságból beválogattunk egy csökkentett zsírtartalmút és egy fűszerezettet is – ideje megtudni, érdemes-e ezekkel próbálkozni, vagy maradjunk inkább a hagyományosak mellett.

A tesztelésre a konyhába tóduló kollégák szinte mindegyikének van kedvence, egy adott márkát vásárol – ezért, hogy ízlelőbimbóikat ne az előítélet irányítsa, vakon kóstoltak, vagyis csak a tányérra kitett sajtokat látták, a csomagolást nem.

Köztük van egy ízesített mozzarella Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Gyömöszölik, nyújtják

A porcelánfehér, szálas sajt jellegzetessége, hogy gyúrással állítják elő. A gasztrotörténészek egyetértenek abban, hogy Lazio tartományból származik – 600 éve ugyanazzal a metódussal készítik. Lényege, hogy nem érlelik, nem adnak hozzá tartósítószert, sőt szentségtörésnek számít az ízesítése is.

Vakteszt a konyhában Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az előállítás során a sajt zsírokban gazdag alapanyagát addig gyömöszölik és nyújtják, míg végül formázható lesz. A külsőt a hagyományos módszerek szerint kerámiaedényben adják meg a mozzarellának, ami még frissen a boltokba és piacokra kerül – az igények és az üzleti modellek változása miatt már régóta a sós lébe áztatott, zacskós kivitelek az egyeduralkodók, az ipar lekörözte a kézművességet.

Amit mi idehaza mozzarellának nevezünk, inkább csak annak látszik,

ennek ellenére szerettük volna tudni, vannak-e finomságok a boltok hűtőpultjaiban. A mezőnyben nem volt igazán kiemelkedő sajt. Egy akadt olyan, amit valaki visszaköpött, így azt tekintjük a legrosszabbnak – az Aldiban vett Carloni valóban nem a tejipar csúcsa. A magyar termékek karcolták a középmezőnyt, amelyből még egy konkrét bronzérem vagy ezüst sem volt igazán kiemelhető. Annyi a bizonyos, hogy nagy meglepetésre a Spar S-Budget német gyártású mozzarellája ízlett leginkább a kóstolóknak.

Kíváncsiak a részletekre? Lapozzanak!