Hol kapható az igazi Ország tortája?

somlói revolúció összehasonlítás clap
Vágólapra másolva!
Idén nyolcadszor találkozhatunk az ország tortájával, amely ráadásul egy nagyon jól sikerült darab. Somlói revolúció néven fut a székesfehérvári Damniczki cukrászda alkotása, és bár a somlóit nem annyira találtuk meg benne, ettől még szerettük. A torta viszont rendkívül munka-, és anyagigényes, ezért itt volt az ideje utánanézni mit kezdenek receptjével a cukrászdák, milyenek az országra szabadult ország tortái. 
Vágólapra másolva!
Öt torta, egy recept Forrás: Táfelspicc

Macerás, nem készítik

Augusztus 20-án sok cukrászda készítette a Somlói evolúciót, viszont a Cukrász Ipartestülettől kapott listából már kevesen maradtak akik a mai napig is választékukban tartják. Vagy ha tartják, ők is csak időszakosan. Így jutottunk végül négy szelethez, és egy kontrolltortához a Damniczkitől, hogy tudjuk mihez hasonlítani a többi cukrászda munkáját.

A Vanilin tortája Forrás: Táfelspicc

Krémes süti a Vanilinből

A Vanilin tésztája nem egyezik az eredetivel, nincs meg benne sem a roppanás, sem a diósság. Az összhatással ettől függetlenül, mármint az eredeti tortától függetlenül nincs semmi baj, többeknek bejött a pudingos, teljesen semleges, ízetlenbe hajló hangulat. A Somlói revolúció eleve nem egy erőteljes, kemény karakter, ebből az a kevés játék is hiányzik, de az nagyon.

Általános krémes sütemény, ezt tudja, de annak jó.

Jégbüfé Forrás: Táfelspicc

Sport szelet a Jégbüféből

Az egész teszt kiindulópontja, ugyanis ezt megkóstolva írt egy olvasónk, hogy legyünk szívesek nézzünk utána mi folyik itt, mert hát szerinte nagyon van minek utánanézni.

Tényleg volt.

Ez a torta pusztítóan keserű, rumos ízzel túllőtt szörnyűség, ami a legsötétebb cukrászdai poklokat és puncskúpokat idézi. Egyik kollégánk találón a Sport szelethez hasonlította, de volt, aki kikapirgálva a masszív lekvérréteget már Jaffás Sport szeletet emlegetett.

A fehér hab állagának semmi köze a többi versenyző, pláne az eredeti puhaságához, túl kemény, merev.

Szamos Forrás: Táfelspicc

Dunapark és Szamos

Bár a Dunapark tésztája kifejezetten állott volt, a többi alkotóelemmel és az összhatással mindenki elégedett volt, de a Szamos Somlói evolúciója bizonyult a legjobbnak. Ez a szelet ugyan fittebb, kötöttebb, mint az eredeti, és a lekvár is kevesebb benne, de más zavaró tényező és látványos különbség nem tűnt fel. Csak néhány apró.

Dunapark Forrás: Táfelspicc

Ami mindegyik szeletre jellemző volt, hogy a fehér és nem fehér csokoládé rétegek vastagsága, ízének intenzitása ingadozott, az alaptészta állaga, íze, ropogóssága nem közelítette meg az eredeti, kifejezetten izgalmas diós-grillázsos tésztáját, és a lekvárréteget a Jégbüfé szeletének Jaffás hangulatát leszámítva -ami szintén nem narancs- egy esetben sem lehetett egyértelműen narancsnak beazonosítani. Valami savanykás és sárga lekvár, ez volt a legtöbb, amit sikerült megállapítanunk a zselé külön kóstolgatása közben.

Mivel a cukrászat egy elég egzakt tudomány, ahol alapanyagbeszállítók, terméknevek, grammok, hőfokok és percek mentén minden pontosan átadható, nem annyira értjük egy alaposan körülírt termék esetében a kisebb-nagyobb eltéréseket.

Pontosabban értjük, de korrektnek semmiképpen sem tartjuk.