Melyik a legjobb epres joghurt?

Vágólapra másolva!
A joghurt része az életünknek. Az emberek fejében van valami ködös elképzelés, hogy kell a szervezetnek, ezért vesznek maguknak és a gyerekeiknek egy ízesítettet, gondolva, legalább ilyet is egyenek, ne csak a csokoládét meg a chipset zabálják egész nap.
Vágólapra másolva!

Pedig majdnem teljesen mindegy, hiszen a kevéske tej mellett annyi cukor és édesítőszer, annyi aroma és színezék van a legtöbben, hogy amit megnyerünk az egyik oldalon, azt lenullázzuk a másikon. Sajnos ebben a piaci szegmensben is pusztít a piac általános igénytelensége, amit előszeretettel kennek a fogyasztók vékony pénztárcájára, miszerint:

joghurt + eper = eperjoghurt,

nem működik. Az élelmiszeripar szerint ez működik:

joghurt + cukor + eper + glükózszirup + aroma + guargumi + pektin + rengeteg akármi = eperjoghurt.

Nincs ez így rendjén.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ideális esetben az ember vesz fél liter natúr joghurtot, majd elkészíti, nem kell bele semmi más, csak két dolog, joghurt és eper, nem való abba se cukor, se festék. Ha így járunk el, akár még jót is teszünk az emésztésünkkel.

A boltiak esetében viszont ritkán van így, ott a képletet szükségtelen sűrítőanyagok terhelik sok eper helyett.

Mire figyeljenek vásárláskor?

A zsírtartalomra mindenképpen, a magasabb természetes zsírtartalom több ízt jelenthet.

Ne hagyjuk magunkat átverni! Gyakran úgy tüntetik fel, hogy az összes X százaléka eperkészítmény, amelynek viszont csak Y százaléka eper. A vásárló csak rápillant, ó, milyen magas szám van a gyümölcs neve mellett. Már teszi is a kosárba, aztán otthon jön a csalódás. Tehát az eperkészítmény-tartalom nem egyenlő az epertartalommal.

Az Élelmiszerkönyv szerint a savanyú tej- és tejszínkészítményben az ízesítésre használt anyagok tiszta gyümölcs-, zöldség-, illetve mézhányada a végtermékben legalább 4% (m/m) kell, hogy legyen. Ha az ízesítőanyag mennyisége nem felel meg az adott termékcsoportra/termékre előírt minimális mennyiségnek, vagy kizárólag aromával ízesítették, akkor a megnevezésben csak az „ .......ízű” kifejezéssel szabad utalni a jellegre – tesztünkben ilyen termék nincs, mind epres. Pontosabban, magyarul: mindben van valamennyi eper.

Melyikben mennyi eper és zsír van, és mennyiért?

A termék neveTömegeÁraÁr/kgÖsszetevők száma az epren és a joghurton (tej plusz joghurtkultúra) kívülZsírtartalom (%)Epertartalom (nem készítmény, EPER)
(%)
1. Cserpes250 g290,00 Ft1 160,00 Ft148
2. L. Actiens500 g397,00 Ft794,00 Ft53,58,8
3. Frankenland125 g 109,00 Ft872,00 Ft91,55
4. Tesco Value375 g169,00 Ft434,00 Ft92,79
5. Mizo Flört150 g115,00 Ft766,00 Ft1055
6. Desira Premium200 g99,00 Ft495,00 Ft72,615
7. Auchan150 g68,00 Ft453,00 Ft122,45,2
8. Bauer100 g79,00 Ft790,00 Ft72,4nem derül ki
9. Milbona250 g129,00 Ft516,00 Ft51,712
11. Danone Activia125 g99,00 Ft792,00 Ft42,68,4
12. Sole Update 1150 g119,00 Ft793,00 Ft122,56
13. Riska Jóóó375 g239,00 Ft637,00 Ft132,55,2
14. Olma Bio150 g197,00 Ft1 313,00 Ft62,58
15. Nöm Mix180 g199,00 Ft1 105,00 Ft33,211
16. Bio Kecske gyümölcs340 g1 399,00 Ft4 114,00 Ft12nem derül ki, de tapasztalataink alapján sok van benne
18. Zott Jogobella1000 g629,00 Ft629,00 Ft53,5nem derül ki
19. Müller Mix150 g217,00 Ft1 446,00 Ft11511,9
20. Milbona150 g139,00 Ft926,00 Ft103,511,5
21. Sunny120 g199,00 Ft1 658,00 Ft2257
22. Landliebe 150 g 229,00 Ft1 526,00 Ft43,112
23. Mövenpick150 g299,00 Ft1 993,00 Ft6148% eper, 6% gujáva
24. Bakoma Grecki145 g 199,00 Ft1 372,00 Ft56nem értelmezhető világosan a címke

Az összehasonlítás egyértelmű győztesei a Mövenpick és a Cserpes lett, amelyek mögött a Landliebe, az Olma Bio és a finom, de félelmetesen drága Bio Kecske sorakozott fel.

A Nöm, Bakoma vagy a Bauer korrektek, a Zott Jogobellával együtt.

Vannak vesztesei a tesztnek, ilyen a Riska Jóó és a Norbi Update1.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mi lehet a joghurtban?

A joghurt gyártásához a Streptococcus salivarius subsp. thermophilus és a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus tenyészetét használják fel. Ha a termék előállításához a fő jelleget meghatározó kultúra mellett egyéb kultúrát is használtak, az erre való utalás megengedett, mint például Bifidus joghurt.

A natúr joghurtokban felhasználható anyagok
Tehéntej vagy más tejelő állat (például juh, kecske) teje, tejsűrítmények vagy ezek keveréke
Tejszín
Vaj
Tejpor
Víz
Étkezési só
Savópor
Tejfehérje-koncentrátum
Savófehérje-koncentrátum
Étkezési kazeinátok
Tejeredetű ásványi anyagok
Prebiotikumok
Mikrobatenyészetek
Ízesített joghurtokban a további anyagok használhatók:
Cukor
Méz
Fűszerek
Gyümölcs, zöldség és készítményeik
Egyéb élelmiszer-készítmények
Aromák
Adalékanyagok

Lapozzanak, jönnek a részletek!