Bolond, aki nem reszel

Torma
Vágólapra másolva!
Ha húsvét, akkor torma: az is kapkodja tőle a levegőt, aki egész évben hozzá sem nyúlt. Hozzá tartozik az ünnephez; kell a sonka mellé, a tojáshoz vagy éppen a sonkatekercsbe; bár ez utóbbi inkább kellemetlen velejárója a locsolkodásnak.
Vágólapra másolva!

A kérdés, hogy érdemes-e boltban venni az ecetes tormát, vagy az jár jól, aki magának elkészíti. A múlt héten reszeltünk egy könnyeset odahaza – ennek történetét ide kattintva olvashatják el. Most elérkezett az idő, hogy a háztáji tormákat összehasonlítsuk a bolti késztermékekkel.

Bolti késztermékekkel, ahol simán belefér, hogy csak 37% legyen benne a torma. Ezt mindig vegyék figyelembe, és ellenőrizzék a vásárlásnál, mert a tormagyökér olcsó dolog, ne gondolják, hogy nagyipari késztermékkel érdemes spórolni.

Tényleg bolti tormát tenne az asztalra? De tényleg? Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Orr és nyelv

Természetesen a legfontosabbal kezdjük: beleszagolunk. A jó torma a szürkeállományig felszalad, ott tesz egy kanyart, lefut a gyomorig, és beindítja az emésztést. Ezek után jöhet a kóstolás, nincsenek falatkák, villaheggyel dolgozunk, telibe.

A Tesco ecetes natúr tormája 269 forint. Sajnos túl édes, a nyelven érthetetlen módon megjelenik a grízes kása emléke; talán a csomagoláson is feltüntetett tejszármazék teszi, bármi is legyen az. Több kóstolónknak az ugrott be, hogy aroma van benne – persze nincs, de éppen elég a kukoricakeményítő, a guarmagliszt, a szentjánoskenyérmag-liszt és a xantán gumi, nem?

Igen, ilyesmiket lehet tormába rakni.

Furcsa, hogy a két százalékkal több tormát tartalmazó, de szintén 269 forintos Tesco ecetes erős torma illata ugyanolyan, mint gyengébb testvérének, vagyis gyakorlatilag semmilyen. Az ember várná, hogy felszaladjon, de akármilyen mélyre dugjuk orrunkat, semmi. Ereje csak kóstolva jelenik meg.

A Tesco value (a Gazdaságos termékcsalád mai megfelelője) csupán 140 gramm a többi 200-ával szemben, de az ára nem rossz, 119 forint. Magyar termék, hirdeti a címke, emellett szépen ott van a napi beviteli értékek listája is. Az íze pedig? Finom! Sokkal jobb a drágább márkatársaknál, és higgyék el, a legtöbb most tesztelt terméket üti.

A Lidl kínálatából származik a Mikado reszelt erős torma. Jelenleg akciósan 149, amúgy 199 forint.
Ha lusták vagyunk odahaza reszelni, csak kényelmesen kutakodnánk a boltokban, akkor jó választás lehet. Ugyan az ecet kilóg a rendszerből, de van illat, van erő, és az állaga sem rossz. Persze ez is túl finomra pépesített, de legalább nem túl folyós, nem túl kemény.

Van párja is: a Mikado csemege akciósan most 149, egyébként 199 forint. Csak 37 százalék benne a torma, nincs is sok illata, íze. Olyan semmilyen, szerintünk túl lágyra sikeredett, teljesen hiányzik a növény eredeti karaktere.

Légiós Lengyelországból és Koch's a Spar színeiben

A tesztben szereplő holmik beszerzése közben megfogalmazódott a kérdés, hogy hol a klasszikus és kedvelt kiskunfélegyházi Koch's torma, mert sehol sem találtunk. De a Spar sonkatekercses dizájnú ecetes tormája az, igaz, átcímkézték a boltlánc kedvéért. Tormaízű, nem túl édes termék, de ebben is van kukoricakeményítő, guar- és xantángumi meg szentjánoskenyérmag-liszt: 259 forintot kérnek érne, és ha választhatnak a polcnál, ezt vegyék, ne a cég másik tormáját.

A lengyel gyártású, 149 forintos Spar budgetben 60 százaléknyi torma van, de ezzel elmondtunk minden jót róla. Csípni ugyan csíp, de valahonnan előbújik a csatornás aroma, alattomosan iszapos illattal. Az egyik kóstolónkat káromkodásra késztette.

Nincs ezekben erő Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az Univer csemege reszeltje 349 forint. Ahhoz képest, hogy mennyivel drágább, nem jobb a Lidl csemege tormánál – amúgy pontosan ugyanannyi bennük az anyag. Döbbenetes, semmi illata nincsen, ha találunk is valamit, az is csak hamar elillanó ecet. Egyik kóstolónk kiemelte a neki magát a rémálmot jelentő, a csomagoláson is megjelenő hidegkonyhai gépsonkás tekercseket. Annak ellenére, hogy rajta a nemzeti szalaggal díszített „hajdúsági tormából” felirat, minket nem győzött meg.

A legdrágább tesztelt termék a 399 forintos Kiss ecetes torma volt. Magyar, Petőfiszálláson készül, de sajnos nem tudunk róla jót mondani: se a primer-, se az utóíze nem jó, a ecetnek is kellemetlen az aromája. Ahhoz képest, hogy 50 százalék torma van benne, az illata karaktertől és erőtől mentes.

Bezzeg a szlovákok

Vajon igaz, hogy jobb a szlovák torma, mint a magyar? Hogy ezt kiderítsük, egy üveggel beszereztünk a Naturfarm cégtől; északi szomszédaink chren mletýnek hívják. A Jednota üzlethálózatnál 0,65 euróba kerül, ami napi árfolyamon 200 forint.

Az illat jó, az állag azonban nem annyira – ezt sem darálták, a pépesítés a jó szó. Az ízében viszont érvényesül a gyökér, igaz, nem túl erős, lecsengve sajnos átveszi a helyét az ecet. Hogy mennyi benne a torma, nem derült ki a címkéről, de a tápértéktáblázat legalább megvan, ha valaki tudni szeretné, hogy ebben 9,1 gramm zsír is található. Ízben nem érezni semmi nem odavalót, nincs dohosságra emlékeztető illat, soha rosszabbat. Mindenképpen dobogós.

Csak az otthoni az igazi?

Jöjjenek a házi tormáink. Mielőtt nagyon belemerülnénk a szaglászásba, beszéljünk az összetevőkről. Egyikben sincs sem tartósítószer, sem tormaidegen, nagyipari adalékanyag. Tormatartalmuk körülbelül 75 százalék, így nem meglepő, hogy jóval erősebbek. A fehér torma hagyományos ecettel készült, nádcukorral édesítve, forrázva.

Az agyba felcsúszó tormásságot mindenki érezte, igaz egy fekete öves tormarajongó tesztelőnk szerint már ez is túl van forrázva, nem csíp eléggé. Ő a másik, hirtelen ötlet alapján, balzsamecettel készült változatot imádta: az csak reszelve volt, forrázva nem, az édességet méz adta, de csipetnyi bors és fokhagyma is került bele. Ez tényleg adja, amiért a tormát szeretjük: tisztítja a nyálkahártyát, átmossa a könnycsatornákat.

Higgyék el, ízben és intenzitásban óriási különbség van a bolti és a saját, kézzel készített ecetes torma között. Aki nem csak azért veszi, hogy megkínálja a rokonokat vagy a beeső félrészeg locsolókat, legyen annyira tisztességes önmagával szemben, hogy vesz egy gyökeret – kilója 600–900 forint. Fél óra pepecseléssel hetekre biztosítjuk a vitamin- és aromabombát.

Komolyan mondom, elronthatatlan. A gyártóknak mégis gyakran sikerül.