Olcsó vajat szeretne?

vizes vaj
Vágólapra másolva!
A vajat sokan azért nem veszik, mert drága és túl magas a kalóriatartalma. Szerintünk ez még nem elég érv a margarin, pláne a vajízű margarin mellett, ezért kipróbáltunk egy egyre inkább elterjedő trükköt, ami megdöbbenésünkre teljesen működik. Most akkor képzelje el a vajat, ami 40 százalékkal olcsóbb, és a kalóriatartalma is pont ennyivel alacsonyabb. Ó, igen.
Vágólapra másolva!

A trükk pontosan az, amivel az egész élelmiszeripar termeli a profitot, és telenyomja vele a vörösárukat (virsli, párizsi) és a tejipar rengeteg termékét. A csodaszer megkötéséhez, a hígított termékek ízesítéséhez pedig rengeteg vegyi anyagot is a szervezetünkbe küld.

Mi a csodaszer?

A víz

Felvizezzük a vajat, oszt jó napot. De tényleg. Ennyi. Ráadásul még kötőanyag sem kell, felveszi és megtartja. Döbbenet. Pont, mint a gyárakban, értik.

Forrás: Táfelspicc

Hozzávalók:

Habverő, lehetőleg robotgép
200 g szoba-hőmérsékletű, puha vaj (semmi extra, 80%-os zsírtartalmút vettünk)
80 g hideg víz (többet nem vett fel)

A vajat habverővel felhabosítom, és folyamatos verés mellett adagolom hozzá a vizet. Evőkanalanként adagoltuk, amikor felvette, jött a következő adag.

A vajkockákhoz képest négyszeres térfogatú, kész habot egy alufóliával kibélelt dobozba nyomkodtuk, és betettük a hűtőszekrénybe.

Másnapra sem esett szét, semmi baja, habos, krémes. Forrás: Táfelspicc

Az van, hogy működik. Az íze enyhébb, de vaj és adalékanyag sincs benne.

Amire viszont alkalmatlan, az a bármilyen hőkezelés – tehát sütés vagy akár meleg pirítósra kenés –, ugyanis akkor a víz menthetetlenül kiválik belőle. Szendvicset olcsósítani viszont még mindig jobb, mint bármi, ami nem vaj, de mégis azzal olcsósítják a szendvicset.