A tökéletes felvágott

Vágólapra másolva!
Korábbi tesztünkből kiderült, a bolti párizsi rengeteg adalékanyagot és sót tartalmaz, cserébe nagyon drága, 2-3000 forint kilója. Ezért megmutatjuk, hogyan készül a 100 százalék hústartalmú házi felvágott, ami után az egész család megnyalja még a lábujjait is, és olcsóbb is a boltinál. Először is vegyenek egy köteg vékony spárgát!
Vágólapra másolva!
A végeredmény Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

1. Karaj, spárga, fűszerkeverék

Vegyenek egy egész (1-2 kg) karajt. Vagy tarját, de ha a szárazabb húst kedvelik, maradjanak a karajnál. A képeken mangalicakaraj van, amelyről a széles külső zsírréteget levágtuk, így lett ideális alapanyag egyben sütésre, mert a hús enyhén zsírral átszövött és finom ízű.

Készítsenek fűszerkeveréket, erre a linken találnak rengeteg tippet és receptet. Forrás: Táfelspicc

Készítsenek ki egy köteg vékony, kezeletlen spárgát.

Jól jön még egy rácsos tepsi is.

2. Száraz pác

Masszírozzák a húsba a kiválasztott fűszerkeveréket, és tegyék egy éjszakára pihenni a hűtőszekrénybe.

Szépen megkötözve Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

3. A kötözés

A hűtőszekrényből 2-3 órája kivett, szoba-hőmérsékletű húst (ennek a korrekt sülési folyamatok miatt van jelentősége) a videón látható módon kötözzék körül szorosan. A felvágottat egyébként feltekert dagadóból – olcsóbb, mint a karaj, tarja – is elkészíthetik, ennek szétnyitására szintén a videón találnak útmutatást.

4. Körbepirítás

Egy serpenyőben hevítsenek kevés zsiradékot, és pirítsák körbe a húst. Süljön meg kívül szépen. Dolgozzanak végig magas lángon.

Készre sütve Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

5. Készre sütés

Egy körbepirított, kb. 15-20 cm átmérőjű egész karaj/tarja az előmelegített 150 fokos (légkeverést kapcsolják ki) sütőben kb. 20-30 perc alatt fog készre sülni. Mivel utána napokig fogják hűtőszekrényben tárolni, ez itt nem az éppen rozéra sütés ideje, hanem az átsütött, de nem kiszárított húsé. 15 perc sütés után ellenőrizzék egy közepébe szúrt tűvel, ha kevés, tiszta levet ereszt, készen van. Hagyják kihűlni, majd még összekötözve hűtsék be. Amikor már teljesen hideg, szedjék le a zsineget, és szeleteljék nagyon vékonyan egy éles késsel.

Illetve vágják fel.

Hűtőszekrényben napokig gond nélkül eláll, és ki sem szárad, ha alaposan betekerik egy fóliába, és pontosan azt a szerepet képes betölteni, mint bármelyik húsipari rokona, cserébe ebben van anyag, és finomabb is.

Minden felvágottat agyonver helyből, és kilónként 1500–1800 Ft-os árával sokkal olcsóbb a prémiumnak mondott szalámiknál, sőt, párizsiknál is, cserébe összehasonlíthatatlanul jobb minőségű, valódi színhúst kapnak, semmi átverést és adalékanyagot. Az ennél olcsóbb felvágottak kevés húst – vagy inkább fincsi mechanikusan szeparált húst – tartalmaznak, így olcsóságuk megkérdőjelezhető.

Mindig olvassák el az összetevőket, az áraknál pedig a /kg-ot nézzék, mert lehet, hogy 199 forint az a nagy műanyag tálcás fólián szétterített felvágott, de ha nincs még 10 dkg sem, és annak is a fele víz, az egy nagyon, nagyon rossz ajánlat.