Tévedés, hogy csak Budapesten lehet egy jót enni

Sült cékla kecsketúróval – Mi a kő, Köveskál
Sült cékla kecsketúróval – Mi a kő, Köveskál
Vágólapra másolva!
A Káli-medence, ha már medence, akkor a Kárpát-medence egyik legszebb pontja. Jó, nyilván ez nem egy reprezentatív kutatás eredménye, hanem tökéletesen szubjektív kijelentés. Gyönyörű dombok, színes mezők, a Balaton is egy kőhajításnyira. Nem is olyan régen a Kővirágot ettük ki, most a Mi a kő a soros. 
Vágólapra másolva!

A Mi a kőben sem csupán enni tudunk márm hamarosan nyílik egy kis panzió is, vagyis, ha a vacsoránkhoz, ami helyi alapanyagokból készül és kizárólag idényjellegű hozzávalókat használnak fel, iszunk pár pohár - nyilván helyi – bort, akkor sincs baj, maradhatunk.

Egy borbolt, egy borbár és egy étterem - mindez egyszerre!

- állítják magukról büszkén. Lássuk a menüt, amit meg is nézhetnek: a LifeNetwork Tv Restaurant című műsorának videója a cikk végén található.

Előétel:

Sült cékla kecsketúróval

Sült cékla kecsketúróval – Mi a kő, Köveskál Forrás: Nagy Bence

Hozzávalók:

  • 8 db cékla
  • bors
  • olaj
  • kakukkfű
  • méz
  • balzsamecet
  • vaj
  • kecske vagy juhtúró

Elkészítés a séf saját szavaival:

A céklát megmosunk, alufóliában besózzuk és kevés olíva olajat öntve rá 200 fokon kb. 40 percig sütjük.

Ezután a céklát megpucoljuk, cikkekre vágjuk. Egy felforrósított serpenyőben kevés olíva olajon sóval, borssal, friss kakukkfűvel, mézzel átpirítjuk. Hozzáadunk kb. 2 centiliter balzsamecetet és kevés vajjal beforraljuk.

Tálaláskor friss kecske vagy juhtúrót morzsolunk a tetejére. Extra szűz olívaolajjal meglocsoljuk és már kész is van.

A cikk legvégén a videóban 1:09-tól látható az előétel elkészítése lépésről lépésre.

Főétel:

Bőrén sült fogasfilé spenótos burgonyapürével, zöldborsó mártással

Bőrén sült fogasfilé spenótos burgonyapürével, zöldborsó mártással – Mi a kő, Köveskál Forrás:Nagy Bence

Hozzávalók:

  • 4 x kb. 18 dkg fogasfilé
  • 1 kg burgonya
  • 10 dkg vaj
  • Csipet só
  • Bébi paraj

Zöldborsó mártáshoz:

  • 40 dkg zöldborsó
  • 15 dkg vaj
  • petrezselyem

Elkészítés a séf saját szavaival:

A fogas bőrét beirdaljuk, sózzuk, majd bőrével lefelé egy előre felforrósított serpenyőben, kevés olíva olajon, pirosra sütjük (kb. 6 perc). Ezután egy előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük, bőrével felfelé, nagyjából 8 percig és készre sütjük.

Eközben elkészítjük a burgonyapürét és a zöldborsómártást.

A zöldborsót kevés cukorral, sóval 5-6 percre feltesszük főzni. Turmixolás közben a borsóhoz 15 dkg vajat adunk, hogy igazán krémes lehessen. A mártás állag eléréséhez pedig egy kis főzőlevet is öntünk a zöldborsópüréhez. Így lesz a zöldborsó mártásunk igazán finom és mártás állagú. Kis tálkában külön tálaljuk.

A burgonyapüréhez a spenótot tálaláskor frissen keverjük hozzá.

A cikk legvégén található videóban 6:58-től látható a főétel elkészítése lépésről lépésre.

Desszert:

Túrósmarni

Túrósmarni – Mi a kő, Kőveskál Forrás: Nagy Bence

Hozzávalók:

  • 1 kg túró
  • 12 db tojás
  • 6 evőkanál búzadara
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 db citrom héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg kristálycukor
  • házi baracklekvár

Elkészítés a séf saját szavaival:

A tojásokat külön választjuk. Először felverjük a fehérjét 5 dkg kristálycukorral. Utána a tojás sárgáját a maradék kristálycukorral felhabosítjuk és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Elkeverjük. Végül a felvert fehérjével összeelegyítjük. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és előmelegített 160 fokos sütőben 40 percig sütjük. Ha kész, galuska formára szaggatjuk és barack lekvárral, porcukorral tálaljuk.

A videóban 17:55-től látható a desszert elkészítése lépésről lépésre.