Rosé kacsamellet sütöttünk a Parlamenttel szemben

Rosé kacsamell, finom főzelékkel, lila gnoccival - Carne Di Hall
Rosé kacsamell, finom főzelékkel, lila gnoccival -Carne Di Hall
Vágólapra másolva!
Régebben az volt az általános vélekedés, hogy Budán nincsen jó étterem. Erre, hopp, lett egy Tanti, Michelin-csillaggal, pedig már jóval előtte itt volt remek parlamenti panorámájával a Carne Di Hall a Duna-parton. 
Vágólapra másolva!

Nagyon szerettem itt forgatni, Bóné Márk séf nagyon kedves, laza figura. Ez személyes, de fontos momentum, mert az egész hely valahogy ilyen: precíz, kifinomult, mégis barátságosan laza, de nem bratyizós. Jó időben pedig a terasz mindent visz.

Lássuk a menüt, amit meg is nézhetnek, hiszen a LifeNetwork Tv Restaurant című műsorának videója a cikk végén található.

Leves:

Céklaleves

Céklaleves - Carne Di Hall Forrás: Nagy Bence

Hozzávalók:

  • cékla
  • vanília
  • angolzeller
  • házi sajt
  • rétestészta
  • balzsamecet
  • alaplé
  • ras el hanout
  • bors

Elkészítés a séf saját szavaival:

2-3 darab közepes méretű céklát sütőben, sóburokban, vagy alufóliába csomagolva 180 fokon maximum 2 óra alatt puhára sütünk, utána pucoljuk meg és turmixoljuk le. Alaplével a kívánt sűrűségig higítjuk, sóval, borssal és ras-el hanouttal ízesítjük, egy kevés balzsamecetet teszünk hozzá, szükség esetén kevés cukorral, vagy mézzel édesíthetjük. Felmelegítjük a levest, majd vajkockát adunk hozzá.

Levesbetétként egy vaníliás angolzellert adagolunk. Az angolzellert daraboljuk, vajon vagy olajon kissé átmelegítjük, sót, vaníliát, borsot és egy kevés folyadékot adjunk hozzá. Sajtos samosát készítünk mellé. A samosához előkészítjük a sajttölteléket, ami egy leginkább gomolya sajthoz hasonlító házi sajt, melyet sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítünk. A tölteléket a rétestésztába töltjük, és sütőben vagy olajban kisütjük. A leves mellé tálaljuk.

A cikk legvégén a videóban 1:19 től látható a leves elkészítése lépésről lépésre.

Főétel

Rosé kacsamell, finom főzelékkel, lila gnocchival

Rosé kacsamell, finom főzelékkel, lila gnocchival - Carne Di Hall Forrás: Nagy Bence

Hozzávalók:

  • kacsamell
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • kurkuma
  • szerecsendió
  • zsálya
  • borecet
  • zöldborsó
  • karalábé
  • tej
  • tejszín
  • joghurt
  • vaj
  • bors
  • cukor

Elkészítés a séf saját szavaival:

A kacsamellet előkészítjük, levesszük róla a felesleges részeket, lehártyázzuk, formázzuk, a bőrét irdaljuk. A leeső részeket rakjuk félre! Felmelegített serpenyőbe helyezzük a mellet a bőrös felével lefelé, a benne lévő zsiradékot kisütjük, a zsírt tegyük félre. Ha a bőrből kisütöttük a zsír nagy részét, fordítsuk meg a húst és süssük körbe. Ezután vákuumzacskóba helyezzük sóval, borssal, némi zöldfűszerrel ízesítjük, vákuumozzuk és a sous vide kádba helyezzük 60 fokra, 50 percre. Ha nem rendelkezünk sous vide géppel, 100 Celsius fokon süssük 15 percig.

Héjjában főzzük meg a lilaburgonyát, pucoljuk meg, majd törjük át burgonyatörőn. Sóval, borssal és szerecsendióval, parmezánnal ízesítsük, adjunk hozzá lisztet, tojást és gyúrjuk össze. Formázzuk, adagoljuk, forró vízben főzzük ki.

Finomfőzelékhez a karalábét pucoljuk meg, daraboljuk fel és helyezzük ecetes, cukros-fűszeres lébe. A répákat pucoljuk meg, vaj-olajon karamellizáljuk, tej-alaplé egyveleggel öntsük fel teljesen. Pároljuk teljesen puhára, majd pürésítsük a répákat. Adjunk hozzá kurkumát, vajat, joghurtot, sót és borsot. A fehérrépát tejszínnel dúsítsuk, majd töltsük habszifonba. A zöldborsót forgassuk át vajon, sóval és borssal ízesítsük. Összeállítjuk a készételt, majd tálaljuk. A kacsát a bőrén ismét megpirítjuk,amíg a bőr ropogós nem lesz, utána melegítsük meg a sárgarépapürét is. A gnocchikat oliva olajon pirítsuk meg egy kissé, majd vegyük ki a karalábékat is a marinádból, hogy lecsöpögtessük. A habszifonba töltött fehérrépapürét se felejtsük el a tányérra helyezni!

A cikk legvégén a videóban 8:47 től látható a főétel elkészítése lépésről lépésre.

Desszert

Csokiláva (fondant), pálpusztai fagyival

Csokiláva (fondant), pálpusztai fagyival - Carne Di Hall Forrás: Nagy Bence

Hozzávalók:

  • dió
  • méz
  • cukor
  • csoki
  • vaj
  • tojás
  • liszt
  • tejszín
  • tej
  • vaníliarúd
  • pálpusztai sajt

Elkészítés a séf saját szavaival:

A pálpusztai fagyihoz készítsünk egy alap vaníliafagylaltot tejből, tejszínből, tojássárgájából, cukorból és vaníliából. Ha megfőztük, adjuk hozzá a pálpusztai sajtot, és egy kevés dióecetet. Fagyasszuk le.

A körtét uborkaszeletelőn gyaluljuk le, egy éjszakára áztassuk be enyhén cukros-citromos vízben. Miután szárazra törültük, 100 Celsius fokos sütőben szárítsuk ki. A csokifondanthoz a csokit és a vajat vízgőz felett olvasszuk fel. A tojásokat cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a csokimasszát, belekeverjük a lisztet is és formába öntve 200 fokon 10-12 perc alatt készre sütjük. Tálalásnál a hozzávalókat a tányérra helyezzük, majd csokiszósszal és konfitált sült dióval díszítsük.

A videóban 19:06 től látható a desszert elkészítése lépésről lépésre.