Pajkos bújócska: pörkölt van a gombócban

húsgombóc húsos gombóc
Vágólapra másolva!
Az otthon: nemcsak fala van, teteje meg tárgyai, hanem íze és illata is. Jár hozzá egy anya, sok szeretet és pár emlék: az én otthonom Dunaszerdahely, és benne a paprikás-tejszínes szaftban úszó gombócok.
Vágólapra másolva!

Ha ünnep van, vagy csak ünneppé váló ritka alkalom, és hazamegyek a szüleimhez, édesanyám mindig felteszi a kérdést:

Igen, örökre a kisfia maradok, 37 évesen, kopaszodva, szakállasan, tetoválva, motorokkal, hónom alatt három saját gyerekkel, mellettem feleséggel, körülöttem csaholó kutyával, Potyer Döncivel.

60-70 deka hús elég lesz Forrás: Zirig Árpád

Nem az évek számítanak, hanem a gondoskodás, vagy legalábbis annak vágya. A válasz is független az időtől, mondhatni örök. Na, mit is? Húsgombócot, mi mást.

Nem tájjellegű recept, nem magyar, nem szlovák, ebben a formában nyoma sincs a monarchia nagy kondérjában.

Maga a húsgombóc név is helytelen, hiszen húsos gombóc lenne az, de ennyi év után már olyan mindegy – már így hívjuk.

Mangalica zsírja, mert szeretjük Forrás: Zirig Árpád

Honnan is jött?

Számít az eredet? Az étel hírét egyébként a legendásan rosszul evő nővérem hozta. Kanyicskáéktól úgy jött haza a lány, hogy ő mennyire jóllakott azzal a finomsággal.

A gyerek nem evését szörnyű kudarcélményként megélő anyám azonnal átment, hogy a szomszédasszonytól elkérje a receptet.

A húsgombóc azóta családi kincsünk, az ünnepek kiindulási pontja. Persze igazából az én kedvencem lett közben, most már leginkább miattam készül – de örülhet az anyai-nagyanyai szív, mert fiam is imádja.

A hagyma nagyon fontos Forrás: Zirig Árpád

Minap, hogy elkapott a Csallóköz utáni honvágy, a melegfronttal megkísértett a kiolvadó fekete szántóföldek illata,

reflexből krumplit vettem és húst.

Az a fajta étel ez, amiből nem érdemes keveset csinálni. Mindenképpen sok munka van vele, és hiába készül kisebb adag, nem végzünk sokkal hamarabb.

Nem bonyolult

Kezdésnek indítsunk egy pörkölttel: lassú tűzön olvasszuk ki a szalonna zsírját, két kisebb fej hagymát pirítunk le. A füstös aroma jót fog tenni a szaftnak. Nincsenek bonyolult fázisai: rutinszerűen szórom oda a pirospaprikát, sütöm le a húson, fűszerezem sóval és borssal. Csupán arra kell figyelni, hogy a szokásosnál kicsivel több levet hagyjunk alatta, hisz a végén ebben úsztatjuk majd a gombócokat.

Finom pörkölt kell hozzá Forrás: Zirig Árpád

Lányom ül mellettem a konyhapulton, ő kérdez, én mesélek. A nyakelvágós történetemet sosem hagyhatom ki, hiszen szorosan összefügg ezzel a fogással. Akárhogy is nézzük, megvert az Isten, én tehetek róla: amikor ötödik osztályba jártunk,

Bogi, az iskola legszebb kislánya, akibe mindenki titkon vagy bevallottan szerelmes volt,

a saját kerítésükön felakadva felvágta pár centi hosszan a szája és az álla közötti területet. Mi persze kinevettük, hogy lehetett ilyen béna.

Visszakaptam, kamatostul

Pont egy évvel később jött a büntetés, még rosszabbul jártam. Az egyik srác akkor kapott új versenykerékpárt, és nem akarta kölcsönözni egy körre se. Amíg az óvoda előtti meggyfán csemegézett, én ideiglenesen eltulajdonítottam a biciklit. Átok gyorsan tudott ám futni, majdnem utol is ért, de mégsem ő, hanem egy szerencsétlen manőver folytán egy hegyes lemezprofilokból álló kerítés fogott meg.

Előkészítjük tölteléknek Forrás: Zirig Árpád

Ahogy megpróbáltam feltápászkodni, a görbe villát meg a széthajlott kereket láttam – Csaba ahelyett, hogy megrugdosott volna, elkerekedő szemmel, szelíden annyit mondott:

Amikor odanyúltam, éreztem, az ujjam nem a bőrömnél áll meg, hanem valahol beljebb. Lenéztem, és a mellkasomnál járt a vérfolt. Csabára bámultam, majd vissza magamra; már a hasamon is vöröslött a póló.

Véres szombat

Furcsa volt, de nem fájt, így a házunkig levő 150 métert borzongó izgalomban tettem meg. Az előszobai tükörben megnéztem magam, a nyakamon, mint egy nyitott gyerekszáj, tátongott a seb, amiből ütemesen vér folyt. A cipőm is piros volt addigra.

Fő a krumpli Forrás: Zirig Árpád

Anyám és nővérem a nappaliban beszélgettek, én annyit mondtam, hogy

majd beálltam az ajtónyílásba. Igen, jól gondolják, volt pánik. Apám éppen a barackosban dolgozott, nem volt otthon autó, így testvérem a második szomszédunkhoz rohant át, aki történetesen pont a matektanárnőm, Mártika néni volt. Kék, ezerötös Zsigulijuk kinn állt a ház előtt. Összevéreztem, míg bevittek az ügyeletre.

Megfőzzük és megtörjük Forrás: Zirig Árpád

A doktor szerint egy centivel vétettem el az ütőeremet, szóval legyek hálás a sorsnak, és feküdjek, amíg ő varrogat. Nem fájt, kaptam injekciót, viszont pusztítóan lassúnak tűnt. Meg is kérdeztem,

amire azt válaszolta, hogy sebész ő, nem gyorsvonat.

Egy kiló krumpliból Forrás: Zirig Árpád

Amúgy is, hova sietek?

- válaszoltam.

Úgy tűnik, ez elsöprő érv volt, mert a doki belehúzott, jó rusnyán is forrt össze a nyakam, ezért másfél évvel később az egészet újra kivágták, és hét helyett kilenc öltés lett belőle. Majd három évtized távlatából már könnyen kuncogok a bélpoklosságomon, hisz ott is hagyhattam volna a fogam. Én túléltem, de velem együtt a kedvenc fogásom is.

Tésztába zárjuk a húst Forrás: Zirig Árpád

A pulton segítkező lányom a lehető legaprólékosabban akarja hallani az esetet, többször visszatér egy-egy részlethez.

Néhány kérdése azonban a főzésre vonatkozik:

igen, ha megpuhult a hús, majd kivesszük.

Készül a sereg Forrás: Zirig Árpád

Töltelék lesz belőle

Darálóval vagy késes aprítóval megdolgozzuk a sertést, majd lefedve pihentetjük. Egy kiló krumplit felteszünk főni – minél alacsonyabb a víztartalma, annál jobb. Ha kész, sózzuk, szétnyomkodjuk, majd két tojást beleütünk.

Búzaliszttel begyúrjuk; mondanám, hogy ennyi meg annyi kell bele, de ez a burgonyától függ,

negyven dekát simán fölvesz, de van, hogy sokkal többet is. Annyit adjunk hozzá, hogy ne ragadjon.

Van otthon segítség Forrás: Zirig Árpád

Széles hurkává nyújtom, abból vágok le gombócnyi korongokat. Lányom, Piroska már ott tipródik kis kötényében, tölteni akar a drága, egész jól megy neki. A tenyerünkben tésztakádat formázunk, megy bele a hús, majd összezárva gömbbé alakítjuk.

Összerottyantjuk a szafttal Forrás: Zirig Árpád

Van még mit gyakorolni

Egy kiló krumpli és hatvan deka sertéscomb 38 darabra volt elég. A gombócozást genetikai örökségükben hordozó drága anyák és nagymamák szerintem 42-t is kihoznak ennyiből - a vékonyabb tésztaköpeny nem hátrány!

Olyan nincs, hogy maradjon belőle Forrás: Zirig Árpád

A pörköltszaftot botmixerrel simára csapatjuk, majd két deci 30 százalékos zsírtartalmú főzőtejszínnel felhígítjuk.

Amikor a gombócok a főzővizükben felúsztak,

ebbe tesszük át mindet, és egyet még rottyantunk rajta.

Több szafttal finomabb, csak úgy nehéz fotózni Forrás: Zirig Árpád

Minden kész, a család éhes. Ugyan elment fél nap, de a sok emlék még hosszabbnak is mutatja a főzési időt. Tény, ez munkaigényes recept, de nem az időutazás lehetősége teszi remekké, hanem a paprika, a tejszín, a tészta meg a hús egyesülése.