Karácsonyi lakoma, hús nélkül, nem csak vegáknak

vegetáriánus karácsony
Narancs, mandula és barack is van benne
Vágólapra másolva!
Mit főzzek, ha vegák is ülnek az asztalnál karácsonykor? Mit, ha még vegánok is, ráadásul jó lenne, ha a húsevőket is boldoggá tennék az ételek? 
Vágólapra másolva!

Gond nélkül össze lehet állítani egy vega vagy akár vegán menüt is úgy, hogy a húsevők is élvezzék. Egyszerűen annyi a lényeg, hogy

el kell engedni a húspótlás alapgondolatát.

A töltött káposzta, a hal- és húsételek, sültek mind attól jók, hogy hús van bennük – el kell felejteni őket, nem pedig behelyettesíteni a lényegüket valami mással.

Nem kell mindig a hús Forrás: Ács Bori

Olyan zöldséges-gabonás ételek kellenek, amelyek önmagukban vannak olyan gazdagon ízesek, hogy

ne hiányozzon mellőlük a hús.

Ezen túl a menü összeállításakor az is fontos, hogy szezonális alapanyagokból épüljön föl, hiszen, hiába kapható, az uborkának vagy paradicsomnak nagy eséllyel semmi íze nincs ebben az időben, a cékla, az édesburgonya, a sütőtök és a többi téli zöldség viszont a legjobb formáját hozza.

Céklalepény

Először a River Cottage-osok (az alapító Hugh Fearnley Whittingstall zöldséges szakácskönyvéről már többször is áradoztam, abban is szerepel) készítettek a tarte tatin nevű fordított francia almatorta analógiájára céklatatint, ez adta az ötletet ehhez a céklatortához is. Vegánok elhagyhatják róla kecskesajtot, ha nagyon muszáj.

Lepény céklával, mézzel és kecskesajttal Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 3-4 kisebb céklagumó
  • egy adag mélyhűtött leveles tészta, vagy az ebben a receptben leírt sós pitetészta
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál méz
  • só, bors, rozmaring
  • 100 gramm morzsolt kecskesajt/kék sajt
  • egy nagy marék pirított dió

A céklagumókat alufóliába csomagolva, 200 fokos sütőben puhára sütöm vagy egészben megfőzöm. Mindkettő körülbelül egy óra alatt van meg, csak előbbi esetben koncentráltabb lesz a cékla íze.

A megpuhult céklákat hagyom kihűlni, majd nagyobb gerezdekre vágom.

A tésztát kinyújtom, kirakosgatom a céklával, megszórom a rozmaringgal. Az ecetből, olajból, sóból és borsból öntetet keverek, lecsepegtetem vele a céklát. 200 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütöm. Kiveszem a sütőből, és akkor morzsolom rá a sajtot, amikor még langyos.

Gesztenyés erdeigomba-leves

A legjobb, ha akad erdei gomba hozzá Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 200 gramm vákuumcsomagolt vagy fagyasztott gesztenye
  • 100 gramm szárított vargányagomba vagy vegyes erdei gomba
  • 1 evőkanál vaj/olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kiskanál szárított kakukkfű
  • só, bors
  • 2 dl tejszín/kókusztej

A gesztenyét (ha fagyasztott) szobahőmérsékleten hagyom felengedni. A szárított gombát beáztatom annyi forró vízbe, amennyi bőven ellepi. A hagymát felaprítom, egy lábos aljában megolvasztom a vajat, vagy felmelegítem az olajat,

megpárolom benne a hagymát, és belekeverem a gesztenyét,

majd a felszeletelt gombát is. A beáztatott gombából egy maréknyit félreteszek, a maradékot áztatólevestül öntöm a lábosba.

Gesztenye és gomba Forrás: Ács Bori

Hozzáadok még annyi vizet vagy húslevest, amennyi bő egy ujjnyira ellepi, kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítem, és 10 percig főzöm. Turmixgépben vagy botmixerrel pürésítem, és hozzáadom a tejszínt. Még egyet forralok rajta, és kész. A félretett gombát a kenyér- vagy kalácskockákkal kevés vajon vagy olajon, serpenyőben megpirítom, tálaláskor ezzel a keverékkel szórom meg a levest.

Bulgurpiláf naranccsal, barackkal és mandulával

Narancs, mandula és barack is van benne Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 200 gramm bulgur
  • 1 evőkanál vaj/olívaolaj
  • 100 gramm aszalt barack
  • 1 narancs
  • só, bors
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 kiskanál őrölt rómaikömény
  • 1 kiskanál őrölt pirospaprika
  • 1 nagy marék mandula

A barackot forró vízbe áztatom. Egy nagy lábosban sok vizet forralok, sózom, beleszórom a bulgurt, öt percig főzöm, leszűröm. Egy mély serpenyőben megolvasztom a vajat, hozzáadom a fűszereket, a lecsepegtetett és feldarabolt barackot, a durvára vágott mandulát, majd belekeverem a bulgurt is.

Ujjnyi vizet öntök rá, a lehető legkisebbre mérsékelem a lángot, és fedő alatt 10 percig gőzölöm a bulgurt.

Amikor kész, belekeverem a narancsfiléket is.

Sült zöldségek tahiniszósszal

A sült zöldségekre az is elég hamar rákattan, akinek semmi köze a vegetarianizmushoz. Minél többfélét sütünk, annál színesebb és izgalmasabb lesz, minél intenzívebb ízű szósszal, mártogatóssal tálaljuk, annál kevésbé lehet majd abbahagyni.

Sütőben sült zöldségek mártogatósokkal Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 2 édesburgonya
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 2 kis krumpli
  • 2 szál sárgarépa
  • só, bors, olívaolaj
  • szárított zöldfűszerek (kakukkfű, zsálya, rozmaring)

A tahiniszószhoz:

  • 1 evőkanál tahini (szezámmagpaszta)
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 3 evőkanál víz

A diós mártogatóshoz:

  • 100 gramm darált dió
  • 1 dl tejszín vagy kókusztej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A zöldségeket megpucolom, és amennyire ez lehetséges, hasonló méretű darabokra vágom. Sütőpapírral bélelt tepsire szórom, majd olajspray-vel lefújom, vagy simán olívaolajjal lecsepegtetem őket. Sózom-borsozom, fűszereket szórok rájuk, és alaposan összeforgatom, hogy az olaj és a fűszerek mindenütt bevonják őket.

Mártogatni kell az édes zöldséget a savanykás szószba Forrás: Ács Bori

200 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütöm őket. Jót tesz nekik, ha félidőben átkeverem az egészet. A megsült zöldségeket a mártogatósokkal tálalom.

A tahinit simára keverem vagy turmixolom a vízzel és a citromlével, sózom.


A darált diót annyi tejszínnel vagy kókusztejjel keverem el, hogy éppen ideális, se nem híg, se nem túl sűrű állagot kapjak. Sózom-borsozom, és fokhagymát reszelek hozzá.

Tápiókapuding

Mivel egyszerű, hétköznapi vegák számára minden sütemény húsmentes, ezzel a desszerttel azoknak nyújtunk segítséget, akik vegán és gluténmentesen táplálkozó barátokat vagy rokonokat kell, hogy ellássanak. Alaposan vizsgálják át a tápiókagyöngy csomagolását: a kisebb szemű verzió nem igényel előáztatást, a nagyobb igen.

Sokkal krémesebb, mint a tejberizs, és mindenmentes Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 50 gramm tápiókagyöngy
  • 4 dl kókusztej
  • cukor
  • vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • egy csipet só
  • kókuszcsipsz

A tápiókagyöngyöt egy éjszakára vagy minimum 4 órára annyi vízbe áztatom, amennyi bőven ellepi. Ha a csomagoláson szereplő utasítások szerint nem igényel áztatást, kezdem rögtön a főzéssel. Másnap fazékba teszem, belekeverem a kókusztejet, ízesítem annyi cukorral, amennyi tetszik,

belekaparom a vaníliát, és alacsony lángon, kevergetve, körülbelül 15 perc alatt puhára főzöm.

Kis poharakba vagy tálkákba porciózom, és lehűtöm. Kókuszcsipsszel, friss gyümölccsel vagy csak úgy, magában tálalom.