A forró csokoládé nem meleg kakaó, nem egyszerű édes lötty, hanem teljes étkezést betöltően tartalmas, forró, gazdag ízű, sűrű, egyszerre édes, kesernyés, összetett fogalom.
Az elkészítése nem éppen bonyolult, voltaképpen egyetlen dologtól függ: a csokoládétól.
A komolyabb forró csokoládék kizárólag étcsokoládéból készülnek, abból is a legkeserűbb, legjobb minőségű, legmagasabb kakaótartalmú fajtából. Édesebb szájúak ezt utólag a maguk ízléséhez édesíthetik,
ha pedig gyerekeknek is készül, lehet felezni az arányokat
- jó minőségű - tejcsokoládéval.
A forró csoki még ütősebb lehet a hozzáadott folyadék zsírtartalmától: ha tej, mindenképp legyen az teljes, hogy a végeredmény igazán krémes állagot kaphasson, de nagyot lehet dobni rajta egy adag tejszínnel is.
Aki nem a puszta csokoládé ízére vágyik csak, esetleg szeretné ilyen-olyan módon kiemelni azt, sokféle lehetősége adódik.
A felnőtt forró csokik alkoholért kiáltanak,
mehet bele egy kis rum, konyak vagy likőr, például narancs.
Sokan fűszerezik a forró csokijukat, például narancshéjjal, fahéjjal, szerecsendióval, esetleg kardamommal. Egy kis vaníliakivonat sosem árthat, ami viszont szinte kötelező, az a só, de csak egészen pici. Nem lesz tőle sós a végeredmény, attól nem kell tartani, viszont minden ízt, különösen a csokoládéét a köbre emeli.
Ha forró csokoládéról van szó, nekem mindig Johnny Depp fénykorában villantott csésze csilis csoki feletti mosolya jut eszembe a Csokoládé című filmben. Elsősorban persze nem a színész és a film, de még csak nem is Juliette Binoche, hanem a szerző Joanne Harris miatt, akinek a szakácskönyvei is zseniálisak.
Az említett jelenetben szereplő forró csoki receptjét A francia konyha című könyvében írja le, számomra ez volt, és ez marad a fogalom prototípusa. Még akkor is, ha én kihagyom belőle az általa javasolt konyakot, fahéjat, és
csak a csilire és a csokoládéra koncentrálok.
A csili itt nem a kapszaicin hatása miatt, hanem fűszerként szerepel, éppen csak annyira, hogy kiemelje a csokoládé saját ízét.
Alapanyagok:
A csilit félbevágom, kimagozom, és a tejjel, valamint a sóval együtt lábosba teszem. A csokoládét aprítógépbe teszem, vagy kézzel lereszelem. A tejet felforralom, hozzáadom a csokoládét, és addig keverem, míg fel nem olvad. Leveszem a lángról, lefedve tíz percig állni hagyom. Kihalászom belőle a csilit. Visszateszem a lángra, és éppen csak felforralom. Bögrékbe öntöm, esetleg a tetejére tejszínhabot kanalazok.