Nagyon siet? Itt vannak a tízperces olasz tészták

spagetti olasz gyors recept
Sajt, bors, tészta
Vágólapra másolva!
Ha nincs több idő tíz percnél az ebéd elkészítésére, akkor sem érdemes ehetetlen porokba fektetni, elég egy doboz jó olasz tészta és még egy-két hozzávaló. Villámgyors luxustészták, néhány alapanyagból.
Vágólapra másolva!

Amikor maximum negyedóránk van egy ebéd vagy egy vacsora elkészítésére, a legkézenfekvőbb egy szalámis zsömlét összecsapni, rosszabb esetben valamilyen instant, mikrós vagy poros készételt magunk elé venni.

Sokkal egyszerűbb, olcsóbb, finomabb és laktató megoldásokat nyújtanak az olasz pasta prontók.

A pasta pronto annyit jelent: kész tészta, bővebben pedig az olyan tésztaételek gyűjtőfogalma, amelyekhez a feltét vagy szósz, öntet, sugo éppen annyi idő alatt készül el, ameddig a tészta kifő.

Sajt, bors, tészta Forrás: Ács Bori

Egy átlagos durumtészta főzési ideje 7 perc, ha hozzáadjuk azt a néhány percet, míg a víz felforr, akkor is negyedórán belül friss, meleg és minden szempontból kielégítő ebéd lesz az asztalon. Ugyanennek az előnynek van hátránya is: a kifőtt tészta nem tárolható, rövid ideig sem. Tapadós, élvezhetetlen, rossz lesz már néhány percnél hosszabb állás után. Éppen ezért mindig csak annyit szabad főzni, amennyit a résztvevők egy ültő helyükben, azonnal megesznek.

Hogyan kell tésztát főzni?

Bár egyszerű dolognak tűnik, a durumtészták főzését rengetegféleképpen el lehet rontani. Kemény lesz, vagy túlfő, ragacsossá és tapadóssá válik, esetleg, legrosszabb esetben, kívül ragacsos, belül kemény. A só ideális mennyiségét sem mindig könnyű eltalálni. A tökéletes kifőtt durumtészta „al dente”, ami nem egy gasztrosznob túlzás (magyarul fogkeménynek szokták fordítani), hanem minden olasz durumtészta lényege.

A tészta külső rétege megpuhul, így könnyen felveszi majd az ízeket és a szószt,

a belseje viszont félig kemény, ress marad. Giorgio Locatelli Londonban élő olasz séf az Ízek Itáliája című, italománok számára rettenetesen hasznos, pontos szakácskönyvében külön fejezetet szentel a tésztafőzés tudományának.

Nem kell olaj, csak sok víz Forrás: Ács Bori

Szerinte a hétköznapi praktikák, mint az olaj a főzővízben vagy a kifőtt tészta leöblítése felesleges intézkedések. Egyszerűen arra kell figyelni, hogy a tészta elegendő vizet kapjon. A pontos arányok: száz gramm tésztához egy liter vizet kell számolni, és tíz gramm sót. Ha tehát egy teljes csomag, fél kiló tésztát főzök a családnak, ahhoz öt liter vízre és ötven gramm sóra van szükség. Így bőven lesz hely

a tésztafőzéshez szükséges egyetlen varázslatos trükkhöz, ami a kevergetés.

Amint a tésztát a lobogó vízbe tettem, keverni kezdem, hogy egyenletesen kezdjen el puhulni. Miután elkeveredett a vízben, aztán is kétpercenként megkeverem. Mindig beállítok valamilyen figyelmeztetést a csomagoláson jelölt főzési idő letelte előtt egy perccel, így biztosan időben tudom megkóstolni és leszűrni. A tésztát szűrés után pedig azonnal a sugóba, öntetbe, szószba keverem, és a következő pillanatban már tálalom.

A minimalizmus

A leggyorsabb olasz tésztaételek felépítése mind végletekig minimalista, és pont ettől annyira szerethetőek. Általában három domináns ízre alapulnak, de

a főszereplő végig maga a tökéletes állagú és ízű tészta marad.

Ezeket az alapszerkezeteket kár is megbontani, éppen úgy a legjobbak, egyszerűen, ahogy vannak. Egy csomó mindenre tanítanak meg újra ezek a receptek: mennyire sokat változtat egy ételen, hogy megborsozzuk, vagy csak sózzuk, hogy teszünk-e rá sajtot, vagy nem, és így tovább. Mivel azonban a történet mindig csak néhány szereplőn múlik, azok tökéletesek kell hogy legyenek, különben oda az egész. A tészta valódi olasz durumtészta, a szalonna, a fokhagyma a legjobb, és lehetőleg az olívaolajból is jobbfélét kellene használni.

Spaghetti aglio olio peperoncino

Az imént leírt minimalizmus legjobb példája ez, a nevében is három alapanyagot képviselő tésztaétel, a fokhagymás, csípős paprikás, olajos tészta. A leggyorsabb,

legolcsóbb mind közül, de korántsem szegényes étel.

Egyszerre csípős, illatos, ízes, miközben a lényeg mégis a tészta maga és az olaj marad. A legfontosabb, hogy az ízesítőkkel párosított olajat csak gyengéden melegíteni szabad, különben keserű és ehetetlen lesz az étel.

Csípős, fokhagymás spagetti Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 400 gramm spagetti
  • 4 gerezd fokhagyma
  • friss vagy szárított csili
  • olívaolaj

A spagettit sós, lobogó vízben felteszem főni. Közben egy serpenyőben olajat melegítek, a fokhagymákat a kés lapjával megtöröm, felaprítom, és az olajhoz adom. A csilit kimagozom, és a fokhagyma mellé keverem. Addig melegítem nagyon alacsony hőmérsékleten a fokhagymát és a csilit, míg illatozni nem kezd, ekkor lehúzom a lángról. Ha megpirul, akkor már nem jó, keserű lesz. Amikor a tészta megfőtt, leszűröm, és a fűszeres olajba forgatom. Azonnal tálalom.

Bucatini all'amatriciana

A nyári földrengés miatt sokfelé találkoztunk mostanában ezzel az étellel – egy egész világon átívelő jótékonysági akció keretén belül sok étterem tette az étlapjára, hogy a belőle származó bevétellel támogassa a károsult várost. Ennek

a receptnek sokféle változata létezik: van, ahol aprított vöröshagyma is kerül bele, másutt fokhagyma vagy a végén friss bazsalikom.

Az itt közölt verzió a hármas minimalizmuson alapszik: szalonna, paradicsom, csili. Télen sokkal jobban járunk, ha jó minőségű konzerv- vagy passzírozott paradicsomot használunk, mivel a frissnek ilyenkor nincs igazi íze.

Ez egy gyors, de a többinél összetettebb ízű tészta Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 400 gramm bucatini (vastagabb, üreges hosszútészta, spagettiből is jó lesz)
  • 100 gramm füstölt szalonna (guanciale)
  • egy db friss csili, vagy egy nagy csipet tört, szárított
  • egy deci száraz fehérbor
  • 400 gramm passzírozott paradicsom (nyáron ugyanennyi friss, lehájazott, kimagozott és felkockázott)
  • reszelt pecorino romano

A vizet felforralom, sózom, és beleteszem a tésztát. Amíg fő, a szalonnát egészen vékony csíkokra vágom, és egy csepp olívaolajon megpirítom.

Csípős, füstös, paradicsomos Forrás: Ács Bori

Amikor színt kapott, ráöntöm a bort, és lefedve párolom néhány percig. Hozzáadom a paradicsomot és a csilit, és fedő nélkül összeforralom a mártást. Amikor a tészta kifőtt, azonnal összeforgatom a mártással, reszelt pecorinóval tálalom.

Spaghetti cacio e pepe

Sajtmártásos tésztának is hívhatnánk, csak annál sokkal jobb. Egy szimpla trükkel a tészta főzővizéből és a sajtból készül a tésztához a mártás, amin a máskülönben gyakran lényegtelen mellékszereplő fekete bors különös hangsúlyt kap.

Minimalista, gyors, finom Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 400 gramm spagetti
  • 100 gramm pecorino romano
  • só, frissen őrölt fekete bors

A vizet felforralom, sózom, beleteszem a tésztát, és gyakran kevergetve megfőzöm. Amíg fő, lereszelem a sajtot és egy nagy jénaiba vagy salátástálba teszem, amiben majd a tészta elfér. A tészta főzési idejének felénél merőkanállal egy hőálló bögrébe merek a főzővízből, és hagyom hűlni, míg a tészta teljes főzési ideje le nem jár.

Egy szimpla trükkel lesz a sajtból sajtmártás Forrás: Ács Bori

Ekkor leszűröm a spagettit, és míg csöpög, a vizet kis adagonként, folyamatos keverés mellett a sajthoz adom. Addig adagolom a vizet a sajthoz, míg se nem túl híg, se nem túl sűrű mártást nem kapok. Beleteszem a forró tésztát, és addig keverem, míg a mártás egyenletesen be nem vonja. Rengeteg fekete borsot török rá, és azonnal tálalom.

További kedvenc pasta pronto receptjeink:

Spaghetti alla carbonara
Penne all'arrabbiata
Pasta alla norma