A szendvics, ami sokkal jobb a hamburgernél

puled pork szendvics
Vágólapra másolva!
Elege van a túllihegett hazai hamburgerőrületből? Pulled pork szendvicset sokkal nagyobb sikerrel tud készíteni otthon, egyszerűen, könnyen beszerezhető alapanyagokból, és még finomabb is lesz, mint a legtöbb kapható burger.
Vágólapra másolva!

A neve pulled pork szendvics, azaz tépett disznóhúsos szendvics. Hamburgerzsömle, de nem marhahúspogácsa van benne, hanem tépett, néhol ropogós, néhol

puha, szaftos, fűszeres sertéshús.

Hogy miért nem ezt adják itthon minden sarkon, amikor ehhez van jó alapanyag minden hentesnél – ellentétben a hamburgerrel, amihez gyakorlatilag lehetetlen igazán minőségi húst és faggyút szerezni – az rejtély.

Tépett sertéshúsos szendvics Forrás: Ács Bori

Van olyan jó, ha nem jobb, mint a világ legnépszerűbb szendvicse, mégsem terjedt el még igazán nálunk. Most megmutatjuk, hogyan lehet a legegyszerűbben elkészíteni otthon a zsemlétől a húson át egészen a salátáig.

A hamburgerzsömle

Igazából bármilyen finom zsömle megteszi, de a tökéletes pulled pork zsömléje megegyezik a hamburgerével. Ez

akkor jó, ha enyhén, de nem túl édes, tömörebb tésztájú, mint a kalács,

ízében és jellegében azért mégis leginkább arra hasonlít. Nem morzsálódik, mint a bolti, hanem foszlós, puha. Nem is túl bonyolult elkészíteni.

A házi buci mindennél jobb Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 500 gramm liszt
  • 2,2 dl tej
  • 1 zacskó szárított vagy fél kocka friss élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • fél dl étolaj
  • 1+1 tojás
  • szezámmag

A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot és az élesztőt, majd az egyik tojást is beleütöm. Beleszórom a lisztet és a sót, eldolgozom, míg össze nem áll, majd hozzáadom az olajat is, és addig gyúrom, míg fel nem veszi.

Letakarva egy órán át hagyom kelni, majd nyolc részre osztom, mindegyik darabból gombócot formálok.

A gombócokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, egy konyharuhával letakarom, és további 20 percig kelesztem. Közben felmelegítem a sütőt 200 fokosra, a sütő aljába forró vízzel megtöltött edényt tolok. A zsemléket megkenem egy felvert tojással, megszórom szezámmaggal, és a sütőbe teszem. Körülbelül 25 perc alatt sülnek aranyszínűre.

A hús

Több módszert is kipróbáltam, és bár le kell szögeznünk, hogy a sütőben készült pulled pork nem az eredeti, hiszen az grillen, tűzön sül, azért ez a házi verzió is nagyon jó tud lenni. Az alapelv mindig egy: nagyon alacsony hőfokon, lassan, hosszú ideig készül.

Sok fűszer, méz, szójaszósz Forrás: Ács Bori

Amire a sokadik próbálkozás után rájöttem:

2 kiló alatti darab hússal nem szabad nekiállni – nyugalom, el fog fogyni.

Szóval nagy hús kell, méghozzá mindenképp bőrös, és jó, ha csontos is. A legjobb, ha a hentest kérjük meg, hogy irdalja be a bőrt, de éppen csak a tetejét, nehogy bevágja a húsig, mert akkor annyi a zsíros bőr szigetelő funkciójának. Ez a három alapszabály a legfontosabb, a fűszerezés, az edény és minden más kérdésben eltérhetnek a receptek.

Így lesz puha és omlós

A sütés általában egy magas hőfokon történő pirítással indul, ezt van, aki a tűzhelyen, nagy lángon végzi el, van, aki magas hőmérsékletű sütőben kezd, így képez kérget a hús köré. A lassú, hosszú sütési folyamatot van, aki egészen langyos sütőben, 100 fok körül végzi egy éjszakán át, más 4-5 óra alatt süti meg magasabb, 120–150 fokon.

Két villával kell szálakra tépni az omlósra sült húst Forrás: Ács Bori

Mindegyik módszer jól működik, de első próbálkozáskor érdemesebb nappal sütni, hogy az ember szemmel tarthassa a sütőt, és ne álmában parázzon az odaégett húson.

Nem mintha lenne félnivaló: ez a fajta étel szinte nem is képes túlkészülni.

Ha valami sokat segít, az a vastag falú, nehéz edény, nálam éppen vaslábas. Sok recept javasolja, hogy a fűszeres szószból, amit az elején a húsra kenünk, tegyünk félre, és a végén adjunk még hozzá – érdemes ezt a trükköt is kipróbálnia annak, aki az intenzívebb ízekre hajt.

Így lesz nagyon ízes

Lényegében egy házi barbecue-szószt kell kikevernünk, amit sokféleképpen lehet fűszerezni.

Amit mindenképp érdemes ehhez az ételhez beszerezni, az a füstölt őrölt fűszerpaprika, nagyon sokat dob a végeredményen.

Ezenkívül kötelező még egy kevés csípős, egy kis savanyú és valami édes is. Most ehhez csiliszószt, almaecetet és mézet használtam, de mindegyik műfajból működhet más is, sokan esküsznek például a melaszra és tesznek ketchupot, mustárt is a szószba.

Így készül

Akkor jó, ha ropogós is, de szaftos és puha is Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy 2-3 kilós darab bőrös sertéslapocka
  • 1 evőkanál só
  • 3 evőkanál méz
  • 1 kiskanál csiliszósz
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 deci almaecet
  • 1 kiskanál füstölt paprika
  • 1 kiskanál őrölt rómaikömény
  • 1 deci fehérbor

A húst az edénybe teszem, és az összes többi alapanyagot alaposan elkeverem egy kis tányérban, majd mindenütt bekenem vele a húst. A sütőt előmelegítem 220 fokosra. Amikor forró, beteszem a húst.

Tíz perc múlva megfordítom, majd újabb tíz perc elteltével mérsékelem a hőmérsékletet 150 fokra,

a hús alá öntöm a bort, és lefedem az edényt. A következő négy órában felé sem kell néznem, ekkor érdemes először megtekinteni az állagát.

Aranyszínűre pirítva Forrás: Ács Bori

Ha egy villát a húsba szúrva azt érzékelem, hogy annyira puha, hogy könnyedén szétesne darabokra, akkor kész, kivehetem. Ha nem, akkor maradhat még fél órát.

Amikor szétesős-puha, kiveszem, és egy kis lábosba leöntöm az alatta képződött szaftot.

A sütőt újra felmelegítem 200 fokosra. A bőrt eltávolítom a húsról, a csontot kiemelem. Két nagy villával – vagy még jobb, ha tiszta gumikesztyűs kézzel – nekiállok cafatokra tépkedni a húst. Ha már az egész kis szálakban áll, fedő nélkül visszateszem a sütőbe. Körülbelül tízpercenként átkeverve összesen fél órán át pirítom. Amíg pirul, a kis lábosban félretett szaftot nagy lángon sűrűre forralom.

Ropogós-krémes saláta

A fűszeres, puha hús tökéletes kiegészítője a ropogós, krémes saláta. Míg a hús pirul, össze lehet dobni a salátát. A pulled pork szendvicsbe szinte minden esetben amerikai káposztasaláta, azaz coleslaw kerül.

A hamburgernél is jobban bele lehet szeretni Forrás: Ács Bori

A coleslaw alapesetben egy nem túlbonyolított dolog, reszelt káposzta, répa és egy kis hagyma keveréke, amit majonézzel dolgoznak el. Az egyetlen komplikáció a sózás, majd átmosás, végül leszárogatás folyamata, ami sajnos szükséges ahhoz, hogy a saláta ne eresszen levet, kár elhagyni.

Coleslaw

Az egyensúlyt a saláta billenti helyre Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • fél fej káposzta
  • negyed fej lila káposzta
  • 1 nagy szál répa
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál majonéz
  • 1 kiskanál mustár
  • só, bors

A káposztákat, a répát és a hagymát lereszelem, besózom, becukrozom, alaposan elkeverem, és állni hagyom 5 percig. Szűrőbe teszem, átmosom, majd egy nagy konyharuhára terítve megszárogatom. A majonézt kikeverem a mustárral és kevés citromlével, és alaposan eldolgozom a salátával.

Pulled pork szendvics: félbevágott, enyhén megpirított hamburgerbuci, hús, beforralt szaft, saláta.

Boldogság.