Ebédeljen a strandon darazsak és rosszullét nélkül!

strandra recept
Megy a dobozba, úgy jön velünk strandolni
Vágólapra másolva!
Mit tegyek a hűtőtáskába, ami biztosan nem buggyan meg a 35 fokban, de nagyobb élvezeti értékkel bír, mint egy párizsis zsemle, ugyanakkor a gyomrot sem üti ki úgy, mint a lángos?
Vágólapra másolva!

Nem szeretnék egyetlen rossz szót sem szólni gyerekkorunk rántott húsos - nehezebb nyarakon párizsis - zsemléi ellen. A hűtőtáskában

volt mellette kovászos uborka és paradicsom,

mindkettőt harapni kellett a zsemle mellé, természetesen úgy, hogy közben a lé végigcsorogjon az alkarunkon. Ezekkel a megoldásokkal a világon semmi baj nem volt, a vízből lila szájjal kirángatott gyerek éhsége kivételesen minden válogatást elsöpört.

Megy a dobozba, úgy jön velünk strandolni Forrás: Ács Bori

Most azoknak gyűjtünk ötleteket, akik olyan ételeket szeretnének a strandoláshoz csomagolni, amelyek élelmiszer-biztonsági szempontból nem túl kockázatosak, jól hordozhatók, nem csöpögnek, és nem is annyira zsírosak vagy nehezen emészthetőek, hogy megterheljék hirtelen melegben a gyomrot. Főleg laktató, de húsmentes változatokat próbáltunk ki, hőségben sokan inkább nem kockáztatnak, és egy-egy napot mindenki kibír hús nélkül - különösen, ha sikerül leleményesen pótolni ízben és tápanyagban is azt, amit a húsféle ad. Aki viszont sírógörcsöt kap, ha egy étkezésnél ki kell hagynia az állati eredetű élelmet, annak ahol csak lehet, ajánlunk húsos verziót, illetve egy tojásos fogást is.

A hűtőtáska a barátod

A nemzetközi élelmiszer-biztonsági ajánlások szerint semmilyen magas fehérjetartalmú ételt nem szabad egy óránál hosszabb ideig hűtés nélkül tárolni, mert hamar megromolhat. Ha húsos, tojásos ételt visz magával, mindenképp egyenesen a hűtőből tegye jól szigetelő, jégakkuval megpakolt hűtőtáskába, a strandon igyekezzen árnyékban elhelyezni, és néhány órán belül fogyassza el a tartalmát.

Tortillatekercs

A búzatortillában az a jó, hogy se keleszteni, se a sütőt bekapcsolni nem kell hozzá, elég összegyúrni, serpenyőben kisütni, aztán pedig becsomagolva másnapig eláll, hogy mindenfélével megpakoljuk. A teljes kiőrlésű rozsliszt használata itt nemcsak egészségügyi okok miatt történik, hanem az íz kedvéért is, amit a lepényhez ad.

Rukolás, sonkás verzió Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 200 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 300 gramm liszt
  • 3 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kiskanál só

Az alapanyagokat összegyúrom, és sima felületű labdává dolgozom össze.

Nyolc részre osztom, mindből kis golyót gyúrok, és lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtom.

Egy serpenyőt nagyon forróra felhevítek, és mindkét oldalán addig sütöm a lapokat, míg foltos nem lesz. Amikor kész, azonnal lefújom vagy lekenem egy kis olajjal, és alufóliába csomagolom, így nem szárad ki.

Bármit bele lehet tekerni Forrás: Ács Bori

Változatok a tekercs megtöltésére:

  • feketebab-püré + kaliforniaipaprika-csíkok + főtt csemegekukorica + fokhagymás tejföl
  • humusz + párolt gomba/grillezett padlizsánszeletek
  • Húsos: tépkedett grillcsirke, majonéz, paradicsom

Amikor a tészta hidegen jó

A tésztaételek általában frissen elkészítve a legjobbak, ha kihűlnek, ehetetlenné válnak, mégis létezik egy szűk sáv a tészták világában, ami kifejezetten jó hidegen is. Ilyen ez a thai beütésű tésztasaláta is, ami egyszerre ropogós és puha, édes és savanyú, a mogyoróvajtól nem szárad ki, és még laktató is.

Hidegen még jobb Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • fél kg kínai instant tészta vagy egyszerű durumspagetti
  • egy nagy kaliforniai paprika
  • egy kígyóuborka fele
  • 2 szál sárgarépa
  • egy csokor újhagyma
  • sótlan mogyoró és szezámmag a szóráshoz

Az öntethez:

  • 120 gramm mogyoróvaj - ha házilag állítanák elő aprítógéppel öt perc alatt, az itt leírtak szerint tegyék
  • fél dl meleg víz
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • egy kiskanál frissen reszelt gyömbér
  • 2 evőkanál lime-lé
  • 2 evőkanál csípős csiliszósz

Először az öntethez való alapanyagokat keverem össze.

A tésztát puhára főzöm, vagy ha kínai tésztát használok, akkor leforrázom, lefedve állni hagyom 10 percig,

majd azonnal összekeverem az öntettel. A paprikát és a répát kis kockákra, a hagymát karikákra vágom.

Tésztasaláta mogyoróval, zöldségekkel Forrás: Ács Bori

Az uborkát előbb hosszában félbevágom, és egy nagy kanállal kivájom a magos, vizes belsejét, majd hasábokra és kockákra vágom. Az összes zöldséget a tésztához keverem úgy, hogy a mogyorós szósz mindent bevonjon. A legvégén megszórom szezámmaggal és sótlan mogyoróval. Lezárt dobozban egy napig puha marad.

Jobb, mint a szendvics

Ezek a derelye formájú kis töltött péksütemények kihűlve is finomak, nem hullik ki belőlük semmi, mint a szendvicsekből, és jól variálhatók a szerint, mivel pakoljuk meg őket.

A meleget is jól tűri Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 300 gramm finomliszt
  • 200 gramm teljes kiőrlésű liszt (lehet ez is finom persze)
  • 2,5 dl víz
  • egy zacskó por- vagy fél kocka friss élesztő
  • 5 ml olívaolaj
  • egy teáskanál só

A langyos vízben elkeverem az élesztőt, beleszórom a lisztet és a sót, elkeverem. Amikor összeállt, apránként az olajat is beledolgozom. Letakarva hagyom pihenni egy órát. Vékonyra nyújtom, és egy nagy (félliteres) bögrével köröket szaggatok belőle. Ezeket megtöltöm egy-egy evőkanál töltelékkel, a kört félbehajtom, a széleket összecsípem.

A tetejét lekenem egy felvert tojással, és megszórom valamivel, ha éppen úgy tetszik.

Hagyom további 20 percig kelni, közben előmelegítem a sütőt 220 fokosra. Amikor megkeltek, a forró sütőbe tolom őket, és körülbelül 20 perc alatt aranyszínűre sütöm.

Paradicsomos-sajtos Forrás: Ács Bori

Töltelék:

  • paradicsomszósz és mozzarella bazsalikommal (+ pármai sonka)
  • spenót és ricotta szerecsendióval, fokhagymával ízesítve
  • pirított máj ledarálva
  • pörköltmaradék

Tojáslepény

Furcsa ellentmondás, de a rántottás hideg szendviccsel a világból ki lehet kergetni, az attól sokban nem különböző olasz tojáslepényt viszont hidegen is imádjuk. A frittata nagyon laktató, mégis könnyű, és a végtelenségig lehet variálni. Mivel most kezdődik a zöldborsószezon, amit különösen szeretünk fetával kombinálni, ezért éppen velük készítettük, de lehetne akár füstölt sonkás, spenótos, aszalt paradicsomos is.

Hidegen jól szeletelhető és szállítható Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 4 tojás
  • 150 gramm borsó
  • 150 gramm feta
  • 4 tojás
  • só, bors, friss bazsalikom

A borsót kevés vajban puhára párolom, félreteszem. Egy lapos formát vagy tepsit kibélelek sütőpapírral, a sütőt előmelegítem 180 fokosra.

Zöldborsós-fetás frittata Forrás: Ács Bori

A tojásokat felverem, sózom, borsozom. A borsót a formába öntöm, egyenletesen rálocsolom a tojásos keveréket. Belemorzsolom a sajtot, a meleg sütőben 20 perc alatt megsütöm. A formában hagyom teljesen kihűlni.

A tökéletes gyümölcssaláta

A strandon semmi más nem esik jobban a friss, édes, hideg gyümölcsnél, lehet az meggy, cseresznye, dinnye vagy barack. Ha pucolni és magozni sincs kedvünk, előre be lehet keverni az egészet salátának. Szerencsére

nyáron messziről el lehet felejteni az almás, banános, konzervananászos gyümölcssaláta-utánzatokat,

és igazi, friss ízeket lehet összerakni. Minél színesebb, annál jobb, de azért túlzsúfolni sem kell, csak legyen benne valami ropogós, valami édes és valami savanykás is.

Minél színesebb, annál jobb Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy kis doboz áfonya, szeder vagy ribizli
  • egy kis doboz málna
  • 2 szem puha őszibarack
  • egy kisebb sárgadinnye

A barack héját lehúzom, a magját eltávolítom, felkockázom. A dinnyét a héjából kivágom, és a barackhoz hasonló méretű darabokra vágom. Óvatosan összekeverem őket. Megszórom a többi gyümölccsel, a szeletelt mandulával, és rácsepegtetem a citromlevet. Fogyasztás előtt néhány órára behűtöm.