Hihetetlenül egészségtudatosak kezdünk lenni, már nemcsak akkor választjuk a cukormenteset a cukros helyett, ha fogyni akarunk. Egyre több család hagyja el a fehér cukrot pusztán azért, mert egészségtelen. Ezzel a törekvéssel párhuzamosan egyre több remek konyhai trükk indul útjára a neten, olyan alapanyagok és technológiák járnak körbe gasztroblogról gasztromagazinra, amikkel helyettesíthető a cukor.
A helyettesítő megoldások nem feltétlenül jelentenek édesítőszert, lehet olyan, természetesen édes hozzávaló is, ami ízéből átad annyit a desszertnek, hogy már nem lesz szükség cukorra. Ilyen édes alapanyag a banán, az alma, a datolya vagy a mazsola. Olyan kedves süteményreceptjeinket sütöttem meg, amelyek vagy teljesen cukormentesek, sőt szénhidrátban is szegények, vagy valamilyen édes hozzávalóval váltottam ki bennük a cukrot, és persze mind nagyon-nagyon finomak.
Amikor életemben először nekiálltam cukormentesen sütni, egyszerűen fogtam a kezem ügyében lévő édesítőt, és lecseréltem a süteményhez szükséges cukor mennyiségét ugyanannyi helyettesítőre.
Az eredmény katasztrofális, ehetetlen lett,
mert az adott cukorhelyettesítő éppen nem bírta jól a hőt, és a sütemény teljesen élvezhetetlen volt.
Kiderült, hogy nem minden mesterséges édesítő bírja a hőkezelést: az aszpartam és a szacharin teljesen elveszti erejét, a szorbit és az eritrit, valamint a ciklamát alapú édesítőszerek viszont jól elvannak a sütőben is. Sokan szeretik a xilitet vagy nyírfacukrot is, másokat viszont csúnyán meghajtja, ráadásul
van egy elég komoly mellékíze, ami bizonyos mennyiség fölött zavaró lehet.
Nem minden cukorhelyettesítő édesít a cukorral azonos mértékben. Néhány édesítő a cukornál erősebb, más pedig gyengébb hatással bír. Szerencsére ezt jelezni szokták az adott termék csomagolásán, érdemes alaposan utána nézni, sőt, azt is ki kell kísérletezni, ki-mennyire érez mellékízt ezeknek a szereknek az alkalmazásakor. Az én tapasztalataim szerint úgy működik jól az édesítő használata, ha nem éppen annyit teszek bele a süteménybe, amennyi cukrot a recept előírna, hanem kevesebbet, körülbelül a háromnegyedét, így biztosan nem merül fel semmilyen mellékíz.
Ez a recept nem édesítővel, hanem természetes, de nem fehér cukros alapanyagokkal adja meg az ízt a süteménynek. A tésztát a mazsola, a mákos krémet pedig a lekvár édesíti. A mákban alig van szénhidrát, viszont tele van remek tápanyagokkal, tehát nemcsak a bejglibe érdemes beletenni.
Alapanyagok:
A tésztához:
A mákkrémhez:
A mazsolát néhány órára frissen facsart narancslébe áztatom. A zabpelyhet, kókuszreszeléket, mandulát aprítógépben összedarálom, majd hozzáadom a tojást, az olvasztott vajat és a leszűrt mazsolát és az egészet egynemű masszává dolgozom össze. Egy nagy vagy sok kicsi piteformát kibélelek sütőpapírral (kis formák esetén papír helyett alaposan kivajazom a formát), és belenyomkodom a tésztát. Fél órára a hűtőbe teszem.
A mákhoz annyi lekvárt adok, hogy éppen keverhető, de nem folyós massza legyen belőle.
A mákos keveréket a tésztába simítom. A sütőt előmelegítem 175 fokosra, a tésztára szeletelem a gyümölcsöt, és körülbelül 30 perc alatt megsütöm. Ki
Évek óta ezt a tortát sütöm, amikor cukorbeteg-kompatibilis szülinapi tortát kell készítenem. Nem csak az a jó benne, hogy tökéletes átmenet a lágy puding és a szeletelhető torta között, vagy hogy az elkészítése körülbelül 10 perc munkát igényel, hanem hogy az évszak és az aktuális ünnep szerint variálható. Karácsonykor mézeskalácsos-narancsos, tavasszal epres készül belőle, de úgy, ahogy van, magában is csodálatos. Csak egy kanál liszt van benne, ezért ha édesítővel készül, a szénhidráttartalma egészen alacsony lesz, kb. 5 gramm szeletenként.
Alapanyagok:
A túrót kikeverem a sajttal és a tejföllel, majd a felvert tojásokkal, az édesítővel és a sóval. Belekeverem a lisztet és a citrom reszelt héját is.
Sütőpapírral kibélelt nagy méretű tortaformába teszem - ez azért fontos, mert a sok tojástól a tészta térfogata nagyot nő majd - és 200 fokosra előmelegített sütőben fél órát sütöm.
Ekkor még remegős a belseje, de ez nem baj, miközben hűl, megszilárdul.
Egy éjszakára behűtöm, és másnap tálalom. Szezonban leturmixolt eper vagy málna dukál hozzá.
A cupcake lényegében olyan, mint egy muffin, csak kicsit csinosabb. Kerül rá valami krém, sőt, néha még arra is biggyesztenek valami ehető bizsut, díszt, akármit. A répatorta, bár egyszerű, kevert tésztáról van szó, egyáltalán nem olyan szimpla téma, mint amilyennek látszik. Könnyen lehet belőle morzsás, száraz, fojtós állagú valami.
Az ideális iszonyú puha, szaftos, és persze egyáltalán nem répaízű, a zöldség csak a csodálatos állagért és az édes ízért felelős. Az alábbi recept hozza ezeket az elvárásokat, és nem muszáj kis formákban készíteni, meg lehet sütni egyszerű tortaformában is, majd a mázat a tetejére kenni, ugyanolyan jó lesz. Mazsola nélkül simán megsüthetjük cukorbetegeknek is, ha pedig valaki csak a fehér cukrot kerüli, édesítő helyett használhat mézet vagy nádcukrot is.
Alapanyagok:
A bevonathoz:
A tojásokat habosra keverem az édesítővel és a villával összetört banánnal, hozzáadom a puha vajat, simára keverem. Egy külön tálban elkeverem a lisztet, kókuszreszeléket, darált mandulát, sót, szódabikarbónát, fahéjat és narancshéjat. A száraz keveréket a tojásos masszába keverem. Lereszelem a répát, és utoljára a mazsolával együtt ezt is a tésztába forgatom. Egy muffinforma vagy tortaforma mélyedéseit kivajazom, beleöntöm vagy elosztom benne a tésztát. 180 fokosra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöm. A mascarponét kikeverem a reszelt citromhéjjal, enyhén édesítem. Ezzel a krémmel kenem meg a kész muffinok tetejét.
Előfordul, hogy nincs mese, azonnal csokoládé kell, de mi van, ha cukormentesen szeretném elkészíteni és nincs a kéznél diabetikus csokoládé? Erre az esetre tökéletes ez a recept. Avokádó egyre több család konyhapultján hever, mivel a szupermarketekben kőkeményen árulják, így egy-egy hét, mire beérik. Kakaópor pedig akad a kamrában. Az avokádó a selymes, krémes állagot adja, az ízt pedig a kakaó uralja. Nemcsak pohárból kanalazni jó, de torta töltésére is kiválóan alkalmas. Ez az édesség nem csak cukor, de tejmentes is, és méz nélkül nyers, vegán, meg paleo, és minden, ami menő!
Alapanyagok:
Az avokádót félbe vágom, magját eldobom, és egy evőkanállal kivájom a belsejét. Aprítógépbe vagy a botmixer edényébe teszem és pürésítem. Hozzáadom a többi alapanyagot és addig aprítom-turmixolom, míg teljesen sima nem lesz. Poharakba kanalazom, és szórok rá valamilyen magot vagy gyümölcsöt, például mandulát és epret, majd a hűtőbe teszem, mert így is jó, de hidegen még finomabb.