Sikíts, te disznó, ma felfallak!

Káposztaágyon sült kolbász - gusztusos, igaz?
Vágólapra másolva!
A böllérek isznak egy kupicával, káromkodnak az ellenkező disznóra, de csak legyőzik: november végén már egyre több helyről hangzik fel hajnalban visítás az ólból. 
Vágólapra másolva!

A barátnőm mesélte, náluk egy üres garázsban, baráti körben lakótelepi disznótort tartottak – a fehér asztal közösségteremtő ereje megmutatkozott. Szegény disznó biztosan nem sejtette, amikor belevisított a hajnalba, hogy milyen remek falatokká lényegül, mire a nap lemegy.

Ma már sokaknak csak szórakozás Forrás: Halmos Mónika

A korán kelők szokás szerint hagymás vérrel, majd friss pecsenyével enyhítették reggeli éhségüket, majd következett a toros

a forró orjalevessel, amely aranyló zsírcseppekkel a tetején vezette be a lakomát.

A káposzta megágyazott a sült kolbásznak és hurkának – szerencsére a barátnőm a történet mellé kóstolóval érkezett, ahogyan az egy rendes disznótor után szokás.

Jóslások, jövendölések, sikolyok

Hajdanán november 30-án, András-napkor kezdődtek a disznóvágások, de ez volt a házasságjósló, varázslónap is. Próbáltak álomból jósolni, és egész nap böjtöltek a lányok. A moldvai és gyimesi magyarok ezen a napon a farkasok ellen megfokhagymázták az ajtókat, hogy ne vigyék el a jószágot. E célból összekötötték az ollót, mert ha nyitva maradna, a farkasok elvinnék a juhokat.

(Forrás: Néprajzi Lexikon, VII.)

Itt van november vége, elérkezett az idő: egyre több helyen a disznó visítása zavarja ki az ágyból a harangozót meg a többi álmos népet, hogy elkezdődhessen az egész napos munka. A vágás ma már sokaknak csak vidám, falusias szórakozás, de egykor hosszú időre biztosította az ennivalót a háztartásoknak.

Disznóságok az asztalon Forrás: Halmos Mónika

Kedvencünk, mert finom

A hurka persze nemcsak melegen jó, ehetjük hidegen is, hurkazsíros kenyéren lilahagyma-karikákkal. Felkarikázva, mustárréteggel megkenegetve szendvicsbe is passzol. Nálunk otthon az első számú kedvenc a Tirolból importált Blunz’ngrösstl. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ízletes és laktató étel, ráadásul a hurka mindig megfizethető.

Orjaleves: vágáskor kötelező Forrás: Halmos Mónika

Tiroli serpenyős hurka

Hozzávalók:

  • 40 dkg véres hurka
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 60 dkg héjában főtt burgonya
  • majoránna
  • 30 dkg savanyú káposzta

Elkészítési idő: 15 perc

Ilyen a tiroli serpenyős hurka Forrás: Halmos Mónika

Az olajon megpirítjuk a felkarikázott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt hurkát, a megtisztított és szintén karikára vágott főtt burgonyát. Sózzuk, majoránnával meghintjük, és nagy lángon, rázogatva, néhány perc alatt összepirítjuk. Párolt savanyú káposztával máris tálaljuk. A véres hurka mellé odakívánkozik a lilakáposzta, párolva vagy salátának.

Hurkás töltött káposzta

Hozzávalók:

  • kb. 1,5 kg-os lilakáposzta
  • 8 szelet főtt császárszalonna (bacon)
  • 2 savanykás alma
  • 2 zsömle
  • 50 dkg véres hurka
  • só, őrölt bors és majoránna
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 tojás
  • 4 dl húsleves
  • 2 ek olaj
  • 2 ek cukor
  • 1 ek borecet
  • kömény

Elkészítési idő: 120 perc

Ilyen szép a hurkás töltött káposzta Forrás: Halmos Mónika

A káposztafejet forrásban lévő vízbe dobjuk, és 3-4 percig főzzük, majd kiemeljük, lecsepegtetjük és a külső, nyolc legnagyobb levelét lefejtjük. A véres hurka bőrét lehúzzuk, a hurkát villával összetörjük. Hozzáadjuk az apró kockára vágott almát és zsömlét, az egész tojásokat.

Sóval, őrölt borssal és majoránnával, valamint finomra aprított petrezselyemmel ízesítjük, és alaposan összekeverjük.

A masszát elosztjuk a káposztaleveleken, majd egyenként felgöngyöljük őket, és egy-egy szelet császárszalonnával becsavarjuk.

A töltelékeket tűzálló tálba fektetjük, ráöntjük a húslevest, és forró sütőbe tesszük, és 200°C-on 35-40 perc alatt puhára pároljuk.

Ezalatt a maradék káposztát vékonyan felcsíkozzuk, és az olajon folyamatosan kevergetve megfonnyasztjuk. Sóval, cukorral, borecettel és köménnyel ízesítjük, és a szalonnás göngyölegekkel együtt tálaljuk.

Véres hurka gazdagon

Sörkorcsolyának vagy vendégvárónak nagyon jó kis hurkás-tésztás összeállítás. Maradékból is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 2 db véres hurka megsütve (összesen kb. 55-60 dkg)
  • 3 savanykás alma
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • őrölt bors és majoránna
  • 1 cs leveles tészta (40 dkg)
  • 1 tojás
  • kömény

Elkészítési idő: 60 perc

Véres hurka gazdagon Forrás: Halmos Mónika

Az olajon megfonnyasztjuk a karikára vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a felkockázott almát, sóval, őrölt borssal és majoránnával ízesítjük, és 5-6 perc alatt puhára pároljuk.

A felengedett leveles tésztát két darabba vágjuk, majd egyenként kb. 3 milliméter vastagra nyújtjuk. A

tészták egyik felére helyezünk egy-egy, bőrétől megfosztott véres hurkát.

Beborítjuk az almás hagymával, és a tésztát ráhajtjuk. A csomagok széleit ujjal összenyomjuk, a tetejét felvert tojással megkenjük, és köménnyel gazdagon meghintjük.

Forró sütőbe téve 220°C-on 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. Az elkészült batyuk mindegyikét félbevágjuk, és forrón kínáljuk. Friss zöld saláta és egy pohár sör kívánkozik mellé.

Káposztaágyon sült kolbász

És végül a mi legkedvesebb kolbászreceptünk. Egyszerű és mennyei.

Hozzávalók:

  • 1,2 kg savanyú káposzta
  • 80 dkg sütni való kolbász

Elkészítési idő: 60 perc

Káposztaágyon sült kolbász - gusztusos, igaz? Forrás: Halmos Mónika

A káposztát a tepsi alján elterítjük, rátesszük a megszurkált kolbászokat. Lefedjük, és előmelegített sütőben 240 fokon 25-30 percig sütjük, azután fedő nélkül 10-15 perc alatt megpirítjuk. Hagymás burgonyával vagy friss kenyérrel kínáljuk.

Persze tájegységenként rengeteg más csemegébe futhatunk bele. Legyenek nyitottak, kóstolják meg mindent, ez az év egyik legízesebb időszaka.