A barátnőm mesélte, náluk egy üres garázsban, baráti körben lakótelepi disznótort tartottak – a fehér asztal közösségteremtő ereje megmutatkozott. Szegény disznó biztosan nem sejtette, amikor belevisított a hajnalba, hogy milyen remek falatokká lényegül, mire a nap lemegy.
A korán kelők szokás szerint hagymás vérrel, majd friss pecsenyével enyhítették reggeli éhségüket, majd következett a toros
a forró orjalevessel, amely aranyló zsírcseppekkel a tetején vezette be a lakomát.
A káposzta megágyazott a sült kolbásznak és hurkának – szerencsére a barátnőm a történet mellé kóstolóval érkezett, ahogyan az egy rendes disznótor után szokás.
Jóslások, jövendölések, sikolyok
Hajdanán november 30-án, András-napkor kezdődtek a disznóvágások, de ez volt a házasságjósló, varázslónap is. Próbáltak álomból jósolni, és egész nap böjtöltek a lányok. A moldvai és gyimesi magyarok ezen a napon a farkasok ellen megfokhagymázták az ajtókat, hogy ne vigyék el a jószágot. E célból összekötötték az ollót, mert ha nyitva maradna, a farkasok elvinnék a juhokat.(Forrás: Néprajzi Lexikon, VII.)
Itt van november vége, elérkezett az idő: egyre több helyen a disznó visítása zavarja ki az ágyból a harangozót meg a többi álmos népet, hogy elkezdődhessen az egész napos munka. A vágás ma már sokaknak csak vidám, falusias szórakozás, de egykor hosszú időre biztosította az ennivalót a háztartásoknak.
A hurka persze nemcsak melegen jó, ehetjük hidegen is, hurkazsíros kenyéren lilahagyma-karikákkal. Felkarikázva, mustárréteggel megkenegetve szendvicsbe is passzol. Nálunk otthon az első számú kedvenc a Tirolból importált Blunz’ngrösstl. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ízletes és laktató étel, ráadásul a hurka mindig megfizethető.
Hozzávalók:
Elkészítési idő: 15 perc
Az olajon megpirítjuk a felkarikázott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt hurkát, a megtisztított és szintén karikára vágott főtt burgonyát. Sózzuk, majoránnával meghintjük, és nagy lángon, rázogatva, néhány perc alatt összepirítjuk. Párolt savanyú káposztával máris tálaljuk. A véres hurka mellé odakívánkozik a lilakáposzta, párolva vagy salátának.
Hozzávalók:
Elkészítési idő: 120 perc
A káposztafejet forrásban lévő vízbe dobjuk, és 3-4 percig főzzük, majd kiemeljük, lecsepegtetjük és a külső, nyolc legnagyobb levelét lefejtjük. A véres hurka bőrét lehúzzuk, a hurkát villával összetörjük. Hozzáadjuk az apró kockára vágott almát és zsömlét, az egész tojásokat.
Sóval, őrölt borssal és majoránnával, valamint finomra aprított petrezselyemmel ízesítjük, és alaposan összekeverjük.
A masszát elosztjuk a káposztaleveleken, majd egyenként felgöngyöljük őket, és egy-egy szelet császárszalonnával becsavarjuk.
A töltelékeket tűzálló tálba fektetjük, ráöntjük a húslevest, és forró sütőbe tesszük, és 200°C-on 35-40 perc alatt puhára pároljuk.
Ezalatt a maradék káposztát vékonyan felcsíkozzuk, és az olajon folyamatosan kevergetve megfonnyasztjuk. Sóval, cukorral, borecettel és köménnyel ízesítjük, és a szalonnás göngyölegekkel együtt tálaljuk.
Sörkorcsolyának vagy vendégvárónak nagyon jó kis hurkás-tésztás összeállítás. Maradékból is elkészíthető.
Hozzávalók:
Elkészítési idő: 60 perc
Az olajon megfonnyasztjuk a karikára vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a felkockázott almát, sóval, őrölt borssal és majoránnával ízesítjük, és 5-6 perc alatt puhára pároljuk.
A felengedett leveles tésztát két darabba vágjuk, majd egyenként kb. 3 milliméter vastagra nyújtjuk. A
tészták egyik felére helyezünk egy-egy, bőrétől megfosztott véres hurkát.
Beborítjuk az almás hagymával, és a tésztát ráhajtjuk. A csomagok széleit ujjal összenyomjuk, a tetejét felvert tojással megkenjük, és köménnyel gazdagon meghintjük.
Forró sütőbe téve 220°C-on 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. Az elkészült batyuk mindegyikét félbevágjuk, és forrón kínáljuk. Friss zöld saláta és egy pohár sör kívánkozik mellé.
És végül a mi legkedvesebb kolbászreceptünk. Egyszerű és mennyei.
Hozzávalók:
Elkészítési idő: 60 perc
A káposztát a tepsi alján elterítjük, rátesszük a megszurkált kolbászokat. Lefedjük, és előmelegített sütőben 240 fokon 25-30 percig sütjük, azután fedő nélkül 10-15 perc alatt megpirítjuk. Hagymás burgonyával vagy friss kenyérrel kínáljuk.
Persze tájegységenként rengeteg más csemegébe futhatunk bele. Legyenek nyitottak, kóstolják meg mindent, ez az év egyik legízesebb időszaka.