Ne egyen boltit, süssön otthon igazi ropogós kiflit

kifli házi
A tökéletes kifli
Vágólapra másolva!
A boltban nem találtunk finom kiflit, a legtöbb helyen nemcsak rossz, nagyon drága is a számunkra legfontosabb péksütemény. Otthon sütve nemcsak százszor jobb lesz, de sokkal olcsóbban jövünk majd ki.
Vágólapra másolva!

Sokat kesergünk a bolti kenyerek rossz minőségén, hogy mennyire nehéz igazán finom, hagyományos kelesztésű kenyérhez jutni. Legalább ekkora probléma az igazán jó kifli teljes hiánya.

Hová tűntek a ropogós héjú, lágy belű kiflik?

Miért rosszak a boltiak, miért olyan szörnyen levegősek, felfújtak, héjtalanok, miért nincs ízük? Vettünk néhány átlagos bolti kiflit, és sütöttünk egyet mellé a legegyszerűbb, leggyorsabb módszerrel. Kiszámoltuk, mennyi időt kellett befektetnünk hozzá, és mennyi pénzt spóroltunk vele. Hogy megéri otthon sütni, az nem kérdés.

Bal oldalon a házi, jobb oldalon a bolti kifli Forrás: Ács Bori

Miért éri meg kiflit sütni?

1. Nincs ilyesmire időm!

Nem vesz sok időt igénybe. Ez nem kenyér, nincs szükség kovászra vagy egész éjszakás kelesztésre, sem pedig dagasztásra. A tészta néhány percnyi gyúrás után szép, ruganyos és jól kezelhető lesz. Keleszteni elég kb. 40 percet, a formázás csak első alkalommal kerül 10 percbe, gyakorlattal már csak 5 perc, ezután következik további fél óra kelesztési idő és húsz perc sütés.

A szűk kétórányi időből, míg a kifli elkészül, csak negyedóra telik munkával, a többi közben

lehet zuhanyozni, hajat szárítani, bevásárolni, ebédet főzni, lenyomni néhány fekvőtámaszt, szóval hasznosan tölteni az időt.

Ez a kifli a fagyasztást is jól tűri: érdemes dupla adagot készíteni, a felét pedig zacskókba téve lefagyasztani, miután kisültek és kihűltek. Mikor este ráébredünk, hogy elfogyott, elég elővenni a másnap reggelire való adagot a fagyasztóból és egy tányérra rakni, reggelre pont jó lesz, de ha langyosan szereti, tegye be néhány percre az előmelegített sütőbe.

A tökéletes kifli Forrás: Ács Bori

2. Biztos többe kerül majd, mint a bolti!

A bolti kiflik általában 50 grammosak. Egy darab otthon sütött kifli ugyanilyen súlyban körülbelül 13 forintból jön ki.

Ennyiből jön ki egy kifli házilag

fél kg liszt - kb. 60 Ft (120 Ft/kg)
3,5 dl tej - kb. 70 Ft (200 Ft/l)
1 kiskanál só - kb. 1,5 Ft (115 Ft/kg)
1 kiskanál cukor - 2 Ft (200 Ft/kg)
20 gramm élesztő - 25 Ft (50 Ft/50 gramm)
energia - 61 Ft (2,5 kW-os sütővel és 45 Ft/kWh-val számítva)
A legolcsóbb alapanyagárakkal számolva tehát 16 db 50 grammos kifli 219 forintból jön ki, ha otthon sütjük, egy darab kifli így körülbelül 13,5 forintba kerül. (A lenti receptből 100 grammos kifliket készítettünk. )

A bolti egyszerű tejes kiflik 15 forintról indulnak, ennél olcsóbbat nem találtunk, de elég nagy az árkülönbség, láttunk 20, de 29 forintért is ugyanolyan méretű, egyszerű tejes kiflit is. Csakhogy a Magyar Élelmiszerkönyv nem határozza meg, mennyi tejet kell egy tejes kifli néven árult termékhez felhasználni, csak a felhasználható alapanyagok listájára teszi a tejet (tejport!) is.

Simán előfordulhat, hogy a bolti kiflik csak fél vagy negyedrészben használnak tejet a tésztájukhoz.

Sőt, mivel az Élelmiszerkönyv adalékanyagok felhasználását is engedélyezi, lisztből is kevesebb vagy silányabb minőségű kerül a kiflibe, ezért lesz olyan levegős a végeredmény, másnapra pedig ehetetlen állagú. Minden szempontból megéri tehát otthon sütni a kiflit: kevesebb pénzből mérhetetlenül jobb minőségű péksüteményt hoztunk ki.

Ehhez a kiflihez már csak vaj kell Forrás: Ács Bori

3. Olyat otthon biztos nem lehet sütni, amilyet a boltban árulnak!

Valóban nem, mert az otthoni százszor jobb lesz. A legtöbb kifli már a boltban száraz, ha mégis szerencsénk van, és kifogunk egy frissebb példányt, mire hazavittük, összeszottyad, a héj ropogós állaga eltűnik, rágós, fogtépő burkolat veszi át a helyét, és még a szaga is szörnyű lesz.

A boltiak az első harapás után 3 centiméterről félcentisre zsugorodnak össze, egyszerűen nincs bennük tartalom. Az otthonival ez sem fordulhat elő, így nemcsak finomabb, de laktatóbb, tartalmasabb, míg a sajátunkból egy darabbal is jóllakunk, addig a boltiból lecsúszik három is, mire csillapodik az étvágy.

A házi sokkal gazdagabb, ízesebb, illatosabb, tartósabb Forrás: Ács Bori

A kifli másnapja

A legnagyobb baja a bolti kifliknek, hogy gyakran már estére, de másnapra biztosan teljesen ehetetlenné válnak.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírja, hogy a kisütés után 24 órán belül el kell adni ezeket az árukat.

Csakhogy sajnos a kiflik már ez alatt az egy nap alatt tönkremennek, így néha már a bevásárlókosarunkba is minősíthetetlen állapotban kerülnek.

Vásároltunk három szupermarketes tejes kiflit, mindhárom őrületesen hasonlított egymásra: ízetlenek és jellegtelenek voltak, hiányzott belőlük az áhított kontraszt a ropogós héj és a lágyan rétegződő bélzet között. Ha pedig frissen még ehetőek is voltak, másnapra rettenetesen összeestek, vághatatlanná és haraphatatlanná váltak. Egy átlagos háztartás számára nagyon fontos, hogy amit megvesz, még másnap is fogyasztható legyen, és ne kelljen minden maradékot a szemétbe hajítani.

Tejes kifli

Alapanyagok:

  • fél kg finomliszt
  • egy kiskanál só
  • 3,5 dl tej
  • egy kiskanál cukor
  • 20 gramm élesztő

A tejet meglangyosítom, hozzákeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt. A liszthez keverem a sót, majd a tejjel ruganyos tésztát gyúrok.

Így néz ki a tészta gyúrás után, kelesztés előtt Forrás: Ács Bori

Letakart tálban kelesztem 45 percig, vagy amíg a térfogata a kétszeresére nem növekszik.

A tészta 40-45 perc múlva kétszeresére kel Forrás: Ács Bori

Ha megkelt, vékonyra nyújtom - ideális esetben kör alakúra, de ez lényegében mindegy - és nyolc cikkre vágom.

Nyolc cikkre vágom a kinyújtott lapot Forrás: Ács Bori

Ehhez először felezem, majd negyedelem, a következő vágással hatodolom és végül nyolcadolom a tésztalapot. Így nyolc kifli lesz belőle, de persze lehet több részre is osztani őket.

A háromszögeket laposabbra nyújtom, hogy szép, réteges legyen a kifli Forrás: Ács Bori

Az így kapott háromszögeket még laposabbra nyújtom és a háromszög alapja felől feltekerem.

A háromszögeket feltekerem Forrás: Ács Bori

Kissé behajlítom a kiflik csücskeit, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem őket.

Sütőpapíros tepsiben kelnek még fél órát Forrás: Ács Bori

További fél órát hagyom a kifliket szobahőmérsékleten kelni. Közben a sütőt felmelegítem 220 fokosra. A megkelt kifliket lespriccelem egy kis vízzel, majd körülbelül 20 perc alatt aranyszínűre sütöm őket.

Ennyire szépek lesznek, mikor megsültek Forrás: Ács Bori

Változatok:

  • Ha a fenti recepthez egy nagy evőkanál vajat is gyúrok, puhább, gazdagabb lesz a végeredmény.
  • Ha a liszt 20 százalékát lecserélem teljes kiőrlésű búza- vagy rozslisztre, az állaga még mindig ugyanilyen kellemes marad, de nyilván egészségesebb lesz.
  • Mikor a tésztát háromszögekre osztottam, simán cifrázhatom is a kifliket. Nyomkodhatok a háromszögekbe aszalt paradicsomot, olajbogyót, mazsolát, magokat, vagy megkenhetem lekvárral, és kész az édes verzió.
  • A tetejét meg lehet szórni reszelt sajttal, sóval, köménymaggal, szezámmaggal, mákkal, az ilyen extrákért a boltban néha plusz 30-50 forintot is elkérnek, otthon pedig egy mozdulat az egész.
  • Ha azt szeretném, hogy a kiflit egészen beborítsa kívülről a sajt vagy a magok, egyenletesen bekenem tojásfehérjével, a reszelt sajtot vagy a magokat egy nagy tálcára szórom, és a bekent kifliket egyenként beleforgatom.