Négy zabpelyhes reggeli, nem csak gyerekeknek

zabpehely
A csokis granola maga´ban is finom, de lehet bele mogyoro´t, mazsola´t keverni
Vágólapra másolva!
Szuperreggelik kása, müzli és keksz formájában, minimum négy, de inkább százféleképpen variálva: finomak, és talán örökké élünk majd miattuk.
Vágólapra másolva!

A zab egyike azoknak a szuperételeknek, amiknek az utóbbi időben egyre több jó tulajdonságát fedezik fel. A mi gyerekkorunkban még ismeretlen volt, legfeljebb Mary Poppins készített a gyerekeknek első olvasmányainkban.

Már önmagában

furcsa volt, hogy az angol gyerekek meleget reggeliznek,

még jobban értetlenkedtem, mikor felnőttként a saját szememmel láttam, ahogy Londonban ezt a gőzölgő pépet kanalazzák a kávézókban. Aztán kipróbáltam, és kiderült, hogy a legfinomabb és az egyik legjobban variálható, tényleg jólesően laktató, bár valóban nem a legesztétikusabb reggeli a világon.

Kakaós granola joghurttal Forrás: Ács Bori

Nálunk a meleg reggeli fogalmát a rántotta és a bundás kenyér tölti ki, ezek pedig csak punnyadós hétvégi délelőttökbe férnek bele. Egy zabkása viszont három perc alatt készül el, még elővenni sem kell hozzá túl sok mindent, annyira egyszerű.

Aki egyáltalán nem szeretne reggel főzőcskézni, annak találták ki az éjszakai zabpelyhet,

amikor gyakorlatilag valamilyen folyadékba áztatjuk a gabonát, a hűtőben nyolc óra alatt megszívja magát, és másnapra kész reggeli lesz belőle. Még ennél is instantabb a granola, mert nagy mennyiségben elkészíthető jó előre. Mindegyik recept gyerek- és felnőttbiztos, bölcsődések, óvodások, iskolások és dolgozó emberek is boldogan bekanalazzák őket.

Szuperkaja vagy diétás büntetés?

A zabpehely az egyik legegészségesebb gabona, minden benne van a fehérjétől a szénhidráton át a rostokig, vitaminokig és ásványi anyagokig. Iszonyatosan jó tulajdonságai címszavakban:

  • Nagyon magas a rosttartalma, ezért lassan szívódik fel, és sokáig tart jóllakottan, sőt csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is.
  • Hosszan tartja egy vonalban a vércukorszintet, ezért a cukorbetegség megelőzésére is jó.
  • A nagy szénhidráttartalom mellé magas fehérjetartalom is járul, amely a legújabb kutatások szerint egyenértékű a húsban, tejben és tojásban található fehérjékkel.
  • Sok ásványi anyag van benne, például cink, magnézium, kalcium, vas és mangán.

A tökéletes meleg reggeli: zabkása

Gyakran hallani: „A fene fog hétköznap reggel főzőcskézni a gyereknek!”

Ez viszont három perc alatt megvan, elég az arányokat észben tartani:

egy rész zabpehely, két és fél rész folyadék - nálunk fele víz, fele tej, de lehet gyümölcslével is főzni. Kerülhet bele még főzés közben méz, fahéj, aszalt gyümölcs, kókuszreszelék, magok vagy bármi, amihez gusztusunk van. A tetejére az angolok néha egy löttyintésnyi tejszínt öntenek, de jó a joghurt és a friss gyümölcs is.

A zabpehely szuperegészséges, és nagyon sokféleképpen lehet reggelizni belőle Forrás: Ács Bori

Alapanyagok 1 főre:

  • 50 gramm apró szemű zabpehely
  • 1,5 dl víz
  • 1 dl tej
  • egy csipet só

A tetejére:

  • méz, friss gyümölcs, gyümölcspüré, joghurt, tejszín, magok stb.

A zabpelyhet a sóval egy kis lábosba teszem, hozzáadom a vizet és a tejet. Alacsony lángon, gyakran kevergetve kását főzök belőle. Azonnal tálalom, hidegen nem jó.

Éjszakai zabpehely

Olyan, mint egy instant zabkása, de mégsem az: sokkal krémesebb és intenzívebb ízű.

A tetejére ugyanúgy pakolható bármi a mandulától a gyümölcsig, mint a zabkására, de mivel nagyon krémes állagú, különösen jól passzol hozzá valami ropogós. A legjobb, hogy este két mozdulattal elő lehet készíteni, és ha befőttesüvegben vagy megmaradt bébiételes üvegben rakom össze, másnap csak ki kell venni a hűtőből, és lehet vinni munkahelyi reggelinek, iskolai uzsonnának, tízórainak is.

Alapanyagok 1 főre:

  • 50 gramm zabpehely
  • 50 gramm natúr joghurt
  • fél dl tej
  • fél teáskanál méz

Az alapanyagokat alaposan elkeverem egy kis üvegben, és egy éjszakára a hűtőbe teszem. Fogyasztás előtt gyümölcsöt vagy magokat teszek a tetejére.

A zabpehely alszik egyet a hűtőben, és reggeli lesz belőle Forrás: Ács Bori

Variációk:

Tej helyett kókusztejet, rizstejet vagy mandulatejet is lehet hozzá keverni.

Joghurt helyett gyümölcsjoghurtot is lehet használni, vagy rögtön a bekeveréskor belenyomkodni egy kevés bogyós gyümölcsöt, banánt, lehet bele reszelni almát, esetleg hozzákeverni egy kanál lekvárt. Így nemcsak a folyadékot, de az ízeket is magába szívja a zabpehely, reggelre nagyon jó lesz.

Kakaós granola

A granola egy ropogós müzli. A technológia elég egyszerű:

a zabpelyhet valamilyen zsiradék és folyékony szirup vagy méz keverékével kell leönteni.

Ez lehet kókuszzsír, étolaj, vaj, sőt olívaolaj is, bár utóbbinak nagyon erős mellékíze van, csak az alkalmazza, aki igazán szereti. Az olajos-édes massza egyenletesen be kell, hogy vonja a zabpelyhet, ezért sokáig kell keverni. A módszer másik lényeges pontja, hogy egy rétegben kell eloszlatni a sütéshez, így tud csak ropogósra sülni.

A kakaós granolát ropogósra sütjük Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • fél kg nagy szemű zabpehely
  • 1 dl olaj
  • 1-1,5 dl méz - ízlés szerint
  • 50 gramm magas kakaótartalmú, cukrozatlan kakaópor

Az olajat elkeverem a mézzel, és hozzáadom a kakaóport is. Sima masszát keverek belőle. A zabpelyhet nagy tálba öntöm. Rálocsolom a masszát, és egy nagy fakanállal addig keverem, míg a kakaós szirup be nem vonja mindenütt a zabpelyhet. Két sütőlapot bélelek ki sütőpapírral, ezeken egyenletesen eloszlatom a zabpelyhet. 180 fokra előmelegített sütőbe tolom őket, és kb. 15 perc alatt ropogósra sütöm. Kiveszem, és hagyom kihűlni. A hideg zabpelyhet nagy üvegekbe morzsolom, és összekeverem aszalt gyümölcsökkel, magokkal vagy más pelyhekkel. Joghurttal keverve vagy tejjel leöntve a legjobb, de egyszerűen narancs- vagy almalével is elképzelhető.

Joghurttal leöntve a legjobb dolog reggel Forrás: Ács Bori

A kakaót elhagyva egyszerű mézes granola lesz belőle, ami ugyanolyan jó.

Univerzális zabkeksz

A legrohanósabb zabos reggeli,

hordozható, sokáig eláll, százféleképpen elkészíthető,

az alábbi csak egy alaprecept. A keksz sokféle ízű lehet aszerint, milyen maggal, gyümölccsel vagy fűszerrel keverem.

Alapanyagok:

  • 120 gramm apró szemű zabpehely
  • 50 gramm kókuszreszelék, darált dió, mandula vagy mogyoró
  • 80 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy tönkölyliszt, sima liszt, bármilyen)
  • 3 evőkanál tej vagy víz, esetleg almalé
  • 100 gramm vaj
  • 50 gramm méz
  • egy csipet só
  • lehet még hozzá keverni: 10 dkg apróra vágott aszalt gyümölcsöt vagy csokoládét
A zabkeksz rohangálós reggelekre is jó Forrás: Ács Bori

A zabpelyhet a kókusszal együtt ledarálom. A vajat összemelegítem a mézzel és a tejjel, hozzáadom a sót. A lágy vajas keveréket a zabos-liszteshez adom, alaposan elkeverem. Kis, pingponglabda méretű golyókat formálok, sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és a tenyeremmel vagy egy villával lelapítom őket. 180 fokra előmelegítetett sütőben körülbelül 12-15 perc alatt készülnek el.