Ezt a tortát biztosan nem tudja elrontani

torta
Annyira egyszerű, elrontani sem lehet
Vágólapra másolva!
A tortasütés nem atomfizika: ezzel az alaprecepttel még akkor sem hibázhat, ha eddig csak bolti tortalapokon és instant krémeken tengődött. 
Vágólapra másolva!

Megint szülinap volt az oviban: „Én a törpe lábujját kaptam”, mondja a fiam. „És finom volt?” - teszem fel a láthatóan teljesen érdektelen kérdést. „Ühüm.”- bólogat illedelmesen. „Meg is etted?” - faggatom tovább. „Nem.” - zárja le a témát a kiscsoportos és dúdolja tovább a boldog szülinapot dallamát.

Teljesen mindegy, milyen a torta, senkit nem érdekel, finom-e, a lényeg a szertartás, hogy van rajta gyertya, tűzijáték, és vonat vagy törpe alakú. Engem viszont a gyakran ehetetlenül édes, mű ízű formatortáktól és giccses, gejl cukrászdai süteményektől a hideg kiráz. Egy torta legyen kerek, legyenek benne rétegek, azok között igazi anyagokból, valódi ízekből készült krém, rajta bevonat, a tetején lehetőleg minél kevesebb dísz. Mindenekfelett: legyen finom. Ettől még azonban egyáltalán nem kell bonyolultnak lennie: egy tészta, egy krém, néhány mozdulat.

Kibéleljük a formát Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Az ideális tortalap: nem piskóta

Rengeteg bonyolult tortát sütöttem és millió cukrászblogot és könyvet olvastam végig, mire rájöttem, hogy az ideális tortalap valójában nem a piskóta. Amerikai, angol oldalak és szakirodalmak erre már rég rájöttek, de nem hittem nekik, míg ki nem próbáltam. Az egyszerű kevert tészta, - amelyhez a muffinalaphoz hasonlóan egyetlen tál és egy fakanál szükséges - sokkal jobban tartja a formáját, szebben szeletelhető, így szabályosabbak maradnak a rétegek.

Kis csuklóedzés nem árt Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

A kiszáradástól vagy keményedéstől pedig egy remek hozzávaló védi meg ezt a tésztát: az író. Mostanában csak nagy hipermarketek hűtőiben látni ezt a savanyú tejterméket, amely a vaj köpülése után megmaradt, a tejnél hígabb folyadék, az amerikai sütemény receptek rengeteget alkalmazzák. Ha nem találnak, fele-fele arányban kevert tejjel és joghurttal helyettesíthetik.

Tortalap-készítés lépésről lépésre

Bemutatjuk a legegyszerűbb, de még a fent meghatározott tortakategóriába illő, mégis finom házi születésnapi torta elkészítésének lépéseit. Ez alapján akkor is nekiállhat, ha még sosem sütött tortát és ez idáig az atomfizikához hasonló nehézségi szintre helyezte ezt a tudományt.

Önök is szeretik nyersen kicsemegézni? Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Alapanyagok:

  • 250 gramm liszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 rúd vanília kikapart magjai vagy 1,5 teáskanál vanília kivonat
  • 125 gramm vaj
  • 150 gramm cukor
  • 3 tojás
  • 2 dl író (1 dl joghurt és 1 dl tej keverékével helyettesíthető)
Nem piskóta, csak úgy néz ki Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Variációs lehetőségek

Kakaós:

A lisztből 50 grammot nem cukrozott kakaóporra cserélek, minden másban ugyanúgy járok el, mint az alaptorta sütésénél.

Mákos, diós, mandulás, kókuszos:

A liszt felét darált mákra, dióra, mandulára vagy kókuszreszelékre cserélem, minden másban ugyanúgy járok el.

Fontos a jó kés Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Lépések

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban mérem ki, lehetőleg grammra pontosan. A lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót egy nagy tálban összekeverem. A lágy vajat habosra keverem a cukorral. Hozzáadom a vanília magjait vagy a kivonatot. Belekeverem a tojásokat, majd az írót is. Több részletben dolgozom össze a lisztes keverékkel. Mikor csomómentes, békén hagyom, nem keverem tovább, a kevert tésztát nem kell agyondolgozni, mert morzsálódni fog.

Legyünk óvatosak, ne szakadjon Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kibélelek sütőpapírral. Ehhez körberajzolom a tortaforma alját, így pontosan hozzá illő méretű kört tudok kivágni a papírból. A tortaforma alját enyhén megvajazom, hogy rátapadjon a papír. Ha biztosra akarok menni, akkor egy, az oldalába illő csíkot is vágok a sütőpapírból, melyet a vajas formába tapasztok.

A kikevert tészta felét a formába öntöm, kb. 20 perc alatt megsütöm. Akkor van kész, mikor a közepébe szúrt tűt vagy fogpiszkálót tisztán húzom ki belőle. Pár percet hagyom hűlni, óvatosan kiborítom belőle a tésztát, melyet rácson vagy a sütőpapíron hagyok teljesen kihűlni. A maradék tésztát ugyanígy sütöm ki. Míg a lapok sülnek, elkészítem a csokoládé-vagy túrókrémet.

A jó csokikrém biztos siker Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Mindkét tésztalapot kettévágom. Ehhez a kenyérvágó vagy más recés élű kés a legjobb eszköz. Előbb egyik kezemmel a lapot forgatva, körben enyhén bevágom a lap oldalát, majd a következő körben mélyebben, és így tovább, míg két egyenletes lapot nem kapok.

Négy csíkot vágok sütőpapírból, ezekkel kirakom annak a tányérnak a széleit, amelyre a tortát majd tenni szeretném. Erre helyezem a lapokat.

Mindenki abban reménykedik, hogy az edény alján marad kinyalogatnivaló Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Csokoládés torta: a csokoládékrémet egyharmad-kétharmad arányban szétosztom, a kétharmadával megkenem mind a négy lapot, majd a maradékkal vonom be a tortát kívülről. Eltávolítom a sütőpapír csíkokat, így elvileg tiszta maradt a tányér a torta körül. Minimum egy órára behűtöm, mielőtt felvágnám.

Túrótorta: A túrókrémet három részre osztom, megkenem vele a lapokat, majd kívülről a mascarponéval vonom be. Minimum négy órára behűtöm, mielőtt felvágnám.

Csokoládékrém

  • 125 gramm étcsokoládé
  • 75 gramm vaj
  • 2 tojás
  • 100 gramm porcukor

A csokoládét a vajjal együtt gőz fölött felolvasztom, belekeverem a két tojást, alaposan eldolgozom, míg egynemű nem lesz. Beleszitálom a porcukrot, elkeverem.

Határozott mozdulattal kenjük körbe Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Túrókrémes verzió

  • 500 gramm túró
  • 3 dl habtejszín
  • 10 dkg cukor
  • 6 lap zselatin
  • A bevonathoz:
  • 250 gramm mascarpone néhány evőkanál porcukorral elkeverve
Ha nem sikerül szépen a külső, vannak lehetőségek Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

A jéghideg habtejszínből gépi habverővel kemény habot verek, a porcukrot félidőben adom hozzá. A kemény habot a túróval elkeverem. A zselatin lapokat hideg vízbe áztatom 5 percre. Alaposan kinyomkodom, majd néhány evőkanál vízzel kis lábosban kevergetve addig melegítem, míg folyékony nem lesz. A túróhoz keverem.

Ha a bevonat nem lesz szép

Lazán vállat vonok és válogatok az alábbi lehetőségek közül:

Nem bonyolult, de finom Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter
  • boltokban kapható dekorcukrokkal szórom meg a tortát, akár az egészet, vagy csak a tetejét, esetleg csak az oldalát.
  • darált vagy szeletelt dióval, mandulával szórom be a tetejét vagy panírozom be az oldalát.
  • szintén sok boltban kapható marcipán massza: ezt egyszerűen egy sodrófával a torta méretéhez illeszkedő méretű körré kell nyújtani, majd a tortára tapasztani a túrótortához leginkább friss gyümölcsök illenek, eper vagy málna, szezonban frissen, azon kívül fagyasztott is megteszi.
    Garantálom, hogy elfogy Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter