Nehogy kidobja a túlérett banánt!

túlérett banán
Mi ilyenkor szeretjük
Vágólapra másolva!
Ki ne dobja a foltos vagy megfeketedett banánt! Rengeteg egyszerű, de forradalmi ötletünk van a felhasználására.
Vágólapra másolva!

Minden konyhapulton marad néhány banán a gyümölcsös tál alján, megbarnulva vagy bepöttyöződve. De nemcsak mi, a piaci árusok, a zöldségesek és a hipermarketek is gyakran tankolnak belőle túl, ilyenkor jönnek a csúnya banánok óriási akciói.

Mi ilyenkor szeretjük Forrás: Ács Bori

Frissen csak egy gyümölcs, ami már az édesség határán van, annyira laktató és cukros, azonban mikor túlérik, nagyszerű alapanyag lesz belőle, amivel nemcsak a cukrot, de a tojást is helyettesíteni lehet rengeteg édességben és desszertben. Ilyenkor kell lecsapni rá, mert a túlérett banán a gyümölcs legjobb életkora. Édes, zamatos, villával egyetlen mozdulattal szétnyomható, és egyedülállóan nyálkás-pépes állagának köszönhetően sokoldalú.

Bébiétel és turmix

A mi csecsemőkorunkban még nehezen megszerezhető különlegesség volt, a mi babáink és gyerekeink számára viszont a leggyakrabban használt alapélelmiszer, mert mindenütt kapható, könnyen szállítható, a legegyszerűbb uzsonna vagy tízórai.

A gyerekek imádják a turmixot belőle Forrás: Ács Bori

Puha, fogak nélkül is el lehet rágni, sőt olyan édes, hogy a leggyűlöltebb bébiételek zöldségtartalmát is el lehet vele adni a gyanútlanabb kicsiknek, mégsem kell bűntudatot éreznünk, amiért cukorral tömjük őket. A nagyobbakat ugyanígy át lehet verni egy reggeli turmixszal: a banán mellé szinte bármit beledobhatunk a spenóttól kezdve a narancson át egészen a cékláig, nem fogja megérezni az ízét, mert az édes gyümölcs elnyomja.

Banánturmixhoz nem kell recept, mehet be a gépbe egyszerűen tejjel vagy még táplálóbban smoothie-ként joghurttal és minden mással, ami a kezünk ügyébe kerül. Fagyasztott bogyósokkal, zabpehellyel, sőt, zöldségekkel is lehet keverni – répával, céklával, spenóttal.

Bármivel keverhetjük Forrás: Ács Bori

Vegánoknak vagy piciknek tojás helyett

A banán tökéletes helyettesítő alapanyag olyan süteményeknél, amikor egész tojást ír elő a recept. Kekszek, brownie-k, pudingok és muffinok esetében is le lehet cserélni egy tojást egy darab banánra. Ilyenkor érdemes a cukor mennyiségét csökkenteni, mert a gyümölcs már önmagában is sokat édesít a desszerten.

Nézzék csak, így meg így is lehet!

Süteménynek is ideális Forrás: Ács Bori

A banánkenyér

Az angolok egyik kedvenc süteményének a formát leszámítva semmi köze a kenyérhez, sokkal inkább hasonlít egy kuglófhoz. Egyszerű, kevert tészta, sem kelesztés, sem nyújtás, sem formázás nem akasztja meg a körülbelül tízperces munkát, amivel elkészül. Nemcsak ettől jó ez a recept: a tészta alapját képező összetört banánok hosszan nedvesen tartják a sütemény tésztáját, így a legtöbb kuglófrecepttel ellentétben ez másnap sem szárad ki vagy morzsálódik.

Az itt közölt alaprecept bátran variálható és átalakítható. Sütöttük már szuper egészségesen, teljes kiőrlésű liszt és zabpehely keverékére cserélve a sima lisztet, magokkal és aszalt gyümölcsökkel dúsítva a tésztát. Lehet hozzá csokoládédarabokat keverni vagy vaníliával, reszelt narancshéjjal ízesíteni.

Banános kuglóf

Alapanyagok:

  • 3 érett banán összetörve
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 4 evőkanál vaj, megolvasztva
  • 180 gramm liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál só
  • nagy marék mazsola/aszalt meggy/durvára tört dió, bármi

A banánokat összetöröm, elkeverem a tojással, majd beledolgozom a cukrot és a vajat is. Beleforgatom a lisztet, a sót és a sütőport, elkeverem. Kivajazott formába öntöm, és 170 fokos, előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy készen van-e.

Erdei gyümölcsökkel csodás fagylaltot ad Forrás: Ács Bori

Banánfagylalt

(egyetlen alapanyagból, cukor-, tej- és tojásmentesen, főzés nélkül)

A létező legegyszerűbb házi fagylalthoz sem kell más, mint banán. Feldarabol, lefagyaszt, turmixol, kész. A fagyasztott, majd géppel habossá-krémessé pépesített banánból igazi fagylalt lesz, olyan, mintha tejszín és tojás dolgozna benne.

A banán lényegében egy alapot képez, bármilyen ízesítő extra alapanyag hozzáadható. Lehet és érdemes ellensúlyozni a banán édes ízét savanykás bogyós gyümölcsökkel, úgy még izgalmasabb, vagy mogyoró-, diódarabokat, apróra vágott csokoládét is lehet belekeverni, hogy valami bezavarjon az egynemű masszába, akkor már nem egy alapanyagos, de még mindig a leglustább otthon elkészíthető fagylaltrecept.

Fagyinak is csodálatos Forrás: Ács Bori

Banánfagylalt málnával – mindenmentes

Alapanyagok

  • 4 banán
  • 10 dkg málna (télen fagyasztott)

A banánokat feldarabolom, és a fagyasztóba teszem 3-4 órára. Aprító- vagy turmixgépben sima, krémes masszává pürésítem, majd hozzáadom a málnát is, és tovább dolgoztatom a gépet, míg el nem dolgozza benne a málnaszemeket. Azonnal tálalom. Visszafagyasztani nem érdemes, mert elveszíti krémes állagát.

Egy, az előzőhöz hasonló egyszerűségű receptért, melyben az érett banánt nem fagyasztjuk, hanem sütjük, kattintson ide.

Ketchupnak, mártogatni? Igen! Forrás: Ács Bori

Banánketchup

Igen, tudom, nagyon furcsán hangzik, de valójában egy teljesen szokványos szósz ez, amelyben az édesítés szerepét átveszi a banán, ezért a ketchup krémesebb lesz, és kap egy enyhe gyümölcsös mellékízt.

A hagyományos bolti ketchupok iszonyúan cukrosak, ebbe pedig minimális mennyiség is elég. Egészségesebb és izgalmasabb módja a melegszendvics vagy a hotdog beborításának, de egyszerű sült húsok, virsli mellé vagy hamburgerbe is remek. A fűszerezést bátran igazítsák a maguk ízléséhez, mehet bele csili, ha szeretik a csípőset vagy fokhagyma is, de lehet egészen semlegesre is készíteni. A lenti recept egy szolid középút, amit ráadásul kisgyerekeken is teszteltünk, és imádták.

Alapanyagok:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 10 dkg mazsola
  • 1 teáskanál frissen őrölt gyömbér
  • negyed teáskanál őrölt szegfűbors/egy csipet őrölt szegfűszeg
  • egy csipet fahéj
  • 4 nagy, túlérett banán
  • 1 dl balzsamecet
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 dl paradicsompüré
  • fél teáskanál só

Az olajon megpárolom a hagymát, hozzáadom a mazsolát, fűszereket, az összetört banánokat, az ecetet, a mézet, a szójaszószt, a paradicsompürét és végül a sót. Alacsony lángon kb. negyed óra alatt összefőzöm, majd aprítógépbe öntve vagy botmixerrel pürésítem. Ha ezen a ponton, még forrón sterilizált befőttesüvegekbe töltik, és lefelé tartva dunsztolják, hosszan eltartható lesz.