Minden konyhapulton marad néhány banán a gyümölcsös tál alján, megbarnulva vagy bepöttyöződve. De nemcsak mi, a piaci árusok, a zöldségesek és a hipermarketek is gyakran tankolnak belőle túl, ilyenkor jönnek a csúnya banánok óriási akciói.
Frissen csak egy gyümölcs, ami már az édesség határán van, annyira laktató és cukros, azonban mikor túlérik, nagyszerű alapanyag lesz belőle, amivel nemcsak a cukrot, de a tojást is helyettesíteni lehet rengeteg édességben és desszertben. Ilyenkor kell lecsapni rá, mert a túlérett banán a gyümölcs legjobb életkora. Édes, zamatos, villával egyetlen mozdulattal szétnyomható, és egyedülállóan nyálkás-pépes állagának köszönhetően sokoldalú.
A mi csecsemőkorunkban még nehezen megszerezhető különlegesség volt, a mi babáink és gyerekeink számára viszont a leggyakrabban használt alapélelmiszer, mert mindenütt kapható, könnyen szállítható, a legegyszerűbb uzsonna vagy tízórai.
Puha, fogak nélkül is el lehet rágni, sőt olyan édes, hogy a leggyűlöltebb bébiételek zöldségtartalmát is el lehet vele adni a gyanútlanabb kicsiknek, mégsem kell bűntudatot éreznünk, amiért cukorral tömjük őket. A nagyobbakat ugyanígy át lehet verni egy reggeli turmixszal: a banán mellé szinte bármit beledobhatunk a spenóttól kezdve a narancson át egészen a cékláig, nem fogja megérezni az ízét, mert az édes gyümölcs elnyomja.
Banánturmixhoz nem kell recept, mehet be a gépbe egyszerűen tejjel vagy még táplálóbban smoothie-ként joghurttal és minden mással, ami a kezünk ügyébe kerül. Fagyasztott bogyósokkal, zabpehellyel, sőt, zöldségekkel is lehet keverni – répával, céklával, spenóttal.
A banán tökéletes helyettesítő alapanyag olyan süteményeknél, amikor egész tojást ír elő a recept. Kekszek, brownie-k, pudingok és muffinok esetében is le lehet cserélni egy tojást egy darab banánra. Ilyenkor érdemes a cukor mennyiségét csökkenteni, mert a gyümölcs már önmagában is sokat édesít a desszerten.
Az angolok egyik kedvenc süteményének a formát leszámítva semmi köze a kenyérhez, sokkal inkább hasonlít egy kuglófhoz. Egyszerű, kevert tészta, sem kelesztés, sem nyújtás, sem formázás nem akasztja meg a körülbelül tízperces munkát, amivel elkészül. Nemcsak ettől jó ez a recept: a tészta alapját képező összetört banánok hosszan nedvesen tartják a sütemény tésztáját, így a legtöbb kuglófrecepttel ellentétben ez másnap sem szárad ki vagy morzsálódik.
Az itt közölt alaprecept bátran variálható és átalakítható. Sütöttük már szuper egészségesen, teljes kiőrlésű liszt és zabpehely keverékére cserélve a sima lisztet, magokkal és aszalt gyümölcsökkel dúsítva a tésztát. Lehet hozzá csokoládédarabokat keverni vagy vaníliával, reszelt narancshéjjal ízesíteni.
Alapanyagok:
A banánokat összetöröm, elkeverem a tojással, majd beledolgozom a cukrot és a vajat is. Beleforgatom a lisztet, a sót és a sütőport, elkeverem. Kivajazott formába öntöm, és 170 fokos, előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy készen van-e.
(egyetlen alapanyagból, cukor-, tej- és tojásmentesen, főzés nélkül)
A létező legegyszerűbb házi fagylalthoz sem kell más, mint banán. Feldarabol, lefagyaszt, turmixol, kész. A fagyasztott, majd géppel habossá-krémessé pépesített banánból igazi fagylalt lesz, olyan, mintha tejszín és tojás dolgozna benne.
A banán lényegében egy alapot képez, bármilyen ízesítő extra alapanyag hozzáadható. Lehet és érdemes ellensúlyozni a banán édes ízét savanykás bogyós gyümölcsökkel, úgy még izgalmasabb, vagy mogyoró-, diódarabokat, apróra vágott csokoládét is lehet belekeverni, hogy valami bezavarjon az egynemű masszába, akkor már nem egy alapanyagos, de még mindig a leglustább otthon elkészíthető fagylaltrecept.
Alapanyagok
A banánokat feldarabolom, és a fagyasztóba teszem 3-4 órára. Aprító- vagy turmixgépben sima, krémes masszává pürésítem, majd hozzáadom a málnát is, és tovább dolgoztatom a gépet, míg el nem dolgozza benne a málnaszemeket. Azonnal tálalom. Visszafagyasztani nem érdemes, mert elveszíti krémes állagát.
Egy, az előzőhöz hasonló egyszerűségű receptért, melyben az érett banánt nem fagyasztjuk, hanem sütjük, kattintson ide.
Igen, tudom, nagyon furcsán hangzik, de valójában egy teljesen szokványos szósz ez, amelyben az édesítés szerepét átveszi a banán, ezért a ketchup krémesebb lesz, és kap egy enyhe gyümölcsös mellékízt.
A hagyományos bolti ketchupok iszonyúan cukrosak, ebbe pedig minimális mennyiség is elég. Egészségesebb és izgalmasabb módja a melegszendvics vagy a hotdog beborításának, de egyszerű sült húsok, virsli mellé vagy hamburgerbe is remek. A fűszerezést bátran igazítsák a maguk ízléséhez, mehet bele csili, ha szeretik a csípőset vagy fokhagyma is, de lehet egészen semlegesre is készíteni. A lenti recept egy szolid középút, amit ráadásul kisgyerekeken is teszteltünk, és imádták.
Alapanyagok:
Az olajon megpárolom a hagymát, hozzáadom a mazsolát, fűszereket, az összetört banánokat, az ecetet, a mézet, a szójaszószt, a paradicsompürét és végül a sót. Alacsony lángon kb. negyed óra alatt összefőzöm, majd aprítógépbe öntve vagy botmixerrel pürésítem. Ha ezen a ponton, még forrón sterilizált befőttesüvegekbe töltik, és lefelé tartva dunsztolják, hosszan eltartható lesz.