Mit esznek most az olasz szerelmesek?

castagnole
Vágólapra másolva!
A hagyomány szerint Vízkereszt után megkezdődik a farsang, vagyis a karneváli szezon, amely hamvazószerdáig, tehát a nagyböjt kezdetéig tart. Világszerte tartanak - főként februárban - utcabálokat, felvonulásokat, és persze óriási zabálásokat. Körülnéztünk, melyek a legnépszerűbb farsangi édességek Európában.
Vágólapra másolva!

King’s Cake, vagyis a háromkirályok tortája

A karácsonyi időszakban is készítik, de hagyományosan húshagyókedden, a háromkirályok tiszteletére sütik a farsangi szezon utolsó napján. Számos európai országban ünneplik ezzel a süteménnyel a farsangot: Franciaországban (galette des Rois), Portugáliában (bolo rei), Spanyolországban (roscon de reyes), Görögországban (vasilopita). A tetejét gyakran színes kandírozott gyümölcsökkel, cukormázzal díszítik, valamint cukrászkrémmel és tejszínhabbal is tálalhatják.

Roscon de reyes, csinos, igaz? Forrás: Böszörményi Péter

Roscon de reyes recept és technológia a hajtás után.

Palacsinta

Igen, a palacsinta is hagyományos süteménye a húshagyókeddnek. Az egyik magyarázat, hogy mivel a böjt alatt nem ér tojást és tejet fogyasztani, a palacsinta tökéletes megoldása a helyzetnek, a másik az, hogy a kerek lapok a Napot szimbolizálják, így a palacsintaevéssel a csillag erejét, fényességét is megszerezhetjük. Mindenesetre a palacsinta jó dolog, így ha idén újítana és szalagos fánk helyett inkább palacsintázna, itt vannak a legjobbak az Egyesült Államoktól Oroszországig, itt pedig az alapok, ha nem tudja, hogyan kezdjen neki.

Castagnole, az ínycsiklandó Forrás: Böszörményi Péter

Az olasz fánkocskák

A farsangi szezon leghíresebbje Európában a Velencei karnevál, és persze az olaszok sem maradnak ki a süteményezésből. Olaszországban is népszerűek a fánkok, mi kétfélét próbáltunk ki: a tortelli az ördögpirulához hasonlóan égetett tésztából készül, de annál sokkal lágyabb a sok tojásnak köszönhetően. Egy másik olasz fánk a castagnole, amely egy gyúrt élesztős, ragacsos tésztából készül, sütés után pedig porcukorba forgatják.

Tortelli és castagnole receptek a hajtás után.

Az alábbi linken további csodálatos fánkokat talál, amelyek, ha nem is a farsangi időszak édességei, mindenképp érdemes kipróbálni a szezonban: a francia klasszikus beignet, az olasz zeppole, és egy szuper thai sült banán receptjét is itt találják.

Forrás: Böszörményi Péter

Ha pedig a klasszikusokat szeretné tökéletesen elkészíteni, íme, a legjobb farsangi fánkok, a szalagostól a túrófánkon át, a talkerlitől a csörögefánkig. És persze a mama krumplifánkja sem maradhat ki.

Lapozzanak, jönnek a képek és a receptek!