Süssenek sütőtököt, mert egyszerű!

Sült tök
Vágólapra másolva!
Itt van végre a szezon, és a sütőtök nemcsak finom, de a legügyetlenebbek is simán süthetnek-főzhetnek belőle finom ételeket.
Vágólapra másolva!

Hogyan vásároljam?

Filep László őstermelő útmutatása:

„A kanadai sonkatök (Cucurbita moschata) esetében egyszerűbb az érettség eldöntése, hiszen a tipikus szín sok mindent elárul. Ha már nincsenek zöld foltok, teljesen homogén narancssárga a héj, akkor a tök érett. A magyar nagydobosival nehezebb a dolgunk, ott a halvány kéreg nem ad ilyen támpontot.

A beérett tök héja megkeményedik, ezért ajánlott körömpróbát végezni. Ha bele tudjuk nyomni, vagy fel tudjuk vele sérteni a héjat, akkor a tök éretlen. Vessünk egy pillantást a csumájára: az éretteké világosbarna, kórószerű, mert már nem szállít tápanyagot. Az éretlené ezzel szemben még zöld vagy zöldes, erezett. A nagydobosinál a héj fényessége is jel lehet: a beérett tök selyemfényűvé válik, megmattul.”

Ez itt a nagydobosi Forrás: Origo

Hogyan süssem?

Azt szoktuk meg, hogy beszórjuk cukorral, és alacsony lángon addig sütjük, amíg a húsa megpuhul, a felülete karamellizálódik. Pedig a tök természetes édessége sokkal jobban megy a zöldfűszerekhez, olajokhoz, mint a cukorhoz. Egyszer próbálják ki az alábbi fűszerek keverékével bekenve megsütni a tököt, és egy kész, illatozó egytálételt fognak kivenni a sütőből, nem csak cukros tököt.

  • rozmaring + olívaolaj + fokhagyma + só
  • csilipaprika + fokhagyma + só
  • csilipaprika + gyömbér + só
  • fahéj + szegfűszeg + csillagánizs
Kész is a sült tök Forrás: Táfelspicc

A sütési idő többféle lehet, itt egy kimunkált módszer szintén Filep László weboldaláról, ami nekünk is bevált, bár nekünk az éjszakára – 6 órára – 100 fokos sütőbe tolás is működik, a tök egészen krémes lesz a végére.

"A mi családunkban 5-8 cm-es kockákra daraboljuk. A felszeletelt sütőtököt tepsin, sütőlapon tesszük az előmelegített sütőbe, a darabok között minden oldalról legalább 3 cm távolságot hagyva. Egy normál sütőbe egy sütésre 2 kg-nál több nyers tököt ne tegyünk, mert a kiáramló pára miatt a töknek főtt jellege lesz. A tök sütési ideje 80-90 perc, a sütést 30 percig 220 fokon, majd 30 percig 200 fokon, a végén 20-30 percig 160 fokon végezzük. A hőfok növelésével a sütési idő csökkenthető, ennek az a következménye, hogy a sült tök külső héja a világossárga szín helyett enyhén égetett barna színt kap, esetleg feketére éghet, ha nem vigyázunk. A tök akkor van kész, ha villával könnyen átszúrható. A jó minőségű tökből a szakszerűen készített sült tök halványsárga színt kap, teljesen száraz, kenyérhéjszerű külső réteggel."

Sőt, süthetik gyorsan serpenyőben is, amihez itt találnak útmutatást.

Mit főzzek belőle?

Ahogy sütni is sokféle fűszerrel lehet a sütőtököt, úgy sok recept elsődleges alapanyagául is szolgálhat.

Céklával salátának Forrás: Origo

Szuper sütőtökös receptjeink.:

Itt pedig Váncsa István írását olvashatják róla.

Körtés sütőtöksaláta Forrás: Origo