Érik a dinnye, habosítsuk!

Dinnyehab címlapkép
Vágólapra másolva!
Ugyan Lőrinc még nem pisált bele a dinnyébe, de napról napra olcsó lesz. Hamarosan a zöldségesek sem stresszelnek majd, ha csak egy felet, vagy negyedet kérünk. Ilyenkor kell játszani: érdemes kísérletezni a lédús gyümölccsel.
Vágólapra másolva!

Régi vágyam egy masszív, fagyasztott gyümölcshab készítése, amit jegesen vár a hűtőben, egészen addig, míg rá nem kívánok és meg nem eszem. Ideje volt nekiállni: nem kell hozzá csak görögdinnye, cseppnyi lecitin meg a botmixer.

Vigyázat, spriccelhet! Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Egy dinnye s más semmi

A gyümölcs húsát kivájtam, nagyjából felkockáztam és egy magas falú edénybe raktam. Krumplitörővel alaposan széttrancsíroztam. Fontos, hogy közben is öntsük le szűrőn keresztül a levet, így tudjuk elkerülni, hogy őrületes, ragadós csatatérré változzon a konyha.

Íme, a dinnyelé Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mikor már úgy ítéltem meg, hogy minden levet kipréseltem, jöhet az első pohár, amit lazán megittam. Negyed dinnyéből hét deci jött le, úgyhogy nyugodtan hódolhattam az élvezetnek. A következő lépés a lecitin kapszula – ugyanaz, amit a patikában is árulnak étrend-kiegészítőként.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Kivágtam két pasztillát és kinyomtam a benne levő folyadékot. Sűrű és csodálatosan sárga, de íze tulajdonképpen nincs. A következő fázis a botmixeres habosítás. Figyeljünk arra, hogy aránylag nagy felületű és magas falú edénnyel dolgozzunk, mert a folyadéknak hely kell, hogy meginduljon, másrészt a fröcskölés veszélye itt is fennáll.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Habparty a konyhapulton

Tartsuk úgy a botmixert, hogy levegő juthasson be a kés feletti kupolához, így lesz csak habunk. Én alapból turbó fokozatban nyomtam, pillanatok alatt kőkemény miskulancia lett a lecitintől, alig győztem átkanalazni a kerámiakelyhekbe. Amikor leszedtem, újra mixerrel estem neki, majd ezt addig ismételtem, míg minden edénykém megtelt – ekkor még mindig volt dinnyelevem az edényben.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Öt óra fagyasztás után kész is volt a hab, amelyet kiskanállal lehet kiszedni. Nem volt túl édes, mert nem cukroztam fel az amúgy is cukros dinnyét. Kellemes desszert lett belőle vacsora után, pompásan ellensúlyozta az abált szalonna testességét. A fagyott hab a szájban azonnal folyadékká vált, kellemes, jeges dinnyearomává.