Rántott hússal táncolók a jencsi ételkarneválon

Streetfoodfesztivál Kína Jencsi
Valami a tenger mélyéről. Vagy egy hűtőházból. Vagy nem tudni, honnan
Vágólapra másolva!
Az ember azt gondolná, hogy abban az országban, amelyben az év minden napján éjjel-nappal zajlik az utcai ételfesztivál (értsd: Kínában az összes utcasarkon valaki főz valamit), teljesen felesleges meghirdetni egy street food karnevált. A Csilin tartománybeli Jencsiben mégis megpróbálkoztak ezzel, és a négy napon át tartó rendezvény átütő sikert aratott. Az egymás sarkát taposó emberek önfeledten tolták magukba az olajtól csöpögő rántott húsokat, miközben az utcai szakácsok a helyi slágerlista dalaira ropták a táncot – kezükben az ételekkel. Képriport a jencsi street food karneválról.
Vágólapra másolva!

A jencsi utcai ételfesztivált a Wanda Pláza melletti téren rendezték. Amint látható, nemcsak az ételek kinézete és minősége a fontos, de az sem mindegy, milyen a fizimiskája annak, aki árulja őket.

Smink, haj, arc: rendben. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Lantos Gábor

Meg aztán az sem mindegy, hogy a zsírfelhőben ácsorgó húsos milyen produkcióval tudja magához édesgetni a vendégsereget.

A pálcikára azért teszik fel a sült húsokat, mert így nem kell tányért adni, nem kell mosogatni, plusz kevesebb lesz a műanyag hulladék. Ezen a pálcikán sült csirke figyelt.

"Egyik kezében ekeszarva, másik kezében kard..." (Petőfi Sándor: A nép) A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Lantos Gábor

Ami szintén megfigyelhető volt, hogy mennyire sok olajban sütik ezeket az ételeket. Lehetne ebből sokkal kevesebb, de ez eszükbe se jut. Csak öntik bele a sütőbe vödörszámra.

"Sül a hús, enyhítse étvágyad..." (József Attila: Óda) A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Lantos Gábor

Aztán olyanok is akadnak, akik Pierre Richard filmjein nőttek fel. A kissé hiányos öltözetű úriemberen nem a Csilin tartománybeli népviselet feszül, hanem olyan meleg van a sercegő olaj felett a sátorban, hogy másképpen ezt nem lehet kibírni.

Megfogom a pálcát, forgatom a pálcát, leteszem a pálcát, eladom a pálcát. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Lantos Gábor

Okostelefonok nélkül az élet és a karnevál sem ér semmit.

Az okostelefonok az evés elengedhetetlen kellékei. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Lantos Gábor

Az sem mindegy, hogyan csepegtetjük le a húsról az irgalmatlan mennyiségű olajat. Így.

A húsokat lecsepegtetjük, majd alaposan megvizsgáljuk. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Lantos Gábor

Van, amikor a riporter is bajban van, mert fogalma sincs arról, hogy mit akarnak megetetni vele. Megkérdezni sem tudja, mert nem beszél kínaiul. Vagyis mandarinul. Vagy kantoniul. De aztán nyomoz egy kicsit, és megtudja, hogy ez a csodálatosság a durián. Irtó büdös, gyakorlatilag csak feldolgozva lehet megenni, de alapvetően nem európai nyelvnek való. Készül azonban belőle mártás, fűszer, sőt jégkrém is, a durián fa részeit pedig alkalmazzák a népi gyógyászatban, láz és sárgaság ellen is nagyon hasznos.

Durian – a világ legbüdösebb gyümölcse. Még a tömegközlekedési eszközökről is ki van tiltva. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Lantos Gábor

Tódul a nép, dől a lé. Mondjuk az nem annyira higiénikus, hogy az eladó ugyanazzal a kézzel fogja meg a pénzt és az ételt is, de errefelé kicsire nem adnak.

Fizess és egyél. Akár a jelmondata is lehetne mindez ennek a fesztiválnak. Meg az összes többinek is. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Lantos Gábor

De akad olyan mesterszakács is, akinek tényleg semmi nem jó. Előtte "szezámmagos" rántott csirke. Kissé másképp néz ki, mint amit odahaza megszoktunk.

Az olaj büdös, az idő meleg, vásárlók sehol. Sok baj van itt. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Lantos Gábor

Különlegesnek tűnt a forró olajban fürdetett tészta. Ez is úgy néz ki, mintha kirántották volna, holott az íze olyan, mint a fánké, csak itt pálcára tűzik. Aztán jönnek a gyerekek, és hatalmas mosollyal tömik a szájukba.

A pálcikára tűzött, bő olajban sült tészta a gyerekek nagy kedvence. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Lantos Gábor

Az este közeledtével szépen hazament mindenki. Hogy aztán másnap minden kezdődjön elölről.

Óriási sikert aratott a Jencsiben megrendezett ételfesztivál. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Lantos Gábor

Nem mindegy, hogy csirke vagy kutya van-e a pálcikán

Gasztronómiai ínyencek és gourmand-ok kedvelt úti célja lehetne Kína. Persze túlzás lenne azt állítani, hogy egy hét alatt meg lehet ismerni a kínai konyhát, a tájjellegű ételeket, vagy éppen a legjobb fogásokat egy több évre elegendő gasztrofelfedezést nyújtó országban. Nem is erre vállalkozom, hanem arra, hogy megmutassam az igazi vidéki Kína egyik piacát; vajon mit ehetnek néhány jüanért az emberek.