Mohai Balázs képsorozata a Hargita megyei Lövétén , Erdélyben történt eseményeket rögzíti: a 2016. február 1-jén készült fotók részletesen megmutatják, hogy zajlik egy ilyen esemény.
Férfiak mennek a disznóvágásra a Hargita megyei Lövétén, Erdélyben Forrás: MTI/Mohai Balázs Lövéte hajnalban, mindjárt vége a csendnek: 3300-an lakják a Székelyudvarhely közelében levő települést Forrás: MTI/Mohai Balázs Ketrecben viszik levágásra a disznót - még nem tűnik ijedtnek az állat Forrás: MTI/Mohai Balázs Tálba fogják fel a vért a disznóvágáson. Az esemény lényege, hogy az állat minél több fogyasztható, felhasználható részét megmentsék Forrás: MTI/Mohai Balázs Vér a fazékban: önök is szeretik sülve? Hurkába is remek, hagymával meg isteni Forrás: MTI/Mohai Balázs Meghízott, akkor megesszük: a téli szezon a disznóölés ideje Forrás: MTI/Mohai Balázs A perzselés fontos, így lehet megtisztítani az állatot és leégetni a szőrét Forrás: MTI/Mohai Balázs A böllér kefével tisztítja a megperzselt bőrt Forrás: MTI/Mohai Balázs A mester levágja a disznó fejét: nem ugyanúgy dolgoznak, mint ahogy nálunk elterjedt Forrás: MTI/Mohai Balázs Ez ám a szép szalonna: sózva és füstölve is remek, eltartható eledel Forrás: MTI/Mohai Balázs Az állatorvos mikroszkóppal vizsgálja húst a feldolgozás előtt Lövétén Forrás: MTI/Mohai Balázs Pálinka nélkül sem idehaza, sem Erdélyben nincs disznóvágás Forrás: MTI/Mohai Balázs Üstbe teszik főni a belsőségeket: a lényeg, hogy ne maradjon feldolgozatlan része az állatnak Forrás: MTI/Mohai Balázs Fejszével darabolják a húst: célszerű, bár mifelénk bárddal dolgoznak Forrás: MTI/Mohai Balázs Vérheshurkába megy a töltelék. Mindenhol más a fűszerezés, önöknél hogy készül? Forrás: MTI/Mohai Balázs Húst darálnak a kolbászhoz: ha jól fölfüstölik, sokáig kitart! Forrás: MTI/Mohai Balázs Májashurkát is töltenek: csak egy pillantás, és mi is megkívánjuk Forrás: MTI/Mohai Balázs A kolbászokat beaggatták a füstölőbe: ez egy ősi tartósítási eljárás Forrás: MTI/Mohai Balázs Egy tálból eszik a friss tokányt a Hargita megyei Lövétén Forrás: MTI/Mohai Balázs Húst főznek az udvari üstben: biztos lelkesen szimatolnak a falusi kutyák Forrás: MTI/Mohai Balázs