Medvehagymás gombóc, mindenki imádja

medvehagyma húsgombóc
Vágólapra másolva!
Onnan ismerjük fel a tavaszt, hogy burjánzik a medvehagyma – örömhír ez a növény rajongóinak, például nekem is. Aprítjuk, daráljuk, szórjuk, tekerjük, vágjuk és rágjuk minden formában, beletesszük, amibe csak lehet. Nagyszerű kísérője például a hal- vagy húsgombócos spagettinek is.
Vágólapra másolva!

Akadt egy csokor friss medvehagymám, „valamire csak jó lesz" alapon. Arra gondoltam, hogy finom, olasz sajttal készült spagettit főzök, amibe mindenképpen szerettem volna jól érezhetően belekombinálni a medvehagymát is.

Nem tudtam eldönteni, hogy paradicsomos vagy tejszínes szósz legyen hozzá

– esetleg a kettő együtt –, végül arra jutottam, hogy készítek ilyet is, olyat is. Ha pedig kétfélét, akkor az egyik legyen mediterrán jellegű, paradicsommal és húsgombóccal, a másik pedig kissé skandináv stílusú, tejszínnel és halgombóccal.

Medvehagymás húsgombóc tésztával Forrás: Antal Viktória

A medvehagyma tulajdonságainak ecsetelése helyett ezúttal inkább a pecorino sajtról ejtenék néhány szót. Ez a méltán híres, pikáns, sós, eredetileg juhtejből készült sajt, Olaszország egyik legnépszerűbb terméke. Több fajtája létezik, én most a leginkább Lazio vagy Szardínia tartományban készülő pecorino romanót használtam, amelyet már a római légionáriusok is előszeretettel fogyasztottak. Engem már első kóstolás után magával ragadott, mert nagyszerű íze és állaga okán nemcsak kiváló asztali sajt, hanem kitűnően reszelhető is. Sok ételhez kiválóan illik.

Pecorino helyett használhatunk parmezánt vagy más félkemény vagy kemény sajtot is, de én mindenképpen javaslom a kipróbálását, hiszen már nemcsak sajtboltokban, hanem nagyobb élelmiszerüzletekben is viszonylag könnyedén beszerezhető.

A tavasz csalhatatlan jele a medvehagyma Forrás: Antal Viktória

Készítsük el először a húsgombócunkat!

Hozzávalók:

  • 1 kg darált hús
  • 1 tojás
  • 1 zsemle (vagy ennek megfelelő kenyérszelet)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanálnyi apróra vágott vagy reszelt vöröshagyma
  • legalább 6-8 levél medvehagyma
  • 10-15 dkg pecorino romano sajt
  • bors

A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha akad a háztartásunkban egy aprítógép. Ha igen, akkor

szórjuk bele a pár darabra tépett zsemlét vagy kenyeret, a fokhagymát, a vöröshagymát és a medvehagymát,

majd együtt jól aprítsuk fel! Gép hiányában áztassuk be tejbe vagy vízbe a kenyérfélénket, majd nyomjuk ki – ebben az esetben jobb szikkadt vagy száraz pékárut használni – majd daraboljuk fel a többi hozzávalónkat a lehető legkisebbre. Mehet hozzá a tojás, a reszelt sajt, a só, a bors és a hús is.

Mind el fog fogyni! Forrás: Antal Viktória

Van, aki a húsgombócokhoz nem tesz se kenyérfélét, se tojást, így is készíthetjük, de én ezt a változatot jobban szeretem. Többféle húst használhatunk, én most darált sertéscombot választottam. Keverjük jól össze, majd gyúrjunk belőle apró húsgombócokat! Forró olajban süssük ki, és tegyük félre.

A paradicsomszósz hozzávalói:

  • 50 dkg hámozott friss vagy konzervparadicsom (évszaktól függően)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • legalább 6-8 levél medvehagyma
  • bazsalikom

Kevés zsiradékon pároljuk üvegesen csillogóra a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát. Kevergessük együtt néhány percig, majd tegyük bele a hámozott, felaprított paradicsomot, bazsalikomot, és sózzuk meg egy kissé. Főzzük együtt legalább 15 percig, majd kóstoljuk meg.

Ha édeskésebben szeretjük, adjunk hozzá kevés cukrot, majd mehet bele a medvehagyma

és a ropogósra sült húsgombócok is. Körülbelül még öt percre lesz szüksége a paradicsomos húsgombócunknak, hogy elkészüljön.

Érdemes jó minőségű paradicsomot vagy szószt használni Forrás: Antal Viktória

Keverjük hozzá a forró, sós vízben főtt spagettinket, és alacsony hőmérsékleten kevergessük együtt még egy percet, hogy a tészta kissé magába szívja a szószt. Fontos, hogy a spagettit ne főzzük szét, hiszen még a paradicsomszószban is puhulni fog. Tálaláskor reszeljünk rá friss pecorino sajtot, és élvezzük az ízeket.

Halgombóc hozzávalói:

  • 0,5 kg halfilé
  • 1 tojás
  • 0,5-1 zsemle (vagy ennek megfelelő kenyérszelet)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanálnyi apróra vágott vagy reszelt vöröshagyma
  • legalább 6-8 levél medvehagyma
  • bors

Ugyanúgy készítjük, mint a húsgombócot, azzal a különbséggel, hogy hús helyett halfilét használunk, ami lehet édesvízi vagy tengeri is. Mivel darálva nem igazán kapható, ezért nekünk kell ledarálnunk. Tehetjük aprítógépbe is, az is nagyszerűen megoldja ezt a feladatot. Ennél a receptnél viszont

a sajtot nem a halhoz adjuk, hanem később, a szószba kerül bele.

Ha összeállítottuk és kisütöttük a gombócainkat, hozzá is láthatunk a tejszínes szószhoz.

A sajtot a szószba reszeljük Forrás: Antal Viktória

Hozzávalók:

  • 4 dl tejszín
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • legalább 4-6 levél medvehagyma
  • 15-20 dkg pecorino sajt
  • kis csokor kapor (el is hagyható)
  • bors

Kevés zsiradékon pároljuk üvegesen fénylőre a vöröshagymát, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, kaprot és medvehagymát. Kevergessük egy keveset, majd mehet bele a tejszín.

Sózzuk, borsozzuk és reszeljük bele a sajtot.

Főzzük együtt körülbelül öt percig, majd helyezzük bele a húsgombócokat. Néhány perc után adjuk hozzá a sós vízben főtt spagettit, kevergessük körülbelül egy percig, hogy a szószt kissé magába szívhassa a tészta, majd lehetőség szerint reszelt pecorino sajttal tálaljuk.

Medvehagyma és hal, passzolnak Forrás: Antal Viktória