Engedély kell a medvehagyma gyűjtéséhez

kéktúra 9. szakasz
Medvehagymaszőnyeg a fák között
Vágólapra másolva!
Boltban, piacon vett medvehagymára ugyanaz a szabály vonatkozik: ha a csomagoláson nem találjuk a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, a származási országot,  a csomagolás vagy a begyűjtés idejét, akkor szinte biztosak lehetünk, hogy az árus a növény gyűjtésére nem kért engedélyt az erdő kezelőjétől vagy tulajdonosától. Pedig ez kötelező.
Vágólapra másolva!

Medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet, legfeljebb napi 2 kilogrammig, de ezt tilos értékesíteni. Ha valaki magánerdőben akar gyűjteni, ahhoz hozzájárulást kell kérnie a tulajdonostól, ha pedig állami erdőből, akkor az illetékes területi kezelőtől. Azt, hogy a különböző erdőterületek kihez tartoznak, a Nébih interaktív erdőtérképén megnézhetjük.

Medvehagymaszőnyeg a fák között Forrás: Harkányi Árpád

Kiskertben is megterem

A nemcsak illatra, hanem ízre is a fokhagymához hasonlító, vadon termő fűszer- és gyógynövény leveleit még a virágzás előtt, március végétől április közepéig kell leszedni. Évelő, főleg a nedves, árnyas gyertyán, tölgy vagy bükk erdők aljnövényzetében nő, de árnyékos kiskertekben is megterem.

Szedéskor figyelni kell,

nehogy a gyöngyvirág mérgező leveleit tépjük le, ami nagyon hasonló a medvehagymáéra,

utóbbi hamarabb hajt, de megesik, hogy mindkettővel egyszerre találkozhatunk az erdőben. Ekkor érdemes a levelet megdörzsölni, és ha fokhagymaszag üti meg az orrunkat, akkor mehet a kosárba. Levelei 15 cm hosszúak és 4 cm szélesek, kinyílt tömött virágfejei fehérek.

Mire jó?

Méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, fertőtleníti a gyomrot, segíti a bélműködést. Aki érzékeny a fokhagymára, az bátran ízesítheti az ételeket medvehagymával; levesbe, főzelékbe, húsok mellé, pogácsába, salátába kiváló, de tésztaszósz is készülhet belőle. Leveleit érdemes frissen felhasználni, mert szárítva gyógyhatása gyengül.