Készül már a húsvéti sódar? Ha igen, nevezze be versenyre!

Gyulai Kolbász- és Sódarmustra
Vágólapra másolva!
A sódar nem más, mint pácolt sonka, a német Schulter – váll, lapocka – középnémet Scholder változatának magyarosan leírt szava. Hogy hogyan is készül a jó parasztsonka? Családonként eltérően, de általában szimplán vizesen, sóban pácolva, de van, ahol cukorral, borssal, borókabogyóval, fokhagymával, vöröshagymával, babérlevéllel ízesített páclében legalább nyolc hétig érlelve, füstölve.
Vágólapra másolva!

A sonkák mellett szárazkolbásszal és egyéb füstölt termékkel is bárki benevezhet a VII. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra nemzetközi versenyére, az egyetlen kikötés, hogy a finomság hagyományos eljárással készüljön. Nevezési díj nincs, kolbászból elég egy szálat leadni, de

akár a húsvétra szánt sonkát is benevezhetik, a verseny után ugyanis visszakapják a készítők.

Idén első alkalommal hirdetik meg a Viharsarki Kolbászbajnokságot, ahol az ezen a területen készített kolbászok versengenek egymással.

Lesz miből választani Forrás: Gyulai Kolbász- és Sódarmustra

A március 31-én kezdődő és április 2-án záruló VII. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra látványos bemutatóin kiderül, hogy mi a különbség a gyulai és csíkszentmiklósi disznóvágás között, hogy milyenek a hagyományos gyergyószentmiklósi ételek, és lesz sonkaszobrászat is.