Ha van biovetőmagja, most érdemes regisztrálnia, kereshet vele

vetőmag mag magok
Hiány van hazai ökomagból
Vágólapra másolva!
Hiány van hazai szaporítású ökovetőmagból, ezért most érdemes a Nébih rendszerébe regisztrálnia a vetőmag-szaporítóknak.
Vágólapra másolva!

Az öko- vagy bio-növénytermesztés során alapelv, hogy ökotermesztésben előállított, minősített vetőmagot használjanak a gazdák. Mivel kevés az ilyen ökovetőmag a piacon, ezért a szabályozás engedélyezi a csávázatlan (kezeletlen) hagyományos minősített vetőmag felhasználását is, amihez ökotanúsítvány szükséges. Itthon évek óta vagy hagyományos vetőmagot, vagy magasabb ökológiai lábnyomú külföldi ökomagot vet a biogazdálkodók többsége. A Magyarországon elérhető ökovetőmagokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal önkéntes bevalláson alapuló adatbázist vezet a honlapján.

Hiány van hazai ökomagból Forrás: Survivalblog.com

Tavaly hozzávetőleg 2700 engedélyt adtak ki a tanúsítók csávázatlan vetőmag használatára, de bőven lenne még igény a hazai ökomagra. A lehetőségek és igények összekapcsolására jó megoldás a Nébih által vezetett adatbázis használata. A Nébih rendszerébe a vetőmag-szaporítók ingyenesen regisztrálhatnak a hivatal honlapján, az adatbázis alapján pedig a biogazdálkodók könnyen és gyorsan megtalálhatják, hogy milyen mag érhető el hivatalosan a piacon.