Mit szólna egy jó whiskys koktélhoz?

whisky koktél old fashioned
Vágólapra másolva!
Mi kell a whiskyhez? Hát gabona és víz. A két alapanyag egyszerű italra enged következtetni, azonban számtalan változatot és még több whiskys koktélt ismerünk. Most elkészíthetik velünk az egyik kedvencünket!
Vágólapra másolva!

Csíráztatott gabonából, jó minőségű vízzel erjesztett, két-három lépcsőben lepárolt, legalább 40 tömegszázalékos szeszesital –

tipikus karakterét a tölgyfahordós érlelés alakítja ki.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a japán és a tajvani szakértők sorra nyerik a versenyeket, a négy történelmi gyártó Skócia és Kanada, ahol whisky készül, valamint Írország és az Egyesült Államok, ahol viszont whiskey. A skótoknál jellemzően árpamaláta, az íreknél árpa, Amerikában kukorica, míg Kanadában a rozs a legelterjedtebb alapanyag.

Közismertek a blended whiskyk: általában hároméves hordós

érlelés után házasítják az egyes tételeket.

Eltérés persze lehetséges: egyes változatoknál 12, vagy 15 éves whiskyket blendelnek, vagyis kevernek össze szigorú ízkritériumok alapján.

A single malt whiskyk csak malátából készülnek. Ha a gabona neve nincs feltüntetve, akkor árpa az alapja. A név single része azt takarja, hogy a palackban csak egy lepárló whiskyje van. Számos rajongó ezt a változatot tartja a legtöbbre.

Ikonikus ital a whisky Forrás: Origo

Érdemes megemlíteni a single graineket is, amelyek nem malátából, hanem más gabonából - rozsból, kukoricából vagy búzából - készülnek.

Az USA-ban leginkább kukoricát használnak: leginkább bourbon készül náluk, vagyis olyan ital, aminek minimum 51 százaléka kukorica. Lepárlás után legalább két évig kiégett tölgyfahordóban érlelik. Ha Tennessee államban készítik, és lepárlás után aktív szénen átszűrik, akkor Tennessee whisky az eredmény.

Gulyás Csaba whiskyszakértő a Diageo bárjában

elkészítette egyik kedvencünket, az Old Fashioned koktélt.

Ha ön is szeretné kipróbálni, nézze meg a videót, lépésről lépésre mutatja meg, hogy születik a remek ital.