Nincs titok: tudni akarja, mi van az abszintban?

Immunerősítő, gyulladáscsökkentő - 2015 új kedvence az édeskömény ez zsír
Vágólapra másolva!
Egy név – három különböző növény: fűszer, étel- és italalapanyag. A lettek ánizsos köménypálinkát hörpintenek, de Erdélyben is előszeretettel kínálják a vendéget az ízesített párlattal.
Vágólapra másolva!

Már 13. századi európai leírásokban is találkozhatunk a fűszerkömény konyhai használatával. Sikere itthon azóta is töretlen, hiszen elképzelhetetlen nélküle a füstölt kolbász, a savanyított káposzta vagy a kelkáposzta-főzelék, bár erőteljes íze miatt csínján kell vele bánni.

Illóolaja kuminaldehidet tartalmaz, amely megkönnyíti az emésztést, csökkenti a felfúvódást és a bélgörcsöket, karvontartalmának köszönhetően bélfertőtlenítő hatása van.

Mindhárom köményféle hasonló virágú Forrás: Kertművész

Indiai, arab, közép-amerikai ételek alapvető hozzávalója a római kömény. Bár kinézetre csak kissé más, de ízre eltér a magyar konyhában használt köménymagtól.

Ez az erős aromájú fűszer teszi annyira jellegzetessé a garam masalát, a chili con carnét, a kuszkuszt vagy a vöröslencse levest,

a franciák pedig szívesen ízesítik egész magjaival a keménysajtokat. A zellerfélék családjából származó növény Ázsiából származik, más néven fehér köményként vagy borsosköményként is találkozhatunk vele a receptekben.

Római kömény Forrás: Savoryspiceshop

Az édeskömény magja, amely ánizsos ízű, itthon ételekbe ritkán kerül, inkább csak gyógyteaként fogyasztjuk. Gumóját szívesen használja az olasz, a francia és a spanyol konyha.

Az abszint hat alapanyaga közül az egyik az édeskömény.

Az ánizskaporként is ismert növény a mediterrán vidéken őshonos, de itthon is vígan megél.

Az édeskömény gumója népszerű a mediterrán konyhában Forrás: Thinkstock

Gumójából csőben sült ételeket, leveseket készítenek, de párolt változata köretnek is kitűnő, nyersen saláták kiegészítője. A tányérszerű fejben rejlő magjaiból készült tea étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó és tejszaporító hatású.