Az ókori rómaiak nagyra értékelték a pecorinót: a császári palotában az ünnepi lakomák elmaradhatatlan alapanyagaként szolgált, és miután meleg időben is hosszan eltartható, a római légiók hosszú útjai során is kedvelt eledel volt. Ez a sajt adta vissza az erőt és lendületet a megfáradt katonáknak, és ma már tudjuk, hogy miért: a pecorino amellett, hogy tele van energiával, könnyen emészthető.
A sajtra nyomott DOP-jelzés, ami a Denominazione di Origine Protetta rövidítése, az oltalom alatt álló eredetmegjelölést jelenti. Az igazi, védjeggyel ellátott pecorino készítésének jól körülhatárolt területe van Olaszországban:
Szardínia szigete, Lazio régió és Toscana Grosseto tartománya, ahol évszázados tapasztalatokkal készítik a mesterek ezt a jellegzetesen erős aromájú, ízletes juhsajtot.
A szabadon legeltetett juhok frissen lefejt tejét báránygyomorból készült oltóval oltják, majd felfőzik, végül sózzák. A 20-35 kg súlyú kerek sajttömbök érlelési ideje legalább 5 hónap, de amit reszelt sajtnak szánnak, az 8 hónapig marad a sajtérlelő pincékben.
Hat fő fajtája van a pecorino sajtnak, amelyek mindegyike oltalom alatt álló eredetmegjelölést kapott. Olaszországon kívül a legismertebb a pecorino romano, különösen az Egyesült Államokban, amely már egy fontos exportpiaci célpont a 19. század óta. A legtöbb – az összes termelés 97 százaléka – Szardínia szigetén készül.
A többi, védjeggyel ellátott juhsajt a pecorino sardo Szardínia szigetéről, a pecorino toscano Toscana Grosseto tartományából, a pecorino siciliano Szicíliából és a pecorino crotonese Calabriából.
Ősszel lobbant újra lángra az évtizedek óta tartó viszály Szardínia és Lazio tartomány között: azóta sem született megegyezés. A rómaiak rátermettsége miatt világszerte a pecorino romano terjedt el, és a Lazio vidéki sajttermelők célja, hogy a szardíniai gyártók ne címkézhessék sajtjaikat pecorino romano márkanévvel.
A szárdok jogosan felháborodtak a felvetésen, hiszen
a pecorino romano oltalomjelzéssel ellátott sajtok alapanyagának 97%-a Szardíniáról való.
A háborút egyik fél sem adja fel, ami nem véletlen: a híres juhsajt évi exportja 36 milliárd euró körül mozog.