Kirobbant a sajtháború Olaszországban

pecorino
Vágólapra másolva!
Kevés sajt büszkélkedhet a világon olyan ősi eredettel, mint a pecorino. Több mint kétezer éve legeltetik azokat a juhnyájakat Szardínia és Lazio vidékén, amelyek olyan tejet adnak, amelyből ezt a sajtot kapjuk. Pontosabban a szárdok szerint csak náluk, Szardínia szigetén, és éppen ezért az eredetinek ők a pecorino sardót tartják.
Vágólapra másolva!

Az ókori rómaiak nagyra értékelték a pecorinót: a császári palotában az ünnepi lakomák elmaradhatatlan alapanyagaként szolgált, és miután meleg időben is hosszan eltartható, a római légiók hosszú útjai során is kedvelt eledel volt. Ez a sajt adta vissza az erőt és lendületet a megfáradt katonáknak, és ma már tudjuk, hogy miért: a pecorino amellett, hogy tele van energiával, könnyen emészthető.

A jó pecorino Forrás: Origo

A sajtra nyomott DOP-jelzés, ami a Denominazione di Origine Protetta rövidítése, az oltalom alatt álló eredetmegjelölést jelenti. Az igazi, védjeggyel ellátott pecorino készítésének jól körülhatárolt területe van Olaszországban:

Szardínia szigete, Lazio régió és Toscana Grosseto tartománya, ahol évszázados tapasztalatokkal készítik a mesterek ezt a jellegzetesen erős aromájú, ízletes juhsajtot.

A szabadon legeltetett juhok frissen lefejt tejét báránygyomorból készült oltóval oltják, majd felfőzik, végül sózzák. A 20-35 kg súlyú kerek sajttömbök érlelési ideje legalább 5 hónap, de amit reszelt sajtnak szánnak, az 8 hónapig marad a sajtérlelő pincékben.

Hat fő fajtája van a pecorino sajtnak, amelyek mindegyike oltalom alatt álló eredetmegjelölést kapott. Olaszországon kívül a legismertebb a pecorino romano, különösen az Egyesült Államokban, amely már egy fontos exportpiaci célpont a 19. század óta. A legtöbb – az összes termelés 97 százaléka – Szardínia szigetén készül.

A többi, védjeggyel ellátott juhsajt a pecorino sardo Szardínia szigetéről, a pecorino toscano Toscana Grosseto tartományából, a pecorino siciliano Szicíliából és a pecorino crotonese Calabriából.

Világhírű tejet adnak Forrás: Marcin Sobas

Ősszel lobbant újra lángra az évtizedek óta tartó viszály Szardínia és Lazio tartomány között: azóta sem született megegyezés. A rómaiak rátermettsége miatt világszerte a pecorino romano terjedt el, és a Lazio vidéki sajttermelők célja, hogy a szardíniai gyártók ne címkézhessék sajtjaikat pecorino romano márkanévvel.

A szárdok jogosan felháborodtak a felvetésen, hiszen

a pecorino romano oltalomjelzéssel ellátott sajtok alapanyagának 97%-a Szardíniáról való.

A háborút egyik fél sem adja fel, ami nem véletlen: a híres juhsajt évi exportja 36 milliárd euró körül mozog.