Fekete mese Túrkevén: vér, pálinka, kolbászok

kevi böllértalálkozó, túrkeve, disznó, böllér
Vágólapra másolva!
„Gézu, fel ne menj a színpadra, száz kiló fölött mindent leböknek!” – cukkolják egymást terepszínű dzsekibe bújt férfiak. Kellemes cefreszag terjeng körülöttük, szaggatott nevetésükre a karámból huszonöt disznó felel.
Vágólapra másolva!

Karcagnál már kezdett világosodni, Kisújszálláson a felhők alja már vörösödik. Mire Túrkevére értünk a XI. Kevi Böllértalálkozóra, egészen kivilágosodott. Muszáj volt időben odaérni:

az ország egyik legjobb húsos muriján kora reggel huszonöt disznót szúrnak nyakon,

hogy pár órával később mindegyik csapat hurkát és kolbászt készítsen belőlük.

Hátán a csapat neve Forrás: Zirig Árpád

Megadták a tiszteletet az egy szem szőke mangalicának,

övé a vesztőhely elsősége.

Tisztességes színpadot ácsoltak, kétoldalt rámpa, oldalt csúszdák a testeknek. A padló középen rácsozott, alul méretes vérkád gyűjti, amit a büszke böllérek nem fognak fel, hogy hagymával besüssék.

Állítólag ez így az állati jogokkal egyező Forrás: Zirig Árpád

Mint valami középkori vesztőhely: mínusz három fok, az emberek kezében sör, zsebükben pálinka, békés rajongással nézik a gyors agóniát. A kerítéssel körbevett sarkokban

sokkolócsipesszel elkábítják az állatokat,

utána a népek őszinte érdeklődésétől kísérve elvágják a torkukat.

Egy utolsó pálinkát? Forrás: Zirig Árpád

A hangulat barátságos, a csapatok és az érdeklődők folyamatosan szívatják egymást, egy-egy jó beköpés után nevetnek, és gyorsan töltenek egy újabb rövidet. Az én arcomba is odanyomnak egyet: „Szegény emberek vagyunk,

de remélem, elfogadod!” El.

A színészek belehalnak a szerepbe Forrás: Zirig Árpád

A malacok hátára festékkel írták rá tömegüket vagy a csapat nevét. Van, amelyiket úgy kell felkényszeríteni a színpadon levő elkerített sokkolósarokba, mások, mint például a Bubó nevet a hátán hordó, önként felkocog.

Kolbász akar lenni,

akárki meglátja.

Hagymásan isteni lesz Forrás: Zirig Árpád

„Nagyon sportos ez a koca, ebből aztán nem lesz szalonna!” – fitymálják páran a kisebb jószágokat.

– kommentelik a huszáros hosszúságú nyaksebet.

Gáz van Forrás: Zirig Árpád

Csak pár perc szereplés jut mindnek, aztán

csussz, már lenn is vannak a fűben,

odahúzzák mindet a csapatok által kijelölt feldolgozási helyre.

Borotválkozás vidéken Forrás: Zirig Árpád

Az utolsó még a kis ketrecében röfög, pálinkával kínálják, de nem kér. A böllérek bevárják egymást:

csak akkor indul a pörzsölés, mikor minden állatot kivéreztettek.

A mulatság viszont fokozódik – a zenekar is nekikezd, az alkohol is körbeslisszol a véráramban.

Mangalica az asztalon Forrás: Zirig Árpád

Mondjuk volt olyan, aki már nyomás alatt érkezett – hiába kérte a tényleg kedves,

szociális, uram-bátyám stílusban kommunikáló biztonsági szolgálat,

hadd tegyék csuklójára a 700 forintért megvett karszalagját, erősen ellenkezett.

Diszkrét pára Forrás: Zirig Árpád

A középkorú forradalmár végül belefutva a biztonságiak láthatósági mellényes sorába,

megpróbált áttörni. Lepattant,

de tovább beszélgettek vele.

Mulatozás ezerrel Forrás: Zirig Árpád

A föld még deres, vércsíkok mutatják az utat a kocákhoz.

Fellobban a láng, orrunkat megcsapja a tipikus, a magyar múltat és jelent erősen körbelengő illat: pörzsölnek.

Van, aki lángot használ, mások a szalmára esküsznek.

Névjegykártyák a böllér mellett Forrás: Zirig Árpád

A kedves vajdasági csapat még

koccint egyet, minket is bevonnak a jóba,

az asszonyok meg hatalmasakat nevetve ülnek fel a szalmával borított állatra.

Két darabban a koca Forrás: Zirig Árpád

– a nagymama korú asszonyok hatalmasat hahotázva bizonyítják, az állat kimúlása egyáltalán nem szomorú esemény.

Sült vér a kondérban Forrás: Zirig Árpád

A göndör mangalica fölé

akkora szalmahegyet raktak, hogy a Gangesz partján pazarlást kiáltanának.

Persze, amikor leég, rajta szinte az egész bundája, így gázlánggal folytatják – a csapat még békésen kaparja a testet, amikor mások már a kolbászhúst töltik a mosott bélbe. Nem minden az idő.

Front van? Kettéhasad a fejem... Forrás: Zirig Árpád

Keviben szimpatikus árakon dolgoznak: a sült vért ugyan ajándékba kaptam egy pajzán tréfákat végtelen füzérre fűző asszonytól, de a

huszonkét-huszonhárom centis kolbászért is csak hatszázat fizettem,

a két szelet kenyérért meg ötven-ötvenet.

Fő a tüdő és a belsőségek Forrás: Zirig Árpád

A húsokat is bőven

a bolti árak alatt árulják ki:

a helyiek, úgy tűnik, ezt tudják, szatyrokkal, kosarakkal készültek.

Szól a nyenyere Forrás: Zirig Árpád

Persze a standoknál minden mást is meg lehet venni:

aurafotó, PET-palackos „kézműves” sör,

házi sajtok és díszpárnák kelletik magukat, a fakanalas pultnál átszellemült arcú háziasszonyok vesznek fogáspróbát.

A tűzoltók komoly kóstolótállal készültek, grátisz Forrás: Zirig Árpád

– rázza viccesen, de azért nem őszintén tréfálva a sodrófát a sakálprémbundába öltözött úriasszony.

A friss húsnak párja nincs Forrás: Zirig Árpád

A február 11-én, szombaton késő este véget ért rendezvényen a csapatok hurka és kolbász kategóriában versenyeztek is. A hurka aranyérmesei idén:

  • a Bahamas,
  • a Tisza-TK,
  • az SMR

egysége lett.

Múltunk és jövőnk Forrás: Zirig Árpád

Kolbászból a legfinomabbat szintén a Bahamas készítette, holtversenyben a Pikkerekkel, akik a XI. Kevi Böllértalálkozó vándordíját is elvitték:

a trófea jövőre visszatér,

de biztos, hogy mi is ott leszünk.

Készül a kolbászhús Forrás: Zirig Árpád

További képeink:

Családi kirándulás Forrás: Zirig Árpád
Mindenki más stílusban dolgozott Forrás: Zirig Árpád

Ég a mangalica Forrás: Zirig Árpád
Kell még pörzsölni Forrás: Zirig Árpád
Agykoponya Forrás: Zirig Árpád
Napozóágyon pihenget Forrás: Zirig Árpád
Kóstoló az asztalon Forrás: Zirig Árpád
Forog a daráló Forrás: Zirig Árpád
Jobb, mint a plázában Forrás: Zirig Árpád