Már bármit lehet utcán enni

street food
Vágólapra másolva!
Elképesztő választékban érhető el street food most már Magyarországon is, mindenki talál magának gyorsan, az utcán fogyasztható kedvencet.
Vágólapra másolva!

Soha nem volt ekkora a hazai street food választék, a food truck-ok nemcsak megszaporodtak, néhány kocsi igazi ínyencségeket kínál az utca népének.

Nem csoda, hogy mesterszakácsokat ejt rabul a műfaj,

hiszen az újhullámos street food minőségi, ízletes, gyors, és olyannyira változatos, hogy már kategorizálni is lehet. A legfőbb irányzatokról Vad-Horváth Zoltán, a hazai Street Food Egyesület vezetője számolt be.

Klasszikus gyorskaja: hamburger, hot-dog

A street food őrület hajnalán ezek az ételek merítették ki a gyorskaja fogalmát. A vízparti büfé műfaj nem tűnt el, viszont alaposan átalakult: a fogások minőségi alapanyagokból, válogatott (legtöbbször magyar) termelőktől érkeznek. A legtöbb városban már nemcsak egy burgerező, hot-dogos van, de választani sem csak a sima és a sajtos, vagy a majonézes és a ketchupos közül lehet.

Klasszikus szendvicsek Forrás: www.kallopeter.hu/Peter Kallo

Utcára került nemzeti ételek

Olasz gnocchit, szerb pljeskavicat és mexikói Burritot is kínálnak már street food gyanánt a magyar furgonok, sőt a Babuska nevű kocsinál

orosz nemzeti ételek közül válogathatunk.

Ha egy nap alatt szeretnénk végig enni Európát, a sort érdemes a belga wafel mestereinél, a Lekker! nevű food truck-nál zárni.

Az elcsábult mesterszakácsok

Egyre több az olyan autó, amit a kínálata alapján egyetlen kategóriába sem sorolhatunk. Nincs fő termékük, mégis imádja őket a közönség – ők az úgynevezett guruló séfek, akik szinte ugyanazt művelik egy apró büfékocsiban, mint az éttermek csúcstechnológiás konyháiban. Az ételekre mégsem kell órákig várni, és az utcán elfogyasztva is ugyanolyan finomak, mint a fehér abrosz mellett ülve.

Gyorsan és édesen!

Egyedi street food irányzatot képviselnek a desszertes, édességes truck-ok, a mozgó fagylaltozók, palacsintázók, vattacukros kocsik. Ezt a műfajt a gyerekek, családok kedvelik a leginkább, ezért évről-évre többen alakítanak ki erre a célra is furgonokat.

Szerb finomságok Forrás: www.kallopeter.hu/Peter Kallo

Medvekarom és füstölt hús

A street food műfajában külön kategóriát alkotnak az ún. smokersek, akik minimum 12, de van aki 20 órán át is kitartóan füstöli a különböző húsokat. Miután elkészülnek, egy különleges, medvekaromként emlegetett kesztyűvel tépik cafatokra a húsokat, hogy szendvicsekben, salátákban tálalják saját maguk főzte BBQ szószokkal.

Olasz kaja, olasz busz Forrás: Origo

Ázsia varázsa

Külföldön már hódít, ezért számíthatunk rá, hogy

hamarosan nálunk is megjelennek az ázsiai ételeket kínáló büfékocsik.

Erre ösztönzi a szakmát az ország első Food Truck Rally-ja is, ahol a résztvevő furgonoknak öt meghatározott ázsiai fűszerből kell választaniuk, és ebből alkalmi fogást kreálniuk a rendezvényre.