Sztárszerepben: díszvendég a magyar konyha

bocuse d'or budapest
Vágólapra másolva!
Díszvendégként vehet részt Magyarország az egyik legrangosabb gasztronómiai világkongresszuson, a Gastronomikán, amelyet október 2. és 5. között rendeznek meg a baszkföldi San Sebastiánban.
Vágólapra másolva!

A Gastronomika tizennyolc éve indult a spanyol-francia határ közelében fekvő San Sebastiánban, a nemzetközi gasztronómia egyik fővárosában:

a baszk település éttermei 21 Michelin-csillagot tudhatnak magukénak

és olyan sztárséfek dolgoznak ott, mint Juan Mari Arzak vagy Martín Berasategui - mondta el a Kossuth Rádió szerdai adásában Madary Orsolya, a magyar díszvendégség szervezője, a Magyar Konyha Online felelős szerkesztője.

Tamás is ott lesz! Forrás: Zirig Árpád

Mint hozzátette, a kongresszus célja, hogy a világ minden tájáról érkezett séfek bemutathassák egymásnak a technológiai újításokat. A Gastronomika idővel a világ legnagyobb séfjeinek találkozóhelyévé vált: ott jelentette be Ferran Adria, hogy bezárja világhírű éttermét, az elBullit vagy ott mutatta könyvét tavalyelőtt Massimo Bottura, a világ ma legnagyobbnak tartott séfje - idézte fel.

Fejlődik a gulyás, bemutatjuk

Itteni kóstolási tapasztalataik alapján hívtak meg négy magyar séfet. Széll Tamás, a Bocuse d'Or Europe szakácsverseny legutóbbi győztese és társa,

Szulló Szabina A gulyás evolúciója címen tart előadást a kongresszus kétezer hallgatója előtt;

Palágyi Eszter, a Costes séfje Magyar konyha kompromisszumok nélkül címen ad elő, Bíró Lajos, a Bock Bistro séfje expozéjának címe pedig A magyar konyha régen és ma lesz.

Megmutathajuk, amire tényleg büszkék vagyunk! Forrás: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesület

Közben bemutatkozhat a magyar cukrászművészet is: Mihályi László, a Váci Desszert Szalon cukrásza a Dobos-tortát, Hamvas Zoltán, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. társtulajdonosa pedig a Gerbeaud kávékultúráját ismerteti meg a hallgatókkal a színpadon.

Magyar street food

A díszvendég országok a városban street food jelleggel is bemutathatják konyhájukat: San Sebastiánban élők így megkóstolhatják például a gulyást, a töltött paprikát, a töltött káposztát és a somlói galuskát - tette hozzá Madary Orsolya.