Cukorka és fókazsír

Eszkimó fagyi - mitől zöld?
Vágólapra másolva!
New Yorkban megnyílt a fagyimúzeum, ami egészen különleges attrakciókkal csábítja a vendégeket. Van ehető lufi is.
Vágólapra másolva!

A képes beszámolók alapján a cukorka medence teszi az emberekre a legnagyobb hatást, pedig az eszkimó fagyinak nevezett akutaq, amit rénszarvas és fókazsírból készítenek, azért nagyobb durranásnak hangzik.

Az amerikaiak az egyik legnagyobb fagylaltevő nemzet, ők télen is rendesen fogyasztanak, de azért nyáron nyilván még nagyobb a téma relevanciája. Ezért is időzítették júliusra a New York-i fagylalt múzeum megnyitását.

Lebukni tilos! Forrás: MOIC/Facebook

A közösségi média máris hangos a csodás látványosságoktól, melyek közül egyértelműen a sprinkel pool, azaz a cukorka medence a legnépszerűbb. A medence szó talán némi túlzás, belemerülni azért nem annyira lehet, hiába hirdetik azzal, hogy ússzon a cukorkában. Inkább homokozó ez, amit feltöltöttek az itthon cukorszórásként ismert, apró, kemény és színes cukorkákkal. Reméljük, senkinek nem jut eszébe belekóstolni, miután emberek ezrei taposták meg a kis golyókat.

Tölcsérfal és ehető lufi Forrás: MOIC/Facebook

A másik, amiről sokat posztolnak, az ehető lufi, ami ugyan elvben jópofa, de gyakorlatban szerintünk jobban hasonlít egy felfújt óvszerre, már bocsánat. És nem értjük, mi köze van a fagyihoz?

Eszkimó fagyi - mitől zöld? Forrás: MOIC/Facebook

Viszont az akutaq nevű eszkimó fagylalt nagyon is felkeltette az érdeklődésünket. A múzeum leírása szerint rénszarvas és fókazsírból főzik, frissen esett havat, bogyós gyümölcsöket és néha halat adnak hozzák. Illetve az akutaq készülhet még jávorszarvasból vagy jegesmedvéből is. Izgi!