Cukros édességgel hizlalják a magyar kisbabákat

kisbaba bébiétel babakaja babatáplálás
Alapvető fontosságú, hogy milyen ételekkel találkozik először
Vágólapra másolva!
Tízből négy szülő már 1 éves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt a gyermekének, 1 éves kor felett pedig szinte kivétel nélkül minden kisgyerek kap naponta cukros édességet.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb hazai iparági kutatás eredményeiből az is kiderül, hogy

minden tizedik, félévesnél fiatalabb baba potenciálisan túlsúlyos,

5%-uk pedig elhízott - mindez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegség már nem csak a felnőttek, de a gyerekek körében is egyre gyakoribb.

A cukorbetegek világnapján különösen fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a fogantatástól számított első 1000 nap életünk egyik legmeghatározóbb korszaka: megfelelő táplálással olyan későbbi, akár felnőttkorban kialakuló betegségeket előzhetünk meg, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

A gyerekek érdeke Forrás: The Picture Desk/Tracy Bennett

Növekvő arányban

Magyarországon közel 600 000 cukorbeteg él, és a betegek száma évről-évre átlagosan 5-10%-kal nő. Sereghajtók vagyunk az Európai Unióban is, Ciprus, Ausztria, Portugália és Horvátország után nálunk a legmagasabb a halálozások száma:

évente több mint háromezren halnak meg itthon diabétesz miatt,

ami azt jelenti, hogy mindennap 9 újabb ember veszti életét.

A betegségnek két típusát ismerjük: az elsősorban genetikai tényezők miatt, gyermekkorban kialakuló autoimmun eredetű 1-es típusú diabéteszt, illetve a főként egészségtelen életmód miatt kialakuló 2-es típusú diabéteszt.

, a mozgásszegény életmódot és az ezek következtében kialakuló elhízást.”- hívta fel a figyelmet Erdélyi-Sipos Alíz a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

A babák közel fele már 1 éves kora előtt kap édességet

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának egyik vezető oka az elhízás, amely ma már nem csak a felnőttek, de a gyermekek körében is egyre meghatározóbb jelenség: az 5 év alatti gyermekek 6%-a túlsúlyos világszerte. „Tízből négy szülő már 1 éves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt a gyermekének, 1 éves kor felett pedig minden harmadik családban ugyanazt eszik a gyerekek, mint a család többi tagja. Holott az 1-3 éves korosztály vitamin-, tápanyag- és ásványianyag-igénye jelentősen eltér a felnőttekétől.” – hangsúlyozta Erdélyi-Sipos Alíz.

Nem ártatlanok az édességek Forrás: AFP

„1 éves kor felett szinte kivétel nélkül minden kisgyerek napi rendszerességgel kap cukrozott ételt és italt, amely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy

A helytelen táplálkozás okozta túlsúly és elhízás pedig a 2-es típusú diabétesz előszobája.” – tette hozzá Dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke.

A szülők felelőssége kulcsfontosságú

„Az ízérzékelés is a hozzátáplálás időszakában fejlődik a legintenzívebben, ezért,

ha nem elég körültekintők a szülők, a baba könnyen hozzászokhat a túl édes vagy túl sós ételekhez.

Pedig a gyermekek számára a nyersanyagok természetes ízével és zöldfűszerek használatával is izgalmassá tehetünk egy-egy új fogást. Ha nem szoktatjuk őket túlédesített vagy túlsózott ételekhez, később is szívesebben fogadják majd az egészséges táplálkozásnak megfelelő élelmiszereket.” – hívta fel a figyelmet Erdélyi-Sipos Alíz.

Alapvető fontosságú, hogy milyen ételekkel találkozik először Forrás: Image Source/© Image Source, all rights reserved./Kaori Ando

Megfelelő táplálással megelőzhető

Az egészségtelen táplálkozással szorosan összefüggő diabétesz világszerte csaknem 150 millió embert érint, de a becslések szerint a népbetegségben szenvedők száma 2030-ra a 360 milliót is meghaladja.

„Bár a cukorbetegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható,

A modern kutatások szerint nemcsak a gének határozzák meg a gyermekek jövőbeni egészségét. A fogantatástól számított első 1000 nap környezeti hatásai – azon belül is a táplálás - ugyancsak meghatározóak a gyermekkori egészség megalapozásában, és olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében, mint az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. A terhesség alatti megfelelő táplálkozás, az anyatejes táplálás, majd a baba megfelelő hozzátáplálása így tehát rendkívül fontos szerepet tölt be a diabétesz megelőzésében.” – hangsúlyozta Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.